Nastase,adus la TB pentru cererea de eliminare din pedeapsa a celor sase zile petrecute la Floreasca
Adrian Nastase a fost adus la Tribunalul Bucuresti pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de inchisoare dispusa in dosarul "Trofeul calitatii" a celor sase zile in care a stat internat la Spitalul Floreasca.
Fostul premier Adrian Nastase cere instantei Tribunalului Bucuresti eliminarea din condamnarea sa definitiva a celor sase zile in care a fost internat la Spitalul Floreasca, aratand ca din 20 pana in 26 iunie a fost arestat si a stat sub paza in unitatea sanitara.
In contestatia la executare inaintata in 17 septembrie Tribunalului Bucuresti Adrian Nastase solicita "computarea" (scaderea perioadei de arest preventiv din timpul total al pedepsei privative de libertate la care este condamnata o persoana-n.r.) celor sase zile pe care le-a petrecut internat la Spitalul Floreasca.
Avocatul lui Nastase, Ion Cazacu, declara, in 19 septembrie, pentru MEDIAFAX ca judecatorii trebuie sa analizeze si sa "compute", adica sa considere ca executate in cadrul pedepsei de doi ani de inchisoare cele sase zile pe care fostul premier le-a petrecut la Spitalul Floreasca din Capitala.
Un alt argument mentionat de avocat este acela ca Nastase si-a inceput executarea efectiva a pedepsei la momentul la care politistii i-au inmanat, la el la domiciliu, mandatul de executare al pedepsei. Avocatul a precizat ca in 20 iunie i-a fost inmanat mandatul de executare, lucru consemnat in documentele anchetatorilor, iar din acel moment a fost arestat si a stat sub paza la Spitalul Floreasca pana in 26 iunie, cand a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova.
Astfel, a explicat avocatul Cazacu, Adrian Nastase era deja arestat in momentul in care a ajuns la Spitalul Floreasca, dovada fiind faptul ca a fost transportat la spital insotit de trei ofiteri.
Ion Cazacu a aratat ca instanta trebuie sa analizeze aceste aspecte si sa considere cele sase zile petrecute de Nastase la Floreasca, sub paza permanenta a politistilor, ca executate in cadrul condamnarii de doi ani de inchisoare cu executare.
In 20 iunie, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
In seara aceleiasi zile, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, la locuinta sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie. In 21 iunie, Nastase a fost operat la Spitalul Floreasca.
In 26 iunie, Tribunalul Bucuresti a constatat ca nu exista niciun impediment de punere in aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de inchisoare in cazul fostului premier. In urma acestei decizii, Adrian Nastase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus in aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Nastase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.
Adrian Nastase a formulat si o contestatie in anulare in cazul deciziei definitive de condamnare la doi de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii". Dosarul trebuia sa fie judecat luni, de Completul de cinci judecatori de la instanta suprema, insa pentru ca la dosar nu a ajuns motivarea sentintei, cauza a fost amanata pentru 5 noiembrie.
Avocatul Ion Cazacu a declarat ca cei cinci judecatori din completul care a dat decizia definitiva in dosarul "Trofeul calitatii" trebuie sa grabeasca motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinta. Avocatul a spus ca in acest fel se incalca deptul la aparare al clientului sau, amintind ca in decembrie 2012 se implineste termenul legal in care apararea lui Nastase poate depune sesizari si plangeri la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Totodata, avocatul a amintit ca in februarie 2013 se implineste si termenul de opt luni de executare efectiva a pedepsei in cazul lui Adrian Nastase, aratand in acest context ca motivarea deciziei trebuie eliberata cat mai rapid de catre cei cinci judecatori.