Control la Biblioteca Naţională, după petrecerea de Revelion din sediu

biblioteca nationala
Pro TV

Corpul de Control al ministrului Culturii va verifica luni dimineaţă dacă au fost respectate "toate procedurile legale" pentru organizarea petrecerii de Revelion la Biblioteca Naţională a României.

Corpul de Control al ministrului va verifica luni, la prima oră, dacă au fost respectate toate procedurile legale privind organizarea unui astfel de eveniment", informează Ministerul Culturii într-un punct de vedere transmis AGERPRES.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, va fi verificat şi modul în care "au fost preluate acele imagini din sistemul de supraveghere video intern al instituţiei, pentru că acolo nu are acces oricine".

Managerul Bibliotecii Naţionale a României, Carmen Mihaiu, a declarat sâmbătă seară, pentru AGERPRES, că petrecerea organizată în noaptea de 31 decembrie, în sala Atrium, nu a deranjat "în niciun fel" activitatea de bază a instituţiei pe care o conduce şi a fost organizată cu respectarea tuturor măsurilor de securitate.

"Evenimentul a fost organizat în baza unui contract de prestări servicii prin care sunt stabilite obligaţiile părţilor implicate şi a avut loc în afara programului de funcţionare al bibliotecii. Inclusiv amenajarea şi debarasarea spaţiului au avut loc într-un spaţiu destinat evenimentelor, care nu are nicio legătură cu spaţiile de depozitare sau cu cele de lectură. Nu a interferat în niciun fel cu activitatea de bază a bibliotecii, publicul a avut posibilitatea să studieze atât în spaţiul liber, cât şi în sălile de lectură, inclusiv în zilele de 30 şi 31 decembrie, până la ora 18,00. Biblioteca şi organizatorul au luat toate măsurile pentru ca evenimentul să se desfăşoare fără incidente. A fost informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care în data de 31 decembrie a trimis la faţa locului două echipe de control. Acestea au constatat starea Bibliotecii Naţionale, care este o clădire sigură şi dotată cu toate echipamentele de securitate, astfel încât din partea lor nu am avut nicio problemă. De asemenea, organizatorul a contractat o echipă de pază tocmai ca să suplimenteze paza bibliotecii pe toată durata evenimentului", a afirmat Carmen Mihaiu.

Citește și
Noaptea cartilor deschise
Arcul de Triumf s-a transformat în bibliotecă, pentru câteva luni. „Să zburde mintea”
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Ea a precizat că legislaţia stipulează că Biblioteca Naţională a României se finanţează atât din venituri proprii, cât şi din alocaţii de la bugetul de stat.

"Aceste evenimente sunt organizate în baza Legii 334, Legea bibliotecilor, care stipulează foarte clar că Biblioteca Naţională a României se finanţează din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat. Avem un regulament de organizare şi funcţionare în care se spune că biblioteca poate organiza evenimente culturale, artistice, ştiinţifice sau profesionale şi mai avem un ordin de ministru prin care sunt stabilite tarifele. (...) Au fost străbătuţi toţi paşii pentru a asigura un eveniment decent, ceea ce s-a şi întâmplat. (...) Sunt foarte conştientă că aceste evenimente trebuie să se întâmple fără a pune în pericol funcţia tradiţională a bibliotecii, la care ţinem foarte mult şi tocmai de aceea le organizăm în afara orelor de program şi în baza legii bibliotecilor. (...) Vă asigur că nu am pus în pericol integritatea şi valorile Bibliotecii Naţionale, la care ţin foarte mult, nu numai eu, ci întreaga instituţie", a mai spus managerul instituţiei.

Carmen Mihaiu a spus că filmarea care a apărut în spaţiul public "a fost făcută după eveniment, în timp ce se făcea curăţenie". "Este o filmare care a venit din interior, din dispecerat, nu a fost pusă de vreun participant nemulţumit", a afirmat ea.

