Controale in toate spitalele din Bucuresti. Ce vrea premierul sa afle de la medicii care au ingrijit pacientii de la Colectiv
Sunt in toi mai multe verificari in spitalele din Bucuresti. Premierul vrea sa stie ce lipsuri sunt in sistemul sanitar.
Asta in conditiile in care incendiul de la Colectiv a scos in evidenta tot ce se poate mai rau: infectii nozocomiale, dotari putine, management defectuos.
Neregulile apar si in raportul corpului de control al Guvernului, privind tragedia in urma careia au murit 64 de oameni.
Controlul a inceput cu Spitalul de Arsi. Trei consilieri ai premierului au cerut informatii despre felul in care este organizata si functioneaza institutia. Medicii le-au spus cu ce se lupta zi de zi.
Dr. Cristian Nitescu, director medical: "Nu sunt spatii suficiente sa tii un pacient singur in salon, sa-i asiguri izolarea perfecta, filtrele sunt mult mai mult in spitalele dezvoltate pentru ca sunt mai multe spatii si personalul mai numeros."
Medicii de la Spitalul de Arsi au spus inca din primele zile, dupa Colectiv, ce probleme au. Purtatorul de cuvint al spitalului a recunoscut atunci ca unii dintre raniti au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti.
Adrian Stanculea: "La arsi au decedat 6, dintre care au decedat aproape sigur din cauza infectiilor 3 bolnavi. A aparut piocianic, accinetobacter, klebsiela, la anumiti pacienti. Deci nu doar piocianic. Este un grad de infectie intra-spitaliceasca comparabil, nu neaparat cu tarile civilizate, dar in niste limite acceptabile. Infectii exista, ele se raporteaza. In strainatate au infectii, doctorul francez care a venit la noi a zis ca si ei au infectii, au aceleasi probleme.''
Asa ca investitiile ar trebui luate de la zero.
Dr. Cristian Nitescu, director medical: "Ca sa ai un centru de arsi ultra modern iti trebuie o cladire noua.''
Corpul de control al premierului a ajuns si al Spitalul de copii Grigore Alexandrescu. Aici au fost adusi mai multi adolescenti raniti in urma incendiului din Colectiv, iar 4 dintre ei au ramas internati timp de mai multe saptamani.
Problema este ca infectii nosocomiale exista peste tot.
Dan Suciu, pc Guvern: "Controlul se face impreuna cu corpul de control al ministerului pentru infectii nosocomiale."
Asadar, trebuie sa le depistam si sa le combatem. Dar intai de toate, sa ni le asumam. Managerii de spitale evita sa vorbeasca despre acest subiect si asa Romania apare in statisticile europene cu un numar de infectii chiar si de 10 ori mai mic decat media europeana.