Coruptia din sanatatea romaneasca, marcata in raportul MCV: O practica des folosita de frauda este abordarea "salam feliat"

medici

Nivelul coruptiei in asistenta medicala are un impact direct asupra calitatii serviciilor de sanatate publica si afecteaza direct accesul la asistenta medicala in Romania, iar rezultatul este ca, in unele cazuri, pacientii au murit.

Acesta este avertismentul dat de Comisia Europeana in raportul MCV pentru Romania in 2017.

Conform sursei citate, "coruptia in Sistemul medical Romanesc a fost recunoscuta ca o problema principala, una care afecteaza multi cetateni romani".

Principalele probleme se refera la achizitii publice in spitale, fraude in decontarea serviciilor, luare de mita pentru eliberarea certificatelor medicale care permit accesul la servicii medicale si practica pe scara larga a platilor informale catre personalul medical calificat.

In document se mai arata ca aceatsa coruptie din sistemul de sanatate a ajuns in centrul atentiei cu mai multe scandaluri legate de practicile de achizitii publice in spitalele publice sau a schemelor de certificate de boala sau de pensionare false.

Citește și
comisia europeana - getty
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Un caz dramatic, care a fost facut public, a scos la iveala faptul ca dezinfectantii vanduti in peste 350 de spitale erau diluati si nu aveau niciun efect in lupta cu infectiile nosocomiale. Iar oamenii au murit din aceasta cauza. Exista, de asemenea, o ancheta in curs de desfasurare in ceea ce priveste afirmatia potrivit careia directorii de spital au primit mita de la compania pentru contractele atribuite, o practica pe care unii o considera a fi larg raspandita in sistemul sanitar de stat din Romania." - se afirma in raportul MCV.

De asemenea, documentul vorbeste despre o practica des intalnita de frauda in Romania, cunoscuta sub numele de ... "salam feliat".

"In luna decembrie, ministrul Sanatatii si presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) au estimat ca aproximativ 25% -30% din contractele de achizitii publice efectuate prin cumparare directa in spitalele din Romania sunt suspecte, iar o practica des intalnita de frauda este abordarea "salam feliat", adica un contract mare este impartit in contracte mai mici, pentru a se evita apelurile deschise."

Pe de alta parte, desi autoritatile romane au anuntat ca iau masuri pentru combaterea coruptiei din sanatate, unele dintre acestea nu se aplica inca, deoarece nu au fost votate inca in Parlament.

"In scopul de a aborda problema cu multiple fatete a coruptiei in domeniul sanatatii, Ministerul Sanatatii a luat o serie de masuri de monitorizare mai buna a bugetului si a cheltuielilor spitalelor, pentru a imbunatati transparenta si a consolida controalele interne. Printre acestea: crearea unui mecanism cu criterii clare de a acorda prioritate alocarilor bugetare si pentru a evalua deciziile Ministerului Sanatatii si CNAS, cresterea responsabilitatii managerilor de spital si recrutarea lor prin concurs deschis (Legea 79/2016). Aceasta ordonanta a fost respinsa in Senat, in ianuarie 2017, dar trebuie sa mai treaca si de Camera Deputatilor." - se mai precizeaza in raport.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara

Presedintele Klaus Iohannis a salutat faptul ca raportul Comisiei Europene recunoaste progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.

Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"

Modificarile legislative menite in mod clar sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie ar atrage reevaluarea progreselor realizate in Justitie, se arata in raportul MCV al Comisiei Europene despre Romania, pe 2017.

Comisia Europeana il contrazice pe ministrul Justitiei.
Comisia Europeana il contrazice pe ministrul Justitiei. "Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an"

In acest an nu va fi ridicat Mecanismul de Cooperare si Verificare, a declarat joi, la Bucuresti, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.