Copacii din București, ”uciși” lent, pentru a face parcări. Aceștia se pot prăbuși peste oameni
În lupta dintre spaţiul verde şi parcări, în marile oraşe, în special în Bucureşti, pierde tot mai des spaţiul verde.
Specialiştii în peisagistică şi horticultură ne avertizează că de multe ori şi bucata de pământ din jurul copacilor este betonată. O crimă, pentru că asta înseamnă moartea lor. Arborii rămân fără rădăcini, se usucă şi cad la prima vijelie.
Unii muncitorii scot pământul, cu tot cu rădăcini, dintre copaci pentru a tapeta zona cu dale. Se întâmplă pe strada Odobeşti din sectorul 3, unde primăria amenajează locuri noi de parcare.
După ce vor termina munca, zona va arăta ca o altă parcare, unde copacii parcă răsar direct din dalele de piatră şi asfalt şi flancaţi de borduri.
Borduri vor apărea şi în jurul parcului Alexandru Ioan Cuza. ”Pentru înălţarea gardului de metal, care rugineşte”, este explicaţia oficială. Întrebat de Ştirile PRO TV, şeful companiei care se ocupă de instalarea lor jură că nu vor fi deranjaţi arborii şi arbuştii.
Şi primarul sectorului 3, Robert Negoiță, spune că arborii nu suferă din cauza bordurilor sau pavajelor. Potrivit acestuia, apa ajunge la rădăcini.
Un copac uscat, fără prea mult pământ în jur, a căzut pe o stradă din sectorul doi, zona Universităţii. Din fericire, s-a întâmplat noaptea, aşa că nu a suferit nimeni. Părerile bucureştenilor sunt împărţite.
Bărbat: "Dacă facem 2 spaţii de parcare unde sunt şapte copaci, nu este o chestiune convenabilă."
Bărbat: "Foarte bine, pentru că sunt multe maşini şi nu este loc de parcare."
Situaţia se repetă şi în alte sectoare din Bucureşti sau în oraşele mari din România, spun specialiştii.
Vera Dobrescu, lector secţia Peisagistică, Facultatea Horticultură Bucureşti: "Arborele are de suferit. Nu este o moarte sigură, dar este foarte probabil ca arborele să intre într-o regresie fiziologică, pentru că rădăcinile şi zona lui de alimentare cu substanţele nutritive, cu apă, este afectată. Apa din precipitaţie nu mai pătrunde la nivelul rădăcinilor active."
În Bucureşti, de pildă, există şi un regulament, care nu se respectă, spun specialiştii. Acesta prevede ca un pom trebuie să aibă în jur de la 3 până la 10 metri pătraţi de pământ, care să-l ajute să supravieţuiască.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!