Continuă haosul pentru a șaptea zi la rând. Transportatorii și fermierii nu renunță la proteste

Protest

Protestul transportatorilor și fermierilor a intrat în a șaptea zi. Haosul continuă în mai multe zone din țară, unde TIR-uri și camioane îngreunează traficul.  

Au existat și incidente. Politiștii au deschis 24 de dosare penale pe numele celor acuzați că au instigat la violențe.

Reprezentanți ai protestatarilor au fost la mai multe runde de negocieri cu premierul Marcel Ciolacu și cu mai mulți miniștri, însă nu au fost convinși de promisiuni.

Asta deși Ciolacu a declarat, luni seară, că 99% dintre solicitările fermierilor au fost rezolvate, menţionând că, în privinţa transportatorilor, sunt negocieri în continuare privind RCA şi acciza la motorină.

A șaptea zi de proteste ale transportatorilor și fermierilor, desfășurarea evenimentelor:

UPDATE Jandarmii au aplicat alte 46 de sancţiuni în urma protestelor care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în municipiul Constanţa.

Citește și
loto 6/49
Tragerea Loto 6/49 de azi, 15 decembrie 2024. Care sunt numerele norocoase

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au anunţat, marţi, că, în urma acţiunilor de protest neautorizate de sâmbătă şi duminică, iniţiate de către reprezentanţi ai fermierilor şi transportatorilor, jandarmii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa au sancţionat alţi 46 de participanţi, care au încălcat prevederile legale.

“Persoanele în cauză au fost sancţionate pentru fapte ce constituie contravenţii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 60 din 23 septembrie 1991, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, Art 26, literele a). şi d) precum şi pentru fapte care constituie contravenţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, Art. 2, alin. 2) şi 25)”, au precizat jandarmii.

Ei au adăugat că, în privinţa protestului de luni din Portul Constanţa, ”sancţiunile pentru persoanele care nu au respectat prevederile legale în vigoare se vor aplica ulterior identificării acestor persoane şi stabilirii cu exactitate a faptelor de care se fac vinovaţi”.

UPDATE Solicitările transportatorilor la negocierile cu Grindeanu

Transportatorii se întâlnesc cu ministrul Transporturilor la ora 13:00, cu care intenţionează să discute, printre altele, despre toleranţele la mase, despre eTransport, despre stabilirea unor culoare de transport sau subvenţionarea motorinei, potrivit preşedintelui Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Acesta a adăugat că, ulterior, urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară, pentru care aşteaptă să li se comunice ora.

"Vom discuta despre problemele noastre. Vorbim despre amendarea OG 43/1997 privind toleranţele la mase şi dimensiuni şi aici noi vorbim de 5%, să se reintroducă din nou acea toleranţă care este şi la nivel european, de maximum 5%. Deci nu vorbim de mai mult sub nicio formă. Armonizarea acesteia cu regulamentul european 1100 din 2008. Aplicarea eTransport doar la mărfurile cu risc fiscal ridicat, în conformitate cu prevederile directivelor europene. Nu vorbim de altceva. Crearea unui grup de lucru din care să facă parte şi Ministerul Transporturilor şi Autoritatea pentru Digitalizarea României pentru modificarea OG 49 privind transportul alternativ, ţinând cont că în acest moment există o concurenţă neloială între transportatorul alternativ şi transportatorul în regim de taxi. Ştiţi foarte bine că unii sunt alergaţi pe străzi şi plătesc taxe şi impozite în România, alţii plătesc pe afară. Şi nu este corect astăzi ce se întâmplă. Numai în Bucureşti astăzi sunt 30.000 de transportatori alternativi. Vă daţi seama, 30.000! Numai în Bucureşti. Cifra mi-o asum pentru că este luată de la Autoritatea Română Rutieră", a declarat, pentru Agerpres, Vasile Ştefănescu.

El a mai spus că se va discuta despre stabilirea unor culoare care să permită doar intrarea autocamioanelor din statele membre UE. Camioanele non-UE ar urma să intre pe un flux separat. De asemenea, camioanele goale nu ar trebui să mai aştepte în vamă.

UPDATE Protestul fermierilor din judeţul Dolj continuă, marţi, pe drumul naţional DN 56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului, până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane.