Potrivit acesteia, astfel de evenimente au loc şi la alte instituţii de cultură, atât din ţară, cât şi din străinătate.

"A fost organizat Revelion şi la Teatrul Naţional, şi la Opera Naţională, la Palatele Brâncoveneşti. Mai mult decât atât, astfel de evenimente sunt organizate şi la biblioteci cu prestigiu din întreaga lume. Vreau să vă dau exemplu Biblioteca Naţională a Austriei, care organizează, în celebra sală Albertina, nunţi şi petreceri private. Acest lucru se întâmplă tocmai pentru a apropia publicul de aceste instituţii şi pentru că ele au înţeles necesitatea de a se finanţa şi din fonduri atrase, nu doar din alocaţia de la bugetul de stat", a spus Carmen Mihaiu.

Ea a susţinut că în prezent "biblioteca este curată" şi pregătită pentru a fi redeschisă.

"În acest moment biblioteca este curată. De fapt, Atrium este o sală deschisă, în mijlocul bibliotecii, deci acel spaţiu este în acest moment curat lună. Şi vă asigur că începând de luni, 6 ianuarie, când biblioteca se va redeschide pentru utilizatori, aceştia vor putea studia, ca şi până acum, în spaţiile libere şi în sălile de lectură, fără nicio problemă", a afirmat managerul.

Deputatul USR Iulian Bulai a scris într-o postare pe facebook că sala Atrium a Bibliotecii Naţionale, în care a fost organizată petrecerea de Revelion, a rămas "plină de mizerie, vandalizată".

"'O locaţie autentică' pentru petrecerea Revelionului. Plină de mizerie, vandalizată, practic, după Revelion. Nu mi-am imaginat niciodată că Biblioteca Naţională a României, care-şi împarte sediul cu Ministerul Culturii, e o 'locaţie autentică' pentru 'un Revelion de poveste', cu Delia et co. (...) În obiectul de activitate nu scrie deloc, dar deloc!, că BNR se ocupă de chermeze. Nici că face viţei la proţap pe scările Ministerului, de Ziua Naţională, pe muzică de nuntă. Nici că noaptea, când nu e Revelion, Biblioteca are program de discotecă în Sala Atrium, cu sute de oameni înghesuiţi, care beau pe rupte", a scris Bulai.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O tânără riscă să ajungă la închisoare pentru că a uitat să returneze cărțile la bibliotecă
O tânără riscă să ajungă la închisoare pentru că a uitat să returneze cărțile la bibliotecă

Să fii amendat pentru că ai uitat să înapoiezi o carte la bibliotecă se mai întâmplă, dar să fii arestat din această cauză este un lucru ieşit din comun.

Arcul de Triumf s-a transformat în bibliotecă, pentru câteva luni. „Să zburde mintea”
Arcul de Triumf s-a transformat în bibliotecă, pentru câteva luni. „Să zburde mintea”

Arcul de Triumf a fost scena unui spectacol virtual, marți seară, în Capitală. Monumentul, transformat până pe data de 15 iunie într-o „bibliotecă", a devenit gazdă a mii de volume de cărţi.

Grădiniță cuprinsă de flăcări în Vâlcea. Ce au descoperit pompierii în interior
Grădiniță cuprinsă de flăcări în Vâlcea. Ce au descoperit pompierii în interior

S-a dat dat alarma marți  dimineaţă într-o localitate din judeţul Vâlcea, unde clădirea în care funcţionau o grădiniţă, biblioteca şi un punct medical a fost cuprinsă de flăcări.

Succes pentru primul muzeu de artă privat din România. Are magazin, bibliotecă şi cafenea
Succes pentru primul muzeu de artă privat din România. Are magazin, bibliotecă şi cafenea

Primul muzeu de artă privat din România s-a bucurat încă de la deschidere de un succes uriaş, semn că oamenii au nevoie de cât mai multe spaţii culturale.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.