Copiii dintr-un sat dambovitean merg la gradinita intr-un container. Parintii se tem ca micutii se vor imbolnavi

Ultima actualizare: 28-09-2014 07:09

In timp ce Ministerul Educatiei vorbeste despre Internet, tablete si manuale digitale, copiii dintr-un sat dambovitean merg la gradinita intr-un container.

Primaria sustine ca nu are bani sa construiasca o cladire pentru cei mici, asa ca le-a instalat o baraca metalica, unde parintii se tem sa-si lase copiii ca sa nu se imbolnaveasca.

Si nici cand mai cresc putin, copiii din Carlanesti nu au o soarta mai buna: scoala din sat s-a desfiintat, microbuz n-au primit, iar cine vrea sa invete merge pe jos 8 km la dus, 8 km la intors.

"Pare greu de crezut, dar gradinita din satul dambovitean Carlanesti, Varfuri, a fost improvizata in acest container. Aici copiii vin zi de zi sa aiba parte de educatie. Nu primesc in schimb apa potabila, iar toaleta nu are fosa septica", a relatat Marius Buga, corespondent ProTV.

10 copii merg la aceasta gradinita. Parintii nu sunt deloc multumiti de conditii, dar spun ca nu isi permit alta varianta, cum ar fi sa-i duca pe copii la gradinitele din satele vecine.

"Se pot imbolnavi, dar ce facem, sa nu-i ducem? Trebuie sa-i ducem. Sa fim multumiti ca o avem si p-asta", a marturisit mama unui copil.

Cat despre existenta unei scoli in sat, nici vorba de asa ceva! A fost desfiintata in urma cu cativa ani, iar cei care vor sa invete carte, au de mers aproape 8 kilometri pe jos."Nu ne-a dat masina, nu nimic, sa ducem si noi copiii la scoala", a povestit un tata.

"Am cerut de ani de zile un autoturism de transport copii si nimeni nu vrea sa ne ajute. Daca nu construim macar sa-i aducem la centru", a explicat Petru Iuga, primarul comunei Varfuri.

Inspectoratul scolar din Dambovita raspunde ca nu sunt bani."Acolo unde este lipsa de apa, elevii au venit cu apa potabila de acasa sau unitatea scolara a asigurat recipiente cu apa curata."

Inspectorii sanitari au descoperit nereguli si in alte 22 de gradinite si scoli din judet. "Aceste deficiente constau in - lipsa apei curente, sau folosirea unei ape neinvestigata, grupuri sanitare neracordate la apa, neigienizate", a declarat doctor Sorin Stoica, directorul Directiei de Sanatate Publica Dambovita.

Mii de institutii de invatamant din toata tara nu au autorizatii de functionare, si multe nu indeplinesc conditii elementare de igiena.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO