Oraşul unde cei care hrănesc porumbeii ar putea fi amendaţi. "Nu mi se pare corect"

Dată publicare: 19-04-2021 20:07
Dată actualizare: 19-04-2021 20:16


Inspirați de ce se întâmplă în alte orașe europene, o parte dintre consilierii locali din Timișoara vor să interzică hrănirea porumbeilor în spatiul public.

Potrivit acestora, în centrul orașului se strâng zilnic mii de înaripate care distrug fațadele clădirilor cu mizeria cauza excrementelor acide. Propunerea a stârnit însă rumoare printre localnici, pentru care porumbeii din Piața Operei sunt un simbol al orașului.

Noul regulament - aflat deocamdată în dezbatere publică - prevede amenzi pentru cei care hrănesc porumbeii. Sumele variază între 100 și 200 de lei. Cum era de așteptat oamenii văd diferit lucrurile.

Localnică: "Din '64 sunt în Timișoara și așa știu Timișoara, cu porumbei și trandafiri".

Localnică: "Un lucru care nu mi se pare corect. Și în alte capitale, din alte țări, sunt porumbei. Bucuria copiilor este imensă".

Localnică: "Înmulțirea porumbeilor a fost necontrolată, este mizerie, însă nu e vina porumbeilor că nu se face curat cum trebuie".

Cei din Primăria Timișoara refuză, deocamdată, să comenteze subiectul. Printre inițiatorii proiectului se numără și medicul veterinar Răzvan Stana, consilier local din partea USR-PLUS.

Răzvan Stana, consilier local: "Noi ne-am inspirat din experiențele altor orașe, Londra, Viena, Helsinki. În Ungaria există aceste prevederi. Este ceva făcut să conviețuim mult mai bine și să găsim soluții. De exemplu, în piețele din centrul Timișoatrei este tapetat cu excrementele porumbeilor, care sunt și acide".

Alida Barbu, biolog Societatea Ornitologică Română: "Mizeria lăsată de ei este o problemă. Porumbeii se adună în grupuri destul de mari.Pe lângă asta, dacă nu este curățată, mizeria poate duce la transmiterea diferitelor boli".

În Oradea, aceste practici - de a nu hrani porumbeii sau alte vietăți fără stăpân - se aplică din 2018.

Anca Deac, purtător de cuvânt Primăria Oradea:
"Avem, îndeosebi în centrul istoric al orașului, foarte multe clădiri reabilitate, ale căror fațade au fost afectate de excrementele acestor păsări".

Ioan Chereji, decan Facultatea de Mediu Oradea:
"Ele conțin: oxid de magneziu, var, acid folic, sulf, potasiu și alte substanțe care, în general, dăunează atât clădirilor, cât și mașinilor cât și, eu știu, mediului înconjurător".

Mircea Stejerean, șef serviciu Direcția Tehnică: "Îndepărtarea porumbeilor s-a făcut și prin montarea unor benzi și a unor grilaje pe pervazele geamurilor".

Viorel Soare, columbofil: "Locul porumbeilor este în voliere. Crescuți, dirijați, nu lăsați în voia naturii, în voia sorții, pentru că, altfel, te domină".

Pe de altă parte, mulți nu știu că pot să le facă rău păsărilor atunci când le dau pâine, pufuleți sau covrigi.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO