Contraofensiva ucraineană, amânată din cauza vremii. Imaginile filmate dintr-un avion de vânătoare
La numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană consolidată, sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 românești au interceptat două avioane rusești, Suhoi Su-27.
Acestea zburau deasupra apelor internaționale, în zona de responsabilitate NATO. și au fost escortate, în siguranță, până au părăsit zona. Pe de altă parte, Ucraina este capabilă să exporte din nou energie electrică, pentru prima dată după șase luni. Infrastructura sa energetică a fost refăcută după luni de atacuri repetate ale Rusiei.
Imaginile filmate din carlinga unui avion ucrainean de vânătoare, în cursul unei misiuni recente, arată zone întinse acoperite de zăpadă. Asta înseamnă că anunțata ofensivă de primăvară a Ucrainei nu se poate declanșa, probabil, în următoarele săptămâni, pentru că terenul nu permite înaintarea tancurilor și blindatelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Volodimir Zelenski: „Lumea trebuie să ştie - respectul şi ordinea vor reveni în relaţiile internaţionale doar atunci când drapelul ucrainean se va întoarce în Crimeea!”
Preşedintele ucrainean a lămurit, în mesajul de vineri seară, controversa apărută în ultimele zile în legătură cu Crimeea şi o eventuală cedare a Kievului în privinţa negocierilor de pace. Zelenski a spus clar că Ucraina nu va renunţa la obiectivul de a recupera în întregime teritoriile ocupate de ruşi, inclusiv peninsula anexată încă din 2014.
Volodimir Zelenski: „Din nefericire, pe teritoriul Crimeei, sub tricolorul rusesc, domnesc răul, umilința, represiunea, crima și războiul. Dar acolo unde a început calea răului, acolo ne așteaptă victoria, sunt sigur. Victorie asupra acestui rău. Eliberarea Crimeei este singura opțiune.”
Rusia a "intensificat pregătirile" pentru evacuarea forțată a civililor din regiunile ocupate din sudul Ucrainei, către Crimeea, la sfârșitul acestei luni - susține armata ucraineană.
Pe de altă parte, bloggerii militari ruși și-au exprimat ... „îngrijorarea" cu privire la presupusele documente de război, clasificate, despre efortul de război al Ucrainei, care au apărut online. Această scurgere de documente cu informații militare de la Statele Unite și NATO subliniază de fapt „teama față de viitoarea contraofensivă ucraineană" - consideră, în cea mai recentă evaluare, Institutul pentru Studiul Războiului.
Pentagonul anchetează „scurgerea” documentelor clasificate
Pentagonul investighează cine ar fi putut ... „scurge" documentele, postate pe Twitter și Telegram
Sunt documente cu o vechime de cinci săptămâni, care, însă, NU dezvăluie când, cum sau unde intenționează Ucraina să își lanseze contraofensivă. Potrivit analiștilor militari, este probabil ca ele să fi fost manipulate față de formatul lor original, reducând numărul victimelor estimate - de partea rusă și exagerând pierderile forțelor ucrainene.
Philip Ingram, fost ofițer britanic de contrainformații: „Sunt menționate actualizări privind fluxul de echipamente militare primite de forțele ucrainene de la aliații occidentali, (informații) despre restructurarea forțelor ucrainene, evaluarea situației din teren, evaluarea vremii în legătură cu un posibil contraatac. Unul dintre documente, care aproape sigur a fost modificat, estimează pierderile Rusiei la numai 17.500 de morți. În urmă cu câteva săptămâni, serviciul de informații britanic a estimat numărul deceselor în tabăra rusă la 40.000-60.000.”
Aceasta sugerează că sunt folosite în campania rusă de dezinformare. În orice caz, remarcă analiștii, scurgerea de informații clasificate reprezintă o „breșă semnificativă în efortul serviciilor de informații americane de a ajuta Ucraina".
Sâmbătă, în regiunea Donețk, victimele bombardamentului din gara Kramatorsk au fost comemorate la un an de la unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul războiului. Rachetele au explodat când mii de civili erau înghesuiți în gară, așteptând evacuarea din calea luptelor. Cel puțin 58 de oameni, inclusiv numeroşi copii, au fost uciși atunci, și peste 120 au fost răniți.
Sursa: Pro TV
Etichete: razboi in ucraina, crimeea, volodimir zelenski, contraofensiva,
Dată publicare:
08-04-2023 19:50