Coșmarul bătrânilor în fața frigului din case: Am foarte multe pulovere ca să trăiesc, pun pături multe pe mine
În prag de sărbători și cu o iarnă rece în față, bătrânilor singuri le este tot mai greu. Rămași fără nici un sprijin stau deseori în locuințe neîncălzite.
La sate sunt la mila vecinilor, pentru că serviciile sociale nu există peste tot în mediul rural. Bunicii care locuiesc în marile orașe au mai multe șanse de ajutor, dacă sunt luaţi însă în evidență.
La 62 de ani și fără niciun venit, o femeie din Dolj locuiește cu tatăl ei, un bătrân de 80 de ani, într-o locuință neîncălzită. Autoritățile nu au venit până acum să le bată la ușă. În casa lor este foarte frig.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Elena Grecu, localnică: "Uitați-vă, am foarte multe pulovere ca să trăiesc, pun pături multe pe mine…nu am făcut focul deloc."
La primărie, proiectul unui serviciu de îngrijire la domiciliu al celor singuri și fără nici un ajutor este doar o intenție. Sunt prea multe hârtii de făcut, spune primarul.
Cătălin Trăistariu, primar comună Șopot: "Avem și noi în plan să accesăm pentru a înființa un serviciu la domiciliu din câte știu eu e foarte complicat, trebuie aprobări foarte multe."
Nici la câțiva kilometri distanță, în comună Gogoșu, nu există un serviciu social pentru cei țintuiți la pat. Autoritățile locale nu se interesează de acești oameni.
“-Aveți lemne ca să treceţi iarna?
-N-am...
-Ce veți face?
-Nu știu, păi de unde să mai iau?"
Singuri și fără nici un ajutor, unii bunici mor fără să știe nimeni. Cum este cazul unui bărbat bolnav, din Baia Mare, găsit mort în casă. Omul nu se afla în evidența serviciului social al primăriei, așa că nu primea astfel de îngrijiri.
Vecină: "Am sunat și nu mi-a răspuns nimeni, că-i mai duceam o supă, ceva, că știam că n-are cine să-i facă."
În orașele mari vecinii sau prietenii celor neputincioși pot face sesizări la primărie și pot solicita serviciile de îngrijire la domiciliu.
În Craiova, de pildă, beneficiază de ajutor aproximativ 100 de persoane. Pentru cei cu venituri sub 1.000 de lei, serviciul este gratuit. Ceilalți, plătesc sume modice, stabilite de consiliile locale.
1.000 -2.000 de lei trebuie să cotizeze 3 lei/oră de îngrijire
2001-2500 de lei trebuie să cotizeze 6 lei/oră de îngrijire
2.501-3.000 de lei trebuie să cotizeze 9 lei/oră de îngrijire
Peste 3.500 de lei trebuie să cotizeze 15 lei/oră de îngrijire
Sursă: Direcția de Asistență Social Craiova
Care este situația în Brașov
La Brașov, cererea este tot mai mare, iar personalul este insuficient.
Mariana Topoliceanu, director Direcţia de Asistenţă Socială Braşov: "Din păcate, dintr-un total de 13 îngrijitori câți ar trebui să avem angajați la nivelul municipiului, în acest moment lucrăm cu șase."
Iolanda Fejer, îngrijitoare: "Sunt unii care în afară de noi nu mai au pe nimeni, noi suntem practic familia lor".
În Oradea, câteva femei inimoase - au înființat o asociație de ajutorare a persoanelor de vârsta a treia. Asociația va avea și un telefon verde, la care orice senior va putea suna.
Miorița Săteanu, fondator "Asociația cetățeni activi la puterea a treia": "Activăm pentru a oferi încredere și ajutor material tuturor persoanelor vârstnice".
Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității sociale, 99 de localități din țară au servicii de îngrijire la domiciliu. Dar în sute de sate și comune, cei singuri trăiesc la mila destinului.
Reporteri: Roxana Vădășel, Edi Măriuță, Călin Ardelean, Adina Timil, Teodora Puzdrea