Controale la unitățile GPL din țară. În Prahova 17 stații nu au autorizaţie de securitate la incendiu

gpl

După tragedia de la Crevedia, autoritățile au început să controleze toate stațiile GPL din țară.

Aceste stații trebuie să fie montate în condiții de siguranță, la distanță de case, blocuri și drumuri. Însă frecvent legea nu este respectată, multe stații funcționează fără toate autorizațiile, în spatele blocurilor sau pe marile bulevarde.

În Prahova sunt 68 de unităţi care comercializează GPL/ 17 nu au autorizaţie de securitate la incendiu

La nivelul judeţului Prahova există 68 de unităţi care comercializează GPL, 17 dintre ele neavând autorizaţie de securitate la incendiu, a declarat, luni, prefectul Virgiliu Nanu, conform Agerpres.

Acesta a anunţat că a emis un ordin în urma căruia instituţiile cu atribuţii în domeniu vor verifica toate unităţile care comercializează produse din compuşii gazului petrolier lichefiat (GPL).

Unităţile care vor fi verificate au fost împărţite în trei categorii, respectiv unităţi care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu (17, dintre care două sunt în Ploieşti), unităţi despre care autorităţile nu deţin informaţii asupra necesităţii solicitării şi obţinerii acestui document (7) şi unităţi care deţin această autorizaţie (44), a explicat prefectul.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În privinţa acelor unităţi care nu au autorizaţia ISU, Virgiliu Nanu a menţionat că ele au fost verificate de-a lungul timpului, operatorii au fost amendaţi pentru neconformităţi şi au primit un plan de măsuri pentru intrarea în legalitate.

"Nu vreau să verificăm doar autorizaţia de securitate la incendiu, ci toate autorizaţiile de care au ei nevoie. Vom verifica din toate punctele de vedere, fiecare instituţie urmează să verifice în dreptul ei existenţa tuturor acestor documente până ajungem la acea autorizaţie de funcţionare", a mai afirmat Nanu.

ISU Buzău: Patru staţii GPL funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu

Patru staţii GPL din judeţ funcţionează fără autorizaţie la incendiu, fiind impuse sancţiuni, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Buzău prin intermediul unui comunicat de presă.

În urma unor verificări, au fost identificate 125 de staţii publice de distribuţie a carburanţilor care efectuează operaţiuni cu GPL.

"La nivelul instituţiei noastre se află în evidenţă un număr de 125 de staţii publice de distribuţie carburanţi care au în componenţă instalaţii de distribuţie GPL la autovehicule, care se pot afla în una dintre cele două situaţii: sunt amplasate în staţii mixte de distribuţie carburanţi - 49, sunt staţii dedicate exclusiv distribuţiei de GPL la autovehicule - 76. În prezent un număr de 4 obiective funcţionează fără obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, faţă de acestea fiind dispusă măsura de sancţionare potrivit legislaţiei în vigoare", informează ISU Buzău.

În ultimii doi ani, ISU Buzău a aplicat amenzi de aproximativ 300.000 de lei societăţilor care desfăşoară activităţi de comerţ cu gaz petrol lichefiat.

"În anul 2021 au fost efectuate 5 controale, au fost aplicate 10 avertismente, 5 amenzi în cuantum de 102.000 lei, două neautorizate. În anul 2022 au fost efectuate 46 controale, au fost aplicate 54 avertismente, 58 de amenzi în valoare de 196.000 lei, trei neautorizate. În anul 2023 au fost efectuate 2 controale, au fost aplicate 8 avertismente, 2 amenzi în valoare de 1500 lei. Faţă de situaţia numerică enunţată mai sus, au mai fost emise autorizaţii de securitate la incendiu pentru 2 depozite GPL de capacitate, 1 staţie de încărcare GPL, 24 sisteme de stocare GPL la consumatori", a transmis ISU Buzău.

Braşov: Staţii GPL cu probleme, identificate şi sancţionate de ISU

În judeţul Braşov există staţii GPL cu probleme în ce priveşte autorizaţiile de securitate la incendiu, pompierii aplicând, în ultimii doi ani, sancţiuni proprietarului acestora, reiese dintr-o informare transmisă, luni, de ISU Braşov.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că, în perioada următoare, vor efectua controale şi la celelalte staţii GPL din judeţ.

