Reactia presedintelui Klaus Iohannis la raportul MCV. Ce "trebuie sa inteleaga" Guvernul si actuala majoritate parlamentara
Presedintele Klaus Iohannis a salutat faptul ca raportul Comisiei Europene recunoaste progresele inregistrate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei.
Cu toate acestea, seful statului atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in document cu privire la faptul ca cele doua proiecte de OUG puse in consultare publica de Guvern ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei.
"Raportul confirma faptul ca Guvernul instalat in anul 2015 a contribuit major la indeplinirea obiectivelor MCV si a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil. Raportul MCV confirma ca Romania a mentinut un parcurs sustenabil in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel ca pentru prima data este mentionata modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeana a emis 12 recomandari, iar indeplinirea acestora va conduce la incheierea MCV", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, citat de Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Seful statului subliniaza ca, pentru prima data, Comisia Europeana afirma in cadrul raportului ca este inadecvata corelarea intre MCV si decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spatiul Schengen).
Iohannis apreciaza faptul ca raportul MCV consemneaza ca activitatea principalelor institutii din domeniul combaterii coruptiei a inregistrat progrese substantiale.
El atentioneaza asupra ingrijorarilor formulate in document cu privire la faptul ca cele doua proiecte de OUG puse in consultare publica de Guvern ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea coruptiei.
"Finalizarea MCV depinde si de evitarea unor dezvoltari negative care ar pune sub semnul intrebarii progresele care au fost obtinute pana in prezent de Romania. Guvernul Romaniei si actuala majoritate parlamentara trebuie sa inteleaga ca doar sprijinind in continuare eforturile pentru intarirea reformelor in domeniul justitiei si combaterii coruptiei vor contribui la consolidarea statului de drept si ridicarea MCV", se mai arata in comunicat.