Consiliul National de Etica a fost desfiintat. Institutia i-a scapat de acuzatiile de plagiat pe Ponta si Oprea
"Comisia Nationala de Etica", cea care verifica acuzatiile de plagiat, a fost revocata. O spune ministrul Educatiei, care nu a decis deocamdata cine o sa verifice pe viitor lucrarile stiintifice.
Asadar, ministrul de Interne Petre Toba, care astepta un verdict, dupa ce a fost acuzat de plagiat, mai are de asteptat. Consiliul a disparut, dupa ce au aparut probleme de credibilitatea, pentru ca ar fi validat doctorate, considerate "falsuri grosolane".
Ministrul Adrian Curaj a anuntat ca a decis revocarea Consiliului National de Etica, o decizie care, in opinia sa, echivaleaza cu desfiintarea institutiei, care va primi alte atributii. In urmatoarea perioada, ministrul va discuta cu reprezentatii universitatilor si ai Academiei pentru a gasi o solutie dupa revocarea Consiliului. "In luna ianuarie vom avea un mecanism functional, integru in functionarea lui", a spus ministrul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu alte cuvinte, ministrul nu mai vrea ca acuzatiile de plagiat sa fie analizate de acest consiliu de etica, mai ales dupa ce, in cateva randuri, deciziile luate au fost extrem de controversate.
Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica de la Universitatea Bucuresti: "Mi se pare un lucru normal. avand in vedere greselile mari pe care le-au faut membrii acestui consiliu, ar trebui demis. Au considerat acesti membri ca ucrari plagiate asa cum le poate vedea toata lumea si cum au fost prezentate in media si dovedite de structuri universitare si de jurnalisti de investigatii, au fost declarate ca fiind corecte."
"Eu cred ca este foarte important sa cream cadrul ca deciziile ce se vor lua sa fie credibile in baza unui mecanism clar si respectat. Trebuie sa refacem increderea in sistemul de educatie din Romania. Avem experienta si expertiza pentru a pune la punct in baza legii, cu clarificari si modificari acolo unde este cazul, un mecanism (...) in spiritul bunei practici internationale", a sustinut Curaj. In ceea ce priveste viitorul Consiliului National de Etica, ministrul a aratat ca acesta va avea un rol, dar nu se va mai ocupa de analiza tezelor de doctorat.
Intrebat daca noul mecanism va presupune inclusiv retragerea titlurilor de catre universitati, Adrian Curaj a raspuns: "Mi se pare esential sa intelegem rolul stiintific major si responsabilitatea pe care o au universitatile. Nu poate fi un alt forum pe lumea asta. Acolo se face cercetare, acolo exista legatura directa, personala, necontractuala intre doctorand si conducator, acolo exista scoala doctorala, prezentarea publica, acolo sunt invitati cei care fac evaluarea, ca experti, ca profesori, ca personalitati, a tezelor. (...) E clar ca universitatea are responsabilitatea esentiala in jocul acesta. Cu toate acestea e extrem de important sa veghem ca lucrurile sa fie corect facute, iar atunci cand apar probleme sa putem lua decizii in spiritul legii pe care trebuie sa o aplicam, dar ca sa o aplicam trebuie sa fie foarte clara".
Potrivit unor surse citate de Agerpres, premierul Dacian Ciolos a cerut sa stie ce rol indeplinesc diversele comisii de evaluare a tezelor de doctorat care functioneaza in Romania si daca ministrul Educatiei are propuneri de modificare a legislatiei in acest sens.
Citeste si: Copiatul, boala veche. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat
Iar saptamana trecuta, premierul i-a cerut aceluiasi ministru sa prezinte cat mai repede o analiza referitoare la acuzatiile de plagiat la adresa ministrului de Interne, Petre Toba. Aceasta va mai avea de asteptat insa in clipa de fata, data fiind decizia de revocare a Consiliului National de Etica.
Institutia a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce a decis ca Victor Ponta nu a plagiat in teza sa de doctorat. Si asta cu toate ca atat Consiliul de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare cat si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti au dat verdict de plagiat. In iulie 2015, Consiliul National de Etica a decis ca nu se confirma suspiciunile de plagiat nici in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier.
Sursa: Pro TV
Etichete: dacian ciolos, ministrul educației, doctorat, plagiat, victor ponta, gabriel oprea, diplome, petre toba, Adrian Curaj, Consiliul National de Etica,
Dată publicare:
03-12-2015 15:08