Covid-19 face ravagii în China. Experţii estimează 9.000 de morţi pe zi

China, covid

Statele Unite ia în considerare efectuarea de teste din apa reziduală din avioanele pe rute internaţionale pentru a detecte eventuale variante emergente de COVID-19, în timp ce numărul infectărilor creşte în China.

Experţi în sănătate din Marea Britanie estimează că în prezent 9.000 de persoane mor zilnic în China din cauza acestei boli, potrivit News.ro, care citează The Guardian.

Propunerea de a testa apa reziduală de către Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA ar oferi o soluţie mai bună pentru a urmări virusul şi a-i încetini intrarea în SUA decât noile restricţii de călătorie anunţate în această săptămână, afirmă trei experţi în boli infecţioase.

SUA şi alte ţări au anunţat că persoanele care călătoresc din China vor trebui să aibă obligatoriu teste COVID negative.

Afirmaţiile vin după ce firma de date din domeniul sănătăţii Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a arătat că aproximativ 9.000 de persoane mor zilnic de COVID în China, dublând estimarea din urmă cu o săptămână.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Infectările cu COVID au început să se răspândească în China în noiembrie, intensificându-se în această lună, după ce Beijingul a renunţat la politica sa zero-COVID, inclusiv la testarea regulată a populaţiei şi publicarea datelor privind cazurile asimptomatice.

Numărul cumulat al deceselor în China, de la 1 decembrie, a ajuns cel mai probabil la 100.000, iar numărul total al infectărilor la 18,6 milioane, a arătat Airfinity, joi. Firma a explicat că a folosit un model bazat pe datele din provinciile chineze de dinainte de schimbarea modului de raportare a cazurilor.

Airfinity se aşteaptă ca numărul infectărilor COVID din China să atingă primul vârf în 13 ianuarie, cu 3,7 milioane de cazuri zilnice.

Datele contrastează cu cele raportate de autorităţile chineze – câteva mii de cazuri zilnice – după ce o reţea naţională de centre de testare PCR a fost în mare parte dezmembrată şi autorităţile au trecut de la prevenirea infectărilor la tratarea lor.

Agenţia de sănătate a Uniunii Europene a afirmat, joi, că introducerea de screeninguri obligatorii pentru COVID pentru persoanele care călătoresc din China în toată UE este în prezent ”nejustificată”, indicând ”imunitatea populaţională mai ridicată”, dar şi faptul că variantele care circulă acum în China au apărut anterior şi au fost înlocuite.

Totuşi, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reluat, într-o serie de mesaje pe Twitter, apelul făcut la China de a fi mai comunicativă cu date detaliate privind situaţia pandemică din ţară.

”În absenţa unor informaţii complete din China, este de înţeles că unele ţări din lume acţionează în moduri despre care cred că ar putea proteja populaţia”, a scris el.

Airfinity se aşteaptă ca numărul deceselor să atingă un vârf în 23 ianuarie, cu aproximativ 25.000 zilnic, iar numărul cumulat al deceselor să ajungă la 584.000 din decembrie. Din 7 decembrie, de când China şi-a schimbat radical poziţia, autorităţile au raportat oficial doar zece decese cauzate de COVID.

La nivel mondial, restricţiile de călătorie, precum testarea obligatorie, nu au reuşit până acum să încetinească semnificativ răspândirea COVID şi funcţionează mai degrabă din punct de vedere vizual, afirmă dr. Michael Osterholm, expert în boli infecţioase la Universitatea din Minnesota.

”Ele par să fie esenţiale din punct de vedere politic. Cred că fiecare guvern simte că va fi acuzat că nu a făcut destul pentru a proteja cetăţenii dacă nu ia aceste măsuri”, a spus el.

SUA a extins, în această săptămână, programul de secvenţiere genomică voluntară din aeroporturi, incluzându-le pe cele din Seattle şi Los Angeles. Astfel, numărul aeroporturilor care colectează informaţii din testele pozitive a ajuns la şapte.

Însă experţii afirmă că acest lucru ar putea să nu asigure un lot semnificativ pentru teste.

O soluţie mai bună ar fi testarea apei reziduale din avioane, care ar oferi o imagine mai clară asupra modului în care au loc mutaţii ale virusului, dată fiind lipsa de transparenţă a Chinei, a afirmat dr. Eric Topol, expert în genomică şi directorul Institutului de Cercetare Translaţională Scripps din La Jolla, California.

Prelevarea apei reziduale de la avioanele care vin din China ”ar fi o tactică foarte bună”, a spus Topol, adăugând că este important ca SUA să îşi îmbunătăţească tacticile de monitorizare ”întrucât China nu este dispuă să împărtăşească datele sale genomice”.

China a afirmat că aceste critici privind datele sale referitoare la COVID sunt neîntemeiate şi a minimalizat riscul apariţiei unor noi variante, spunând că se aşteaptă ca mutaţiile să fie mai infecţioase, dar mai puţin severe. Totuşi, îndoielile privind datele oficiale chineze au făcut ca multe state – inclusiv Italia, Japonia, dar şi SUA – să impună noi reguli de testare vizitatorilor din China, în timp ce Beijingul a ridicat restricţiile de călătorie.

Analizarea apei reziduale din avioane se află printre opţiunile pe care Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor le iau în considerare pentru a ajuta la încetinirea introducerii de noi variante în SUA din alte ţări, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenţiei, Kristen Nordlund.

”Supravegherea COVID-19 din apa reziduală a arătat anterior că este un instrument valoros şi monitorizarea apei reziduale din avioane ar putea fi o opţiune”, a afirmat ea.

Cercetătorii francezi au anunţat, în iulie, că testele pe apa reziduală din avioane au arătat că solicitarea de teste negative COVID înainte de zborurile internaţionale nu protejează ţările de răspândirea unor noi variante. Ei au găsit varianta Omicron în apa reziduală a două avioane comerciale care au zburat din Etiopia în Franţa în decembrie 2021 deşi pasagerilor li s-a cerut să facă teste COVID înainte de îmbarcare.

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Noul val de ninsori abundente a creat haos pe șoselele din țară și pe calea ferată, unde trenurile au întârziat peste 2 ore
Noul val de ninsori abundente a creat haos pe șoselele din țară și pe calea ferată, unde trenurile au întârziat peste 2 ore

Noul val de ninsori abundente a creat haos pe șoselele din țară și pe calea ferată, unde trenurile au întârziat peste 2 ore. Cel mai rău a fost pe DN1, în Prahova și Brașov. TIR-urile care n-au mai putut avansa au blocat circulația. Șoferii au așteptat cu

Rezultate LOTO 6/49, Loto 5/40, Joker, joi 21 noiembrie 2024. Ce numere au fost extrase
Rezultate LOTO 6/49, Loto 5/40, Joker, joi 21 noiembrie 2024. Ce numere au fost extrase

Un report de peste 1,18 milioane de lei (peste 238.100 euro) se înregistrează la Loto 6/49, categoria I, iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 11,27 milioane de lei (peste 2,26 milioane de euro), a anunţat, luni, Loteria Română.

Au început verificările în cazul copilului mort de peritonită la Spitalul din Târgu Jiu. Dificultăţi în constituirea comisiei
Au început verificările în cazul copilului mort de peritonită la Spitalul din Târgu Jiu. Dificultăţi în constituirea comisiei

Comisia de anchetă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a început, joi, verificările în cazul copilului de 16 ani care a murit de peritonită, chirurgul Valentin Neagu, care era de gardă, neintervenind pentru a-l opera.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.