Potrivit Prefecturii Dolj, în jurul orei 11,00, un număr de 51 autovehicule (36 utilaje agricole, 4 cap tir şi 11 autoturisme) erau în deplasare pe DN 56.

În urma unei decizii luată luni de Prefectura Dolj, fermierii şi transportatorii au acces pe drumul european, până la Aeroportul Internaţional Craiova, aşa cum au solicitat, fără a afecta însă traficul şi accesul în acea zonă şi în aeroport.

UPDATE Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, are, marţi, programată o nouă întâlnire cu transportatorii, în cea de-a şaptea zi de la declanşarea manifestărilor de protest în întreaga ţară.

„Astăzi, 16 ianuarie 2024, ora 13.00, la sediul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii va avea loc o întâlnire între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, şi reprezentanţii Confederaţiilor patronale şi Federaţiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri”, anunţă, marţi, oficialii Ministerului Transporturilor.

UPDATE Traficul prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret din judeţul Suceava este afectat, pentru a doua zi consecutiv, de protestelor fermierilor şi transportatorilor.

Zeci de tractoare şi utilaje agricole continuă să ocupe trei din cele patru benzi de circulaţie de pe drumul naţional DN2, pe porţiunea cuprinsă între oraşul Siret şi punctul de trecere a frontierei, astfel încât accesul camioanelor către şi dinspre Ucraina este blocat.

Noi negocieri la Ministerul Agriculturii

Reprezentanţii asociaţiilor de fermieri din sectorul bovin au intrat la discuţii cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, printre principalele probleme semnalate fiind cele legate de subfinanţarea în sectorul de ameliorare a raselor, acordarea ajutorului naţional tranzitoriu şi optimizarea sau lansarea de noi programe care să vizeze dezvoltarea domeniului.

Lista transmisă de Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) cuprinde şase solicitări, prima dintre ele vizând Legea biotehnologiei de reproducţie.

„Concret, se doreşte constituirea unui grup de lucru care să definitiveze propunerea de amendamente, cu care ulterior să se meargă în Comisia pentru agricultură şi în plen", precizează asociaţia.

O altă solicitare este cea legată de ameliorarea raselor, unde sunt probleme legate de subfinanţare. De asemenea, AFF cere organizarea unei şedinţe de lucru şi analiza întregii activităţi de ameliorare, în special activitatea de colectare date din teren efectuată de organizaţiile de control.

AFF mai propune ca acordarea ajutorului naţional tranzitoriu să se facă doar la animalele active la data depunerii cererii și consideră că este necesară lansarea unui program de minimis pentru achiziţionarea de tineret, cu termen de pregătire de 6 luni şi termen de depunere cereri în ultima parte a lunii septembrie 2024, precum şi a unui program "Rabla" pentru instalaţiile de muls.

Ministrul Agriculturii mai are programate marţi încă două runde de discuţii, una cu reprezentanţii sectoarelor porc şi pasăre, iar cea de-a doua cu cei ai procesatorilor din industria alimentară.

Proteste în 24 de județe

Protestele transportatorilor şi ale fermierilor care s-au extins în 24 de judeţe ale ţării sunt consecinţa lipsei de dialog dintre Guvern şi reprezentanţii industriei transporturilor din ultimii ani, susţine Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.

„Asistăm la o situaţie fără precedent la care în mod sigur nu s-ar fi ajuns dacă implicarea Guvernului în problemele transportatorilor ar fi fost de-a lungul timpului una reală şi susţinută. Ceea ce ne lipseşte de multă vreme în relaţia dintre autorităţi şi organizaţii reprezentative ale transportatorilor este tocmai acest dialog, care ar fi trebuit să găsească o rezolvare până acum la problemele cu care se confruntă industria. Considerăm că revendicările protestatarilor sunt reale, chiar dacă modul de a le exprima este atipic. Revendicările lor se suprapun cu probleme mai vechi din domeniul transporturilor pe care noi le-am semnalat autorităţilor de-a lungul anilor. Indiferenţa cu care guvernanţii au tratat aceste probleme a amânat rezolvarea lor până acum, când şoferii au reacţionat. Ceea ce vedem astăzi în stradă este oglinda întârzierilor în reglementare, a unei pieţe a asigurărilor dezechilibrate şi a lipsei de viziune pe termen lung. Să nu uităm că transporturile rutiere sunt vitale pentru economie, ele fiind cel mai mare exportator de servicii al României", a declarat Radu Dinescu, secretarul general al UNTRR.

