Virusul ucigaș a băgat spaima în români: „Mi-e foarte frică, de asta stau în mașină”

×
Codul embed a fost copiat

Românii care au rude, ori prieteni în China, îi așteaptă acasă cu sufletul la gură.

Un ansamblu folcloric din Mioveni și-a anulat turneul, care presupunea și un concert în Beijing și se îndreaptă spre țară. Membrii formației au povestit ce au trăit în aceste zile într-o țară parțial închisă și plină de reguli draconice.

Ansamblul de dansuri folclorice ''Plai de Dor'' din Mioveni a ajuns în China pe 23 ianuarie. Cei 20 de tineri, dintre care 19 cu vârste între 13 și 18 ani, urmau să participe la Festivalul Primăverii care începea pe 25. Doar că, la o zi după ce copiii au aterizat la Beijing, spectacolele au fost anulate din cauza virusului nou apărut. Participanților li s-a recomandat să nu iasă din hotelul în care erau cazați.

Valentin Precup, saxofonist„S-a anulat festivalul, dar am dat un concert între noi. Mai mic, nu de anvergură, ca să nu fie prea mulți chinezi, tocmai ca să ne protejeze. Am fost la Zidul Chinezesc. Doar e important să purtăm masca când ieșim din hotel. În Beijing e foarte bună situația, se circulă normal. În Wuhan, acolo, într-adevăr, este grav."

Cu toate că Beijingul este foarte departe de orașul Wuhan, câteva înregistrări făcute de tineri arată că străzile sunt aproape pustii. La un moment dat, starea de tensiune a crescut pentru că unui copil i s-a părut că are febra.

Citește și
Coronavirus
China alocă aproape nouă miliarde de dolari pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus

Aurel Costache, viceprimar Mioveni: „Am stat mai mult în hotel, ne-am întâlnit într-o singură seară, noi, delegația din Rusia, din Bulgaria și din Grecia. Ne-au dat diplomele și astea ale festivalului și cam atât. N-are niciunul febră, i-am controlat. Sigur, au mai fost situații când li s-a părut. Zice: „Mie mi se pare”, adică din speriat. L-am luat, l-am liniștit că avem termometru și niciunul nu are febră."

Autoritățile din China au decis să trimită acasă toate delegațiile venite la festival.

Ansamblul din România a plecat deja din Beijing. Grupul va face o escală în Qatar, iar marți după-amiază va ajunge în București.

Daniel Tomozei, jurnalist la Secția Română a Radio China Internațional, spune că autoritățile au anunțat că sunt în măsură să controleze evoluția virusului. Se așteaptă, însă, la o creștere a numărului de cazuri, pentru că abia de acum urmează perioada de vârf a epidemiei. Chinezii par, totuși, încrezători.

Daniel Tomozei, jurnalist român în China: „În 31 de mari orașe din China s-au luat măsuri, dacă vreți, draconice, legate de verificări în toate stațiile de metrou, verificări în toate stațiile de tren, verificări în toate intrările și ieșirile din aeroport. Mai mult decât atât, în toate instituțiile publice în care există activitate în această perioadă de sărbătoare sunt echipe medicale care efectiv fac barieră și filtru la fiecare intrare și toți cei care trec prin aceste filtre sunt verificați în primul rând la nivelul temperaturii corporale,  iar dacă semnalmentele vreunui cetățean generează alarma echipelor medicale, automat este izolat și internat."

Măsuri de prevenție au apărut, însă, și în acele zone din România unde trăiesc mulți chinezi. De pildă în Colentina-Pantelimon, unde este una dintre cele mai mari comunități din Europa de Est, mulți poartă măști de protecție.

Bărbat: „Protecție pentru virus dacă e acum. Dacă cineva zice că este și ține un pic de frică.”

Femeie: „Mi-e foarte frică, de aia stau în mașină.”

Reporter: „Nu ați avut curaj să intrați în magazin?”

Femeie: „Nu intru, a intrat soțul. Toți ar trebui să purtăm mască, la ce e în ziua de azi.”

Mulți chinezi au plecat, însă, acasă, pentru a sărbători noul an chinezesc. Aceștia sunt așteptați să se întoarcă la finalul săptămânii.

Aurelian Bădulescu, viceprimarul municipiului București: „Vom încerca să asigurăm filtrele necesare, astfel încât această perioadă critică, 31-15 februarie să nu fie o problemă pentru unitatea noastră spitalicească.”

Extrem de important este, însă, ca oamenii să nu intre inutil în panică.

Emilian Imbri, managerul Spitalului Victor Babeș: „Astăzi am primit la spital doi domni români-chinezi. Sunt români că stau la noi de ani de zile, care nu au mai fost primiți la școală până nu aduc dovada că au coronavirusul acela. Deci, vreau să nu exagerăm.”

Monica Anisie, ministrul Educației: „Este, cred, un exces din partea conducerii unității de învățământ și vom lua măsurile care se impun, să facem distincția între gripa pe care o cunoaștem cu toții și acest virus.”

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că trei români aflați în provincia Hubei au contactat autoritățile pentru a-și înregistra prezența în regiune. Ambasada României la Beijing este în contact și cu studenții români bursieri în China. În total, în regiunea Hong Kong sunt 120 de români, iar în Macao alți 70.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
Totul despre virusul ucigaș din China. Cum ne putem proteja
Totul despre virusul ucigaș din China. Cum ne putem proteja

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează Reuters.

China alocă aproape nouă miliarde de dolari pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus
China alocă aproape nouă miliarde de dolari pentru a ţine sub control epidemia de coronavirus

Ministerul chinez de Finanţe şi Comisia naţională pentru sănătate din China au alocat suma de 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde de dolari), pentru a putea ţine sub control răspândirea virusului.

China ar testa un medicament anti-HIV ca tratament împotriva noului coronavirus
China ar testa un medicament anti-HIV ca tratament împotriva noului coronavirus

China testează un medicament anti-HIV pentru a trata simptomele cauzate de noul tip de coronavirus, care se răspândeşte tot mai rapid în lume, au anunţat duminică reprezentanţii companiei farmaceutice AbbVie, citaţi de Reuters.

Un antiviral folosit împotriva HIV ar putea elimina infecția cu coronavirusul din China
Un antiviral folosit împotriva HIV ar putea elimina infecția cu coronavirusul din China

Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a avut luni, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire de lucru la care a participat şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Recomandări
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei
Aliaţii lui Putin, îngrijoraţi de „excesele” mobilizării militare. Reacții virulente din parlamentul Rusiei

Şefii celor două camere ale parlamentului rus cer oficialilor regionali să ţină situaţia sub control şi să rezolve rapid „excesele” care au alimentat furia publică generată de mobilizarea soldaților în război.  

Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap
Lovitură de stat militară în China şi arestarea lui Xi Jinping, zvonurile infirmate care au dat Beijingul peste cap

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns sâmbătă în centrul atenţiei pe Twitter după relatări nefondate că el s-ar afla în arest la domiciliu în timp ce în China ar fi în desfăşurare o lovitură de stat militară.

Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză oridinele superiorilor | VIDEO
Mobilizarea lui Putin. Recruți beți, întinși pe bănci și care refuză oridinele superiorilor | VIDEO

Noi clipuri video au fost postate pe rețele sociale, în care se presupune că recruții ruși sunt beți sau au un comportament teribilist față de superiorii din armata lui Putin.