Explozia prețurilor la materiale și cererea mai mică pentru locuințe i-au determinat pe unii constructori să oprească lucrările deja începute.

În multe cazuri casele sunt ridicate, dar lipsesc finisajele pentru că nu sunt clienți. Și cei care construiesc în regim propriu s-au trezit că nu mai au bani să continue din pricina costurilor uriașe.

În zona capitalei au apărut în ultimii ani cartiere întregi cu blocuri și case. Dar unii constructori au început să amâne anumite proiecte, din cauza scumpirilor la materiale și a cererii mici pentru locuințe.

Alexandru Nedelcu, Consultant Imobiliar: "Dezvoltatorii din zona s-au blocat pentru că cererea este mică comparativ cu anul trecut, unități locative sunt cu 10% mai mult iar cumpărătorii ajutau dezvoltatorul cu un avans de 15%-20%, acesta reprezentând pentru ei un cost de construcție de 40%. Ajutându-se de avans ei puteau să finalizeze 90% din proiect".

Cu locuințele nevândute, unii dezvoltatori nu și-au mai permis să continue proiectele. Iar un împrumut la bancă ar fi fost riscant în această situație.

Într-un cartier din localitatea Tunari s-au construit în ultima perioadă zeci de case. Deşi niciuna nu e finalizată, muncitorii lucrează doar la câteva dintre ele. Mare parte dintre case sunt ridicate, au acoperiș, au geamuri însă construcția lor s-a oprit deocamdată aici.

Sorin Lăpădatu, Director General Construcții: "Sunt materiale și echipamente al cărui preț s-a dublat triplat, și materiale al cărui preț a crescut cu 20, 30, 40 la sută. O casă de nivel mediu ar fi costat 600 de euro pe metrul pătrat, iar la acest moment se poate ridica la 800 de euro pe metrul pătrat construit. Cunoaștem oameni care s-au oprit din construit, au resurse și speră că prețul materialelor vă reveni la normal sau va scădea".

Alin s-a apucat să construiască un duplex în Mogoșoaia. Avea de gând să îl vândă, când era gata. Acum îşi caută clienţi.

Alin Bănică: "Construcția a pornit în urmă cu un an de zile. Bugetul inițial a fost cotat undeva la 150 de mii de euro, mă apropii la pragul de 300 de mii de euro pentru a o finaliza. Casele sunt postate pe toate siteurile, de două luni de zile, foarte foarte puţini oameni au sunat".

Pe platformele pe care se publică anunțuri imobiliare sunt și proprietari care încearcă să își vândă casele la roşu sau neterminate.