România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa, însă exportă doar o mică parte
Orășenii cu salarii bune au contribuit din plin la creșterea producției, dar mai ales a consumului de vin, în România. Aceștia ies des la restaurant, dar beau și acasă, și nu numai de sărbători.
În total, românii au cheltuit doar anul trecut peste două miliarde de lei pentru această băutură. Au reușit să dea gata peste 90% din ce produc podgoriile noastre. Restul merge la export. La modă este vinul rose.
Clienții încep să aprecieze tot mai mult degustările de vin, interacțiunea cu somelierii și diversificarea soiurilor de vin din restaurantele cu specific, așa cum se întâmpla de mulți ani în țări cu tradiție precum Franța, Spania sau Italia. Într-un bar de vinuri din Brașov se găsesc în prezent peste 600 de sortimente.
Bărbat: „Vinuri albe, roșii, românești în general, pentru că au o calitate foarte bună."
Consumul de vin a înregistrat o creștere de aproximativ 12 procente în țara noastră, după ieșirea din pandemie.
Românii au băut, în 2021, cu aproape 4 sticle în plus față de anul anterior, o arată chiar datele Institutului Național de Statistică.
Creșterea consumului de vin, inclusiv din gamele premium, este mai mare în rândul salariaților și a întreprinzătorilor din mediul urban.
Romulus Oprica, sociolog: „Trendul crescător al consumului de vin este dat și de creșterea veniturilor. Oamenii ies mai mult în oraș, inclusiv degustările de vin devenind mai attractive."
Radu Anghel, managerul unui restaurant cu specific: „Colegii mei s-au obișnuit să nu mai pună întrebarea ‘Ce vin doriți să serviți?’, ci ‘Cum ar trebui să fie vinul pe care doriți să il serviți?’."
În clasamentul european, țara noastră ocupă locul șase la producția de vinuri, cu aproape cinci milioane de hectolitri în 2022. 95% din această cantitate este consumată în țară.
Diana Florescu, consultant companie furnizoare de soluții de business: „Românii preferă vinul autohton, vorbim de niște importuri de vin care sunt destul de reduse, undeva la 0,6 milioane de hectolitri și exportăm vin, dar mult mai putin, 0,2 milioane de hectolitri."
În mediul rural, însă, oamenii preferă să bea vin și tărie din producția proprie. Cumpără, însă, și multă bere, indiferent de sezon.
Consumator: „O sticlă de bere e 5 lei, 4 lei ... și o sticlă de vin sare de 20, un vin mai bun. De unde bani?!"
Băuturile alcoolice reprezintă 2,5% din totalul cheltuielilor unei gospodării din România. Procentul ne clasează peste media europeană, unde o familie obișnuită dă pe alcool doar 1,7 % din buget.