Consiliul National de Etica: Victor Ponta NU a plagiat, conform legislatiei din 2003
Procedurile in urma carora Victor Ponta a obtinut titlul de doctor in stiinte juridice au fost in acord cu legislatia in vigoare in 2003 si nu se poate sustine calificarea de plagiat, a decis Comisia Tehnica din CNE.
Un nou verdict, in cazul acuzatiilor de plagiat, care vizeaza, lucrarea de doctorat, a lui Victor Ponta. O comisie tehnica, a Consiliului National de Etica, sustine ca premierul, nu a plagiat. Informatia nu este insa confirmata in mod oficial de acest consiliu, care a si infiintat comisia. Intre timp, Universitatea Bucuresti pregateste propriul raport si urmeaza sa dea si ea un verdicT in acest caz.
Concluziile comisiei reprezinta doar o prima evaluare in cadrul demersului Consiliului National de Etica (CNE) in acest caz, urmand sa fie luate in discutie de CNE la analiza dupa care acest for va formula o decizie finala.
"Teza de doctorat elaborata de domnul Victor Ponta si sustinuta public in anul 2003 respecta cerintele academice din acea perioada si este comparabila din punct de vedere al acestor cerinte cu alte teze de doctorat sustinute in acea perioada. Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzator pe parcursul lucrarii. Tema tezei de doctorat este in domeniul de preocuparilor academice ale doctorandului si conducatorului de doctorat. Teza de doctorat este clar structurata, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este in concordanta cu normele si practicile din domeniul stiintelor juridice la acea data. Cercetarea, asa cum rezulta din referatele comisiilor de sustinere, prezinta elemente de noutate si cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizata de autor este mentionata la sfarsitul lucrarii", a constatat comisia, potrivit unui document intrat in posesia MEDIAFAX.
Comisia Tehnica a concluzionat, de asemenea, ca "sunt unele deficiente in ceea ce priveste trimiterile bibliografice in interiorul capitolelor, insa nu se poate aprecia ca doctorandul Victor Ponta si-ar fi insusit paternitatea unor idei, concepte, modele care nu-i apartineau si le-ar fi prezentat drept contributii personale originale", conform aceluiasi document.
La elaborarea acestor concluzii, Comisia Tehnica a luat in discutie analizarea cadrului legal in vigoare de la data admiterii pana la data sustinerii publice a tezei de doctorat si acordarii titlului de doctor, avand in vedere principiul neretroactivitatii legii.
"In anul 1999, la data admiterii erau in vigoare prevederile Legii invatamantului nr. 84/1995, HG nr. 37/1999 privind organizarea si desfasurarea doctoratului si Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, acte normative care au ramas in vigoare pana la acordarea titlului de doctor", se precizeaza in document.
Structura ministerului (Educatiei - n.r.) abilitata cu evaluarea tezelor de doctorat in vederea propunerii acordarii titlurilor de doctor era Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), care functiona in baza regulamentului aprobat prin ordinul ministrului Educatiei nr. 3218/25.02.2002, mai arata Comisia Tehnica.
Totodata, comisia precizeaza ca a evaluat incadrarea termenului plagiat la nivelul anului 2003, atat din punct de vedere conceptual, cat si din punct de vedere juridic.
Comisia Tehnica a fost investita de Consiliul National de Etica (CNE) la 11 iulie, in vederea elaborarii unei opinii in acest caz. In documentul cu concluziile - care nu este semnat, fiind unul de lucru - se precizeaza ca aceasta Comisie este una independenta, de specialitate.
Constatarile Comisiei Tehnice sunt doar primele din analiza CNE cu privire la teza de doctorat a lui Ponta, dupa cum au precizat, pentru MEDIAFAX, oficiali ai Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) - institutia pe langa care functioneaza Consiliul.
"Comisia tehnica a fost alcatuita de CNE din specialisti in drept penal international, in urma unor solicitari de recomandare formulate de Consiliu catre facultatile de drept din Bucuresti, Iasi si Timisoara. Practic, conducatorii acestor facultati au fost solicitati sa recomande cate doi-trei specialisti, din randul carora a fost constituita aceasta comisie. Concluziile acesteia sunt doar primul filtru, prima evaluare spre decizia finala a Consiliului, pentru ca urmeaza analiza expertilor straini, iar apoi cea a Consiliului propriu-zis, care va formula, in final, o hotarare", au spus sursele citate.
ANCS a precizat ca CNE este singura structura institutionala exclusiv competenta sa se pronunte pe cazuri ce pot constitui abateri ale demnitarilor de la normele de buna conduita, iar in acest context va analiza si sesizarea premierului Ponta, in vederea clarificarii acuzatiilor de plagiat.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, ca daca in CNE se stabileste ca teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge pana la desfiintarea scolii de doctorat.
In afara de CNE, asupra tezei de doctorat a premierului se va pronunta si Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti (UB), institutia de invatamant superior anuntand, luni, ca o hotarare in acest caz va fi luata "in cel mai scurt timp posibil".
Reprezentantii UB considera imbucurator faptul ca CNE si Comisia de Etica se ocupa acum de acest caz, in cazul institutiei de invatamant superior fiind vorba despre o autosesizare, in baza Cartei Universitatii din Bucuresti.
Analizele asupra tezei de doctorat a lui Ponta efectuate de Comisia de Etica a UB si de CNE vin dupa ce un al treilea for, respectiv Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, in sedinta din 29 iunie, ca premierul a plagiat in lucrarea sa de doctorat, fiind propusa Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.
Presedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara ca a fost analizata, pagina cu pagina, o lucrare de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat.
In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta ("Curtea Penala Internationala"), in cazul a aproape 40 de pagini ale lucrarii nu a fost mentionata sursa, potrivit CNATDCU.
Liviu Pop, care a asigurat interimatul la conducerea Ministerului Educatiei, a emis, inaintea sedintei din 29 iunie, un ordin de reorganizare a CNATDCU si a sustinut ca acest for nu are competenta sa ia decizii legate de doctoratul lui Ponta.
Totodata, Pop afirma ca de problemele de plagiat se ocupa Consiliul National de Etica, acesta fiind singurul care poate rezolva problema posibilului plagiat al premierului.
La momentul lansarii acuzatiilor, Ponta declara ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.
Premierul a transmis ANCS o adresa prin care solicita sa ii fie analizata teza de doctorat sustinuta in 2003.
La 2 iulie, Victor Ponta a afirmat ca membrii CNATDCU care au stabilit ca teza sa de doctorat reprezinta un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "executie mafiota", fara sa fi studiat vreodata o astfel de lucrare, si a precizat ca nu va renunta la titlul de doctor si nici nu va demisiona.
Premierul este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.
Ce spune materia preferata a copilului tau despre el
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: plagiat, victor ponta, Consiliul National de Etica,
Dată publicare:
17-07-2012 05:55