In tara in care trei ministri au fost acuzati de plagiat, un sistem de 3,2 milioane de euro anti-copiat zace nefolosit
Ministerul Educatiei a cheltuit 3,2 milioane de euro de la buget si din fonduri europene pentru un program care poate sa depisteze plagiatele.
Softul este perfect functional de la inceputul anului, insa nimeni nu poate sa-l acceseze pentru ca oficialii anunta ca nu este gata. Situatia este criticata de reprezentantii universitatilor. Rectorii sustin ca toate incercarile de a avea un program asemanator au fost pana acum omorate din fasa.
Primul sistem anti-plagiat din Romania a fost facut de Agentia Romana pentru asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior. Proiectului i s-a taiat finantarea in 2012. Al doilea proiect este acesta, inceput in 2012, declarat functional in martie anul acesta si care de 7 luni zace nefolosit.
A costat 3,2 milioane de euro si ar trebuie sa aiba acces la toate bazele de date ale bibliotecilor din Romania si din Europa, dar si la toate lucrarile Universitatilor si centrelor stiintifice. Programul este public, la adresa doct.edu.ro si tezededoctorat.ro, insa nu il poate accesa nimeni, daca nu are aprobare de la Ministerul Educatiei. Desi conform fisei de proiect totul e perfect functional, Ministrul Sorin Campeanu sustine ca universitatile nu ar vrea de fapt sa-l foloseasca.
Sorin Campeanu, ministrul Educatiei: "Mai avem de bagat date in program. Nu functioneaza pentru ca vrem sa ne asiguram ca toate universitatile inteleg aceasta obligatie de a intra in acest program. Speram ca in 2016 va functiona."
Reprezentantii universitatilor sustin insa ca programul nu este unul performant, desi a costat foarte mult. Asta pentru ca deocamdata nu are acces la nicio baza de date. Universitatea Bucuresti, de exemplu, foloseste un sistem anti-plagiat al unei companii private si critica sistemul Ministerului.
Profesor Bogdan Murgescu, directorul Centrului pentru Studii doctorale Universitare: "Proiectul ar trebui sa puna resursele la dispozitia universitatilor pentru controlul tezelor inainte de sustinere."
La fel si cei de la Academia de Studii Economice.
Profesor Ioan Stancu, Prorector ASE Bucuresti: "Noi facem asta numai in baza de date a Academiei de Studii Economice, dar o platforma generala ne-ar fi ajutat sa avem acces la baza de teze din intreaga tara."
Reprezentatii universitatilor critica faptul ca sistemul Ministerului nu poate verifica lucrarile de doctorat scrise inainte de 2015. In 2012 lucrarea de doctorat a premierului a fost declarata de Comisia Nationala de Etica ca fiind neplagiata, dupa ce mai multe comisii, inclusiv cea de Etica a universitatii Bucuresti a sustinut ca este plagiata. Pana acum, trei ministri au fost acuzati ca si-au plagiat lucrarile stiintifice.
Sursa: Pro TV
Etichete: invatamant, universitati, ministerul educatiei, plagiat, sistem, soft,
Dată publicare:
22-10-2015 19:38