Zelenski sugerează că se apropie contraofensiva de primăvară. Iar SUA au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar

×
Codul embed a fost copiat

Vladmir Putin a convocat miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate. ”Vor fi analizate probleme legate de respectarea legilor în regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson” - a precizat Kremlinul.

De cealaltă parte, Volodimir Zelenski sugerează că se apropie contraofensiva de primăvară. Iar Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

Noul ajutor din partea Satele Unite include și sisteme antiaeriene Patriot, dar şi muniţii de artilerie. Pe listă se află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb. Toate sunt așteptate cu nerăbdare de armata ucraineană, care se pregătește să lanseze mult discutata contraofensivă de primăvara.

Karine Jean-Pierre, Secretarul de presă al Casei Albe: "Este a 35-a oară când administrația a autorizat utilizarea PDA pentru a trimite Ucrainei asistența militară atât de necesară pentru a-și satisface nevoile imediate pe câmpul de luptă. De asemenea, oferim echipamente în cadrul Inițiativei de Asistență în Securitate pentru a ajuta Ucraina în legătură cu nevoile ei de asistență de securitate pe termen lung".

Volodimir Zelenski: "Mulțumiri către Arkansas și tuturor angajaților industriei de apărare din acest stat pentru sistemele excelente HIMARS, care au schimbat cu adevărat cursul acțiunii militare și au forțat armata rusă să treacă în apărare. Mulțumesc, Alabama și tuturor angajaților întreprinderilor de stat care produc, în special, sisteme antitanc Javelin, care au salvat viețile a mii, cu adevărat, a mii de soldați ucraineni".

Citește și
Procesul fostul preşedinte kosovar Hashim Thaci a început luni. Pledează nevinovat pentru acuzațiile de crime de război și crime împotriva umanității
Procesul fostului preşedinte kosovar Hashim Thaci a început luni. Pledează nevinovat pentru acuzațiile de crime de război
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat miercuri la Varșovia. Dar vizita este una cu emoții pentru gazdă, în condițiile în care fermierii polonezi amenință că vor boicota evenimentul. Agricultorii sunt nemulţumiţi că cerealele ucrainene le inundă piaţa și forțează scăderea prețurilor grânelor din Polonia.

Aceasta este prima vizită oficială pe care o face liderul de la Kiev, însoţit de prima-doamnă, în țara vecină. Polonia a fost unul dintre cei mai mari susţinători ai Ucrainei, de la începutul războiului cu Rusia.

Între timp, de la Unicef vin cifre sumbre - peste 500 de copii au fost uciși de când a început invazia rusă în țara vecină. Iar cel puțin 1.000 au fost grav răniți. Totodată, potrivit Organizației Națiunilor Unite, Rusia ar continua să transfere ilegal copii ucraineni. În aceste condiții, ONU a cerut marți să permită organizațiilor internaționale să viziteze copiii și alți civili "care au fost deportați cu forța" din Ucraina în teritoriile controlate de Moscova.

Pe de altă parte, în Rusia, continuă ancheta privind asasinarea bloggerului pro-Kremlin Vladlen Tatarski. În spațiul public, au apărut noi imagini din cafeneaua unde s-a produs atentatul cu bombă, iar procurorii ruşi au pus-o oficial sub acuzare pe Daria Trepova pentru infracţiuni de terorism.

Acesta este momentul în care Daria Trepova i-a oferit lui bloggerului statueta încărcată cu explozibil.

Marat Arnis, jurnalist care a fost martor la explozie: "(Vladlen Tatarski) a scos acel bust dintr-o pungă și s-a uitat la el. Nu arăta deloc ca Vladlen, era un soi de parodie. Toată lumea a râs. Apoi, după ce s-a uitat la el, l-a pus înapoi în cutie, pe o masă de lângă el, pe partea dreaptă".

Câteva minute mai târziu, cafeneaua a sărit în aer. La câteva ore de la explozie, autoritățile ruse au descins la locuința Dariei Trepova, care e prezentată acum drept o activistă a Fundației Anticorupție, creată de opozantul încarcerat Alexei Navalnîi.

Statueta a fost adusă de o femeie blondă cu părul lung, iar la interogatoriu apare o tânără roșcată, cu părul tăiat. O ipoteză este că, în orele care au trecut de la explozie până la arestare, Daria a încercat să-ți schimbe înfățișarea. Unii se întreabă dacă știa de bomba ascunsă în sculptură.

De altfel, a fost și ea în sala zguduită de explozie. A plecat de acolo cât de repede a putut, așa cum se observă în imaginile filmate la câteva minute după atentat.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Doi civili au fost ucişi într-un atac aerian israelian asupra capitalei siriene Damasc
Doi civili au fost ucişi într-un atac aerian israelian asupra capitalei siriene Damasc

Doi civili sirieni au fost ucişi marţi într-un atac aerian israelian, a anunţat presa de stat, al patrulea atac de acest fel asupra zonelor controlate de guvern în această ţară devastată de război în mai puţin de o săptămână, relatează AFP.

Procesul fostului preşedinte kosovar Hashim Thaci a început luni. Pledează nevinovat pentru acuzațiile de crime de război
Procesul fostului preşedinte kosovar Hashim Thaci a început luni. Pledează nevinovat pentru acuzațiile de crime de război

Fostul preşedinte kosovar Hashim Thaci se declară nevinovat în procesul de crime de război și crime împotriva umanității. Dosarul este judecat de o instanţă specială la Haga și a început luni.

România va găzdui un centru de întreținere a armelor folosite de Ucraina în război
România va găzdui un centru de întreținere a armelor folosite de Ucraina în război

Un centru de întreţinere a armelor folosite în război de armata ucraineană va funcționa la noi în țară.  

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.