"În urma verificărilor efectuate în baza de date a instituţiei noastre s-a identificat că trei dintre skid-urile GPL care, astăzi, funcţionează sub denumirea de RBC Gaz deţin autorizaţii de securitate la incendiu obţinute sub altă denumire în anii 2004, 2016 şi 2017. De asemenea, menţionăm că, în ultimii doi ani, au fost verificate trei dintre cele cinci skid-uri, aplicându-se sancţiuni conform prevederilor legale, urmând ca, în următoarea perioadă de timp să se efectueze controale şi la celelalte staţii GPL", a precizat ISU Braşov.

Skid-ul autogaz este o instalaţie monobloc, a cărei întrebuinţare este livrarea de combustibil auto tip GPL către autovehicule dotate cu instalaţie GPL.

Vâlcea: Şase staţii PECO şi una GPL, în evidenţa autorităţilor ca neautorizate împotriva incendiilor

Şase staţii PECO şi una GPL din cele 56 aflate în evidenţa autorităţilor vâlcene că vând gaz petrolier lichefiat nu au în prezent autorizaţie de securitate la incendii, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea.

Inspectorul şef al ISU Vâlcea, col. Dan Pascaru, a precizat, luni, că staţiile care comercializează carburanţi din judeţ au fost atât anul acesta, cât şi anul trecut controlate, zilele acestea urmând să se facă însă o reverificare a acestora în contextul exploziei de la Crevedia.

"În perioada 2022-2023, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus ca toate staţiile PECO să fie controlate, ordin pe care l-am executat. Pe timpul acestor controale au fost controlate şi staţiile de GPL. Acestea sunt denumite skiduri, adică sunt staţii care comercializează doar combustibil gazos. Nu au reprezentat un obiectiv al nostru, dar le avem în atenţie şi în perioada următoare toate vor fi controlate. La ora actuală, avem 49 de staţii PECO care au şi GPL, dintre acestea doar şase sunt neautorizate, 41 sunt autorizate şi una nu se încadrează la autorizaţie, iar skiduri GPL avem în evidenţă şapte - una neautorizată, cinci autorizate, una nu se încadrează şi mai sunt câteva skiduri care vor fi controlate în perioada următoare. Spun că sunt autorizate pentru că noi trebuie să verificăm pe timpul controlului dacă s-au respectat toate măsurile care au stat la baza emiterii autorizaţiei. În situaţia în care nu respectă se poate retrage autorizaţia de securitate la incendiu", a precizat şeful ISU Vâlcea.

Pascaru a menţionat că staţiile neautorizate au fost sancţionate cu amenzi ce pleacă de la 20.000 de lei şi ajung până la 50.000 de lei, însă nu este de competenţa ISU să dispună închiderea lor, astfel că acestea funcţionează în continuare şi fără autorizaţia de la pompieri.

"În cazul celor şase PECO-uri neautorizate, unele dintre ele au aviz şi nu au continuat cu documentaţia necesară intrării în legalitate. Ori le-a expirat certificatul de urbanism şi în certificatul de urbanism automat documentaţia aferentă - avizul şi celelalte au devenit nule, sau nu au depus documentaţii în vederea intrării în legalitate. Faptul că nu au autorizaţie de securitate la incendiu nu împiedică funcţionarea staţiilor PECO sau GPL. Noi nu putem să le închidem. Se închid doar obiectivele care se supun HG nr. 915/2016, respectiv obiective din domeniul turismului,comerţului şi culturii. Acestea au fost însă sancţionate pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, în anul 2023 cu amendă între 20 şi 50 de mii, amendă care s-a aplicat şi în anul 2022, în situaţia în care nu aveau încheiat un contract cu o firmă specializată pentru intrarea în legalitate, cei care, în perioada 2021- 31 decembrie 2022, aveau încheiat un astfel de contract nefiind suspuşi sancţiunii contravenţionale", a mai spus inspectorul şef al ISU Vâlcea.

Controalele dispuse pentru perioada următoare vor fi efectuate în tot judeţul, în special în staţiile GPL, şi vor urmări pe de o parte identificarea staţiilor care funcţionează ilegal, iar pe de altă parte respectarea de către cele autorizate a normelor de securitate la incendiu.

Controalele vor continua și în zilele următoare, la stațiile GPL din toată țara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.