Contribuții de asigurări sociale pentru elevi și studenți după modificările la Codul Fiscal
Modificările din Codul Fiscal din luna iulie prevăd că elevii și studenții vor avea de plătit CASS pentru toate veniturile pe care le obțin. Totuși, tinerii de până la 26 de ani care nu au venituri, sunt scutiți de plata asigurărilor sociale.
OUG16/2022 prin care realizează o serie de modificări la Codul Fiscal, prevede inclusiv impunerea de CASS pentru toate veniturile pe care le obțin tinerii.
Potrivit Codului Fiscal elevii și studenții fără venituri intră în categoria persoanelor exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Regula se referă la copiii până la vârsta de 18 ani, tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, ucenicilor sau studenților, studenților-doctoranzi care desfășoară activități didactice, dar și persoanelor care urmează instruire pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.
OUG 16/2022 îi prezintă pe tinerii care beneficiază de exceptarea de la plata CASS drept „copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, în limita a 4 - 6 ore convenționale didactice pe săptămână, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști”.
Înainte de Ordonanța de Urgență din iulie 2022 se prevedea faptul că în cazul în care toate aceste categorii obțineau venituri, ei plăteau CASS doar dacă depășeau pragul venitului minim brut pe economie, scrie avocat.net.
Toți tinerii cu venituri vor plăti CASS
Având în vedere că a fost eliminat pragul pentru scutirea de la plata CASS, indiferent ce sumă de bani vor obține tinerii din salarii, activități independente ori din activități agricole, vor fi obligați să achite contribuțiile la sănătate.
Noile prevederi se aplică începând cu 18 iulie 2022.
Guvernul a adoptat vineri forma finală a ordonanței de modificare a Codului Fiscal. Ministrul de Finanțe Adrian Câciu a anunțat că o parte dintre măsuri vor intra în vigoare la 1 august, dar vor fi și câteva care se vor aplica de la 1 ianuarie 2023.
Adrian Câciu a mai spus că OUG16/2022 prevede o limitare a beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33%, faţă de salariul aflat în plată şi ajustarea modului în care se plătesc contribuţiile şi impozitul, la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepţii, dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim, atunci se plătesc contribuţiile proporţional cu cu contractele part-time, dacă nu, se plătesc contribuţii la nivelul salariului minim.
Pe de altă parte, există şi excepţiile cu privire la studenţi, elevi, pensionari şi persoane cu dizabilităţi.
”Am ridicat plafonul pentru care salariaţii din România beneficiază de reduceri, la 4.450 de lei, pentru cei care au persoane în întreţinere, şi am introdus reduceri suplimentare pentru cei care sunt tineri până la 26 de ani, sau pentru familiile care au câte un copil sau doi sau trei în întreţinere, în funcţie de numărul de copii fiind o deducere suplimentară de 100 de lei per copil.
Sursa: avocatnet.ro, avoca
Etichete: elevi, studenti, tineri, oug, contributii sociale,
Dată publicare:
20-07-2022 18:11