Totul despre virusul ucigaș din China. Cum ne putem proteja
Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează Reuters.
Virusul, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), potrivit Agerpres. Mai multe date despre acest virus:
- Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
- Focarul actual se răspândeşte în prezent ''relativ repede'' şi ''acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată'', a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.
- Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.
- Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.
- Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.
- La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.
- Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.
- Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.
- Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.
- OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.
- Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.
Ce mai știm despre coronavirus
- Dimensiunea virusului este relativ mare, cuprinsă între 400 și 500 nm în diametru. Prin urmare, măștile chirurgicale obișnuite ar trebui să fie suficiente pentru a proteja purtătorii de infecție. Datorită dimensiunii sale, virusul va ajunge la nivelul solului la o distanță de trei metri după un strănut.
- Virusul poate supraviețui timp de cel puțin 12 ore pe o suprafață metalică, prin urmare se recomandă spălarea mâinilor de fiecare dată după ce atingem mânere sau clanțe în locurile publice.
- Virusul supraviețuiește între 6 și 12 ore pe haine. În general, detergentul ucide virusul. Deoarece este posibil să nu puteți spăla hainele de iarnă după fiecare purtare, se recomandă să le întindeți la soare după purtare.
Legătura coronavirusului cu pneumonia
- Deoarece virusul infectează mai întâi tractul respirator superior, bolnavul va simți o senzație de durere în gât și de gât uscat. Această situație va dura cel puțin trei-patru zile.
- După aceea, doar virusul va curge în trahee și va intra în plămâni prin lichidul nazal, provocând pneumonie. Timpul necesar pentru aceasta va fi, de obicei, de cel puțin cinci până la șase zile.
- De obicei, pneumonia este însoțită de febră ridicată, deci dacă aveți febră și aveți dificultăți respiratorii.
Cum ne putem proteja de virus
Turiştii ar trebui să vizitele obiectivele în intervale orare în care nu sunt foarte aglomerate iar biletele ar trebui rezervate din timp şi folosită opţiunea skip the line, recomandă consultanţii în turism.
Alte măsuri de protecţie suplimentară împotriva îmbolnăvirii, în cazul în care turiştii îşi petrec vacanţa peste hotare, sunt folosirea dezinfectantului antibacterian şi a măştilor medicale de unică folosinţă, recomandă consultanţi în turism într-un comunicat, citat de Agerpres.
Aceste măsuri suplimentare de protecţie costă mai puţin de 25 de lei şi sunt recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii odată cu apariţia şi răspândirea coronavirusului din oraşul Wuhan, China.
"Vorbim de produse care ne sunt la îndemână zi de zi, dar pe care evităm să le folosim din prea multă comoditate sau, poate, în cel mai rău caz, din inconştienţă. Dacă totuşi, nu doriţi să călătoriţi cu astfel de obiecte la voi, în cazul măştilor medicale, poate de ruşine, măcar, pentru a vă proteja, rezervaţi-vă din timp biletele la obiectivele turistice şi folosiţi şi opţiunea skip the line. Este un element de siguranţă pentru voi. Căutaţi să vizitaţi aceste obiective în intervale orare în care nu sunt atât de aglomerate, iar aici vă poate ajuta cu sugestii Google", a declarat Paul Barbu, consultant de turism.
În cazul în care călătoria este realizată cu avionul, în rucsac sau în bagajul de mână nu poate fi folosit un tub mai mare de 100 ml. Preţul unui astfel de tub de dezinfectant costă până în 10 lei, se precizează în comunicat.
"Şerveţelele uscate pot ajunge să coste, în medie, 6-8 lei, dacă doriţi să cumpăraţi un bax de 10 pachete. Măşti medicale de unică folosinţă. Acestea se pot găsi la orice farmacie şi costă între 10 şi 20 de bani bucata. Sau dacă achiziţionaţi la pachet de 50 bucăţi, cum se găsesc cel mai frecvent, atunci preţul oscilează între 7 şi 10 lei. De asemenea, o cutie de mănuşi din latex de unică folosinţă costă 18-20 de lei pachetul de 50 de perechi. Un termometru digital costă minim 100 de lei, în cazul în care vreţi să mergeţi un pas mai departe în ceea ce priveşte protejarea personală în timpul călătoriilor", se arată în comunicat.
Pe de altă parte, turiştii care intenţionează să călătorească în ţări exotice sunt sfătuiţi să consulte pagina Ministerului de Externe pentru a vedea dacă sunt restricţii sau se impun anumite măsuri de siguranţă.
"În cazul în care călătoriţi în ţări exotice, sfatul meu este să consultaţi pagina MAE înainte, pentru a vedea dacă sunt anumite restricţii sau dacă se impun anumite măsuri de siguranţă. O documentare cât mai temeinică asupra locurilor pe care le veţi vizita vă poate salva viaţa. Oricum, noi recomandăm tuturor călătorilor, ca măcar primele 3 din cele 5 produse să le aibă în kit-ul de călătorie", a precizat consultantul în turism Traian Bădulescu.
OMS îi sfătuieşte pe turişti să evite contactul cu oamenii care au febră sau tuşesc frecvent.
"Spălaţi-vă pe mâini frecvent folosind dezinfectant de mâini pe bază de alcool, dacă sunteţi în spaţiu deschis sau, dacă sunteţi într-un loc public cu acces la apă şi săpun, vă puteţi curăţa şi aşa. Când tuşiţi sau strănutaţi acoperiţi-vă gura sau nasul prin îndoirea cotului sau folosiţi un şerveţel. Dacă aţi folosit şerveţel, aruncaţi-l şi apoi spălaţi-vă pe mâini. Dacă alegeţi să purtaţi o mască medicală, asiguraţi-vă că aceasta vă acoperă gura şi nasul. Odată ce o aveţi pusă pe faţă, evitaţi să o atingeţi cu mâinile. După ce aţi folosit masca de unică folosinţă, aruncaţi-o, apoi spălaţi-vă pe mâini! Dacă sunteţi într-o vacanţă unde se presupune că va trebui să vă pregătiţi singuri mâncarea, OMS recomandă să vă spălaţi pe mâini înainte, în timpul şi după ce aţi pregătit-o. De asemenea, la preparare, folosiţi tocător şi cuţit diferite pentru tocarea cărnii şi a legumelor. În public, tuturor ne place să mângâiem câte un animal domestic atunci când îl vedem. Evitaţi acest lucru pentru că, aşa cum voi aţi făcut acest lucru, la fel au făcut şi alţii", sunt câteva dintre recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
În cazul în care călătoria este realizată cu autocarul, avantajul este că nu se limitează volumul recipientelor în care sunt transportate produsele sanitare însă orice stare febrilă cu tuse şi ameţeli trebuie anunţată organizatorului excursiei sau şoferului autocarului.
"În cazul în care călătoriţi cu autocarul şi aveţi febră, tuşiţi puternic, aveţi ameţeli sau alte simptome enumerate de către specialiştii OMS, vă recomandăm să mergeţi la organizatorul excursiei sau la şoferul autocarului şi să-l rugaţi să vă ducă la cel mai apropiat punct medical. Atât pentru siguranţa dumneavoastră, cât şi pentru siguranţa pasagerilor cu care călătoriţi. Nu este nevoie decât de o singură persoană să transmită virusul la câteva zeci sau sute de alte persoane", a explicat Lucian Bădârcea, CEO IRI Travel.