Coruptia din sanatatea romaneasca, marcata in raportul MCV: O practica des folosita de frauda este abordarea "salam feliat"

Ultimul update: Sambata 28 Ianuarie 2017 07:22
Data publicarii: Miercuri 25 Ianuarie 2017 17:09
Categorie: Actualitate
medici

Nivelul coruptiei in asistenta medicala are un impact direct asupra calitatii serviciilor de sanatate publica si afecteaza direct accesul la asistenta medicala in Romania, iar rezultatul este ca, in unele cazuri, pacientii au murit.

Acesta este avertismentul dat de Comisia Europeana in raportul MCV pentru Romania in 2017.

Conform sursei citate, "coruptia in Sistemul medical Romanesc a fost recunoscuta ca o problema principala, una care afecteaza multi cetateni romani".

Principalele probleme se refera la achizitii publice in spitale, fraude in decontarea serviciilor, luare de mita pentru eliberarea certificatelor medicale care permit accesul la servicii medicale si practica pe scara larga a platilor informale catre personalul medical calificat.

In document se mai arata ca aceatsa coruptie din sistemul de sanatate a ajuns in centrul atentiei cu mai multe scandaluri legate de practicile de achizitii publice in spitalele publice sau a schemelor de certificate de boala sau de pensionare false.

"Un caz dramatic, care a fost facut public, a scos la iveala faptul ca dezinfectantii vanduti in peste 350 de spitale erau diluati si nu aveau niciun efect in lupta cu infectiile nosocomiale. Iar oamenii au murit din aceasta cauza. Exista, de asemenea, o ancheta in curs de desfasurare in ceea ce priveste afirmatia potrivit careia directorii de spital au primit mita de la compania pentru contractele atribuite, o practica pe care unii o considera a fi larg raspandita in sistemul sanitar de stat din Romania." - se afirma in raportul MCV.

De asemenea, documentul vorbeste despre o practica des intalnita de frauda in Romania, cunoscuta sub numele de ... "salam feliat".

"In luna decembrie, ministrul Sanatatii si presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) au estimat ca aproximativ 25% -30% din contractele de achizitii publice efectuate prin cumparare directa in spitalele din Romania sunt suspecte, iar o practica des intalnita de frauda este abordarea "salam feliat", adica un contract mare este impartit in contracte mai mici, pentru a se evita apelurile deschise."

Pe de alta parte, desi autoritatile romane au anuntat ca iau masuri pentru combaterea coruptiei din sanatate, unele dintre acestea nu se aplica inca, deoarece nu au fost votate inca in Parlament.

"In scopul de a aborda problema cu multiple fatete a coruptiei in domeniul sanatatii, Ministerul Sanatatii a luat o serie de masuri de monitorizare mai buna a bugetului si a cheltuielilor spitalelor, pentru a imbunatati transparenta si a consolida controalele interne. Printre acestea: crearea unui mecanism cu criterii clare de a acorda prioritate alocarilor bugetare si pentru a evalua deciziile Ministerului Sanatatii si CNAS, cresterea responsabilitatii managerilor de spital si recrutarea lor prin concurs deschis (Legea 79/2016). Aceasta ordonanta a fost respinsa in Senat, in ianuarie 2017, dar trebuie sa mai treaca si de Camera Deputatilor." - se mai precizeaza in raport.

medici Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce
Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre
Romania nu scapa de MCV. Ce spune raportul despre "modificarile legislative care slabesc aplicarea infractiunii de coruptie"
Comisia Europeana il contrazice pe ministrul Justitiei.
Comisia Europeana il contrazice pe ministrul Justitiei. "Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an"
VIDEO PROTVPLUS.RO
mama catelusi
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni
Roni Herscovici
Condamnare grea pentru Roni Herșcovici, tânărul care a luat un polițist pe capotă
Accident grav în Neamț. Patru autoturisme implicate
Bărbat de 28 de ani, prins cu peste 150 de kilograme de tutun
Hercule vechi de mii de ani, găsit în locuinţa unui bărbat din Alba. Ce voia să facă cu el
Accident cu 4 răniţi şi un mort, în Timiş. Judeţul este sub Cod Portocaliu
Accident cu 4 răniţi, între Piteşti şi Curtea de Argeş. Circulaţia este oprită