Uniunea precizează că o parte dintre revendicările protestatarilor au fost de mai mult timp semnalate autorităţilor chiar de aceasta. Unele au fost rezolvate, iar la alte probleme soluţiile întârzie.

Problemele transportatorilor români semnalate de UNTRR au fost: intrarea în spaţiul Schengen; acciza la carburant pentru transportul de marfă; timpi de aşteptare la frontierele UE; e-CMR (scrisoare electronică de însoţire, document de control, care atestă că marfa a fost livrată în stare bună şi care standardizează transportul internaţional); indemnizaţie de hrană pentru şoferi; poliţa RCA; transport agabaritic; criza şoferilor; accesul şoferilor non-rezidenţi în România; costul de referinţă; siguranţa rutieră; responsabilizarea şi sancţionarea expeditorilor de mărfuri, astfel încât aceştia să nu mai ajungă să îi pună pe transportatori în situaţia de a încălca legislaţia privind depăşirea greutăţilor maxime admise, a dimensiunilor legale şi a timpului de conducere şi odihnă a şoferului; măsuri pentru stimularea achiziţiei de autovehicule comerciale verzi.

Haos pe șoselele din țară

Transportatori şi fermieri protestează în continuare, în apropierea Capitalei, nemulţumiţi de rezultatul de până acum al întâlnirilor cu premierii şi diferiţi miniştri care ar putea rezolva revendicările pe care le au.

Zeci de fermieri şi transportatori protestează, marţi, și pe centura municipiului Satu Mare, nemulţumiţi de importurile de cereale care au afectat preţurile din piaţa de la noi din ţară, precum şi de preţurile RCA.

Fermierii, alături de reprezentanţi ai unor firme de transporturi din judeţ s-au adunat în parcarea de pe centura de ocolire, au arborat drapelul României pe tractoare şi au afişat mesaje precum "România, trezeşte-te, vrem să muncim, nu să cerşim" sau "STOP, JAF, RCA".

Însoţiţi de echipaje ale Poliţiei Rutiere şi Jandarmeriei, protestatarii au început să circule în coloană, cu viteză redusă, pe centura de ocolire a municipiului Satu Mare, între intersecţia cu aeroportul Internaţional Satu Mare şi ieşirea spre Baia Mare.

Iar în județul Covasna fermierii se alătură protestelor din țară. Marți dimineața, zeci de fermieri din zona Târgu Secuiesc au pornit cu utilajele pe DN11 spre Chichiş, circulând cu 10 km/h, relatează We Radio.

Pe de altă parte, la Tulcea, Asociaţia Județeană a Fermierilor a decis suspendarea protestului anunţat pentru marţi, începând cu ora 12:00, la podul de la Brăila, în contextul în care Guvernul şi-a asumat rezolvarea revendicărilor prezentate de protestatari.
 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Tragerea Loto 6/49 de azi, 15 decembrie 2024. Care sunt numerele norocoase
Tragerea Loto 6/49 de azi, 15 decembrie 2024. Care sunt numerele norocoase

Duminică, 15 decembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.  

Irakul vrea să permită căsătoria fetelor în vârstă de numai nouă ani. „Va da părinților dreptul de a-și vinde fiicele”
Irakul vrea să permită căsătoria fetelor în vârstă de numai nouă ani. „Va da părinților dreptul de a-și vinde fiicele”

Irak ar putea permite ca fetițele de până în nouă ani să poată deveni soții, potrivit unor amendamente propuse pentru a schimba o lege adoptată in 1959.

 

Cutremur în România, raportat duminică. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit
Cutremur în România, raportat duminică. Ce magnitudine a avut și unde a fost resimțit

Un cutremur slab cu magnitudinea 3 s-a produs duminică, la ora locală 14:35, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, la adâncimea de 30 de kilometri (km), potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ
Prognoza meteo pentru următoarele două zile. ANM a emis cod portocaliu și galben de viscol. Care sunt zonele vizate | HARTĂ

Pentru următoarele două zile, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis coduri portocalii și galbene de viscol care vor viza mai multe regiuni ale țării.