Coroanele din plastic, interzise în cimitirul din Oradea. Primăria va rula mesaje de condoleanțe pe panouri electrice

Dată publicare: 28-04-2021 09:00
Dată actualizare: 28-04-2021 09:40


Decizie îndrăzneață, dar prietenoasă cu mediul, la Oradea. Administrația Domeniului Public a decis ca, de la 1 iunie, coroanele din plastic sau cele din flori naturale, dar legate cu sârmă, să fie interzise în Cimitirul Municipal.

Aceste ofrande se transformă în deșeuri, iar administrația orașului e nevoită să cheltuiască zeci de mii de lei lunar pentru a scăpa de ele. Tot în Cimitirul Municipal vor fi montate panouri electrice, pe care vor rula mesaje de condoleanțe.

Cimitirul Municipal din Oradea este cel mai mare din România, se întinde pe 73 de hectare și are aproape 60.000 de locuri de veci. Lună de lună se adună aici sute de tone de coroane. Multe sunt din plastic, iar altele, deși sunt din flori naturale, sunt împletite cu sârmă.

Liviu Andrica, director ADP Oradea: ”Am vrut să le tocăm, nu se poate, conțin sârmă, strică aparatele. După aia, coroanele din plastic nu pot fi folosite în niciun fel. Ba, mai mult, zeci de ani, ele nu se degradează”.

Administrația cimitirului cheltuiește în jur de 60.000 de lei lunar pentru a scăpa de coroanele din plastic. Pentru a rezolva problema costurilor, dar mai ales pe cea a poluării mediului, orădenii sunt îndemnați să aducă de acum încolo buchete și coroane din flori naturale.

 

Panouri în cimitir pentru mesaje de condoleanțe

 

Mai mult, mesajele de condoleanțe vor putea rula și pe mai multe panouri electronice, instalate în cimitir.

Liviu Andrica, director ADP Oradea: ”Și, în loc să ducem coroane, care costă de la 30 de lei până la 200 de lei la cimitir, risipă de bani, poluare, mai bine folosim acele tablouri pentru anunț”.

"În cimitir au loc cam 10 înmormântări zilnic. La o înmormântare se adună în medie cam 20 de coroane, dar sunt şi înmormântări cu peste 100 de coroane, ceea ce este foarte mult. De la introducerea colectării selective, pe noi ne costă 553,24 lei depunerea unei tone de deşeuri nereciclabile la groapa de gunoi. La cum transformă RER Vest volumul în greutate, asta înseamnă cam 45 de coroane", spune Andrica.

Vânzătorii de coroane mortuare spun că se vor adapta noilor reguli.

Vânzător: Ce putem face? Asta-i situația. Ne încadrăm acolo unde trebuie.
Reporter: Vă afectează tare?
Vânzător: O să ne afecteze, da".

Vânzătoare: ”Nu mi se pare chiar o idee foarte bună, lumea vrea să cumpere și de plastic, care țin mai mult”.

Vânzător: „Mi se pare o idee lăudabilă. Noi deja căutăm variante mai ecologice un pic".

 

Preoții susțin decizia primăriei

 

Clienții spun că decizia este una corectă.

Femeie: „Păi, ce-i mai natural, e mult mai frumos și mai plăcut. Că rezistă mai mult alea de plastic, e altă treabă, dar eu n-aș fi de acord cu alea din plastic".

Femeie: „Da, poluează, da. De acord cu naturalul”.

Femeie: „Aproape la același preț, așa că nu merită să cumperi plastic”.

Decizia administrației e susținută și de unii preoți.

Varga Alexandru, preot romano-catolic Episcopia Bihor: „Papa Francisc spune în enciclica sa că Pamântul este casa tuturor. Și trebuie să fim responsabili cu această casă. Și din acest considerent am zis și am îndemnat pe toți oamenii de bună credință, cu respect, nedorind pe nimeni să jignesc, să nu aducă coroane de plastic”.

Regula se aplică, deja, în zona de nord a județului, unde mai mulți preoți reformați au decis că e momentul să renunțe la plastic.

Comercianții de coroane mortuare mai au la dispoziție o lună până la aplicarea noilor reguli, timp în care pot vinde marfa de pe stoc.


 

Tags: coroane, plastic,


VIDEO PROTVPLUS.RO