Raportul Universitatii Bucuresti in cazul Ponta arata ca 115 pagini contin "elemente de plagiat"
Victor Ponta a plagiat, spune Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, institutie unde premierul si-a sustinut doctoratul. Profesorii care au analizat lucrarea au demonstrat ca o treime din teza prim ministrului a fost copiata.
Ponta, despre concluzia Univ. Bucuresti: E o decizie politica, singura recunoscuta este cea a ANCS
El Pais a publicat inregistrarea audio a interviului in care Victor Ponta promite ca demisioneaza
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Decizia Universitatii Bucuresti contrazice raportul prezentat ieri de Consiliul National de Etica al Ministerului Educatiei, potrivit caruia Ponta nu a plagiat. Premierul considera verdictul de astazi unul politic.
115 pagini din cele 297 ale tezei de doctorat semnate de Victor Ponta contin elemente de plagiat. Sunt 68 de blocuri de text copiate cuvant cu cuvant, de la cateva randuri, pana la 15 pagini deodata. La aceasta concluzie au ajuns profesorii din comisia de Etica a Universitatii Bucuresti, care au examinat teza prim ministrului.
Profesorii din comisie au ajuns in unanimitate la aceasta concluzie, dupa ce au observat ca autorii din care s-a copiat au fost trecuti doar la finalul lucrarii, in timp ce altii apar citati si in corpul tezei, in paginile unde au fost folosite pasajele respective.
Mai mult, doctorandul Victor Ponta ar fi folosit si «tehnica montajului», o metoda prin care autorul isi amesteca propriile idei cu alte bucati de text preluate din operele originale ca sa lase impresia ca-i apartin.
Verdictul de la Universitatea Bucuresti vine in contradictie cu decizia Consiliului National de Etica, institutie ai carei membri sunt numiti de ministrul Educatiei, aflat in subordinea premierului.
Acestia au anuntat ieri ca Ponta nu a plagiat. Este de altfel si singura concluzie acceptata de premier care, in urma cu o luna declara intr-un interviu pentru cotidianul spaniol El Pais, ca va demisiona daca se va dovedi ca a plagiat.
Concluzia finala in acest caz vine dinspre Academia Romana. Conform Mediafax, presedintele sau, Ionel Haiduc, a declarat ca "decizia Universitatii are o importanta mai mare pentru lumea academica decat decizia unor comisii numite politic".
Insa, conform legii, doar Ministerul Educatiei poate retrage un titlu academic, la propunerea rectorului universitatii, a Consiliului de Etica sau a celui pentru atestarea diplomelor si titlurilor universitare.
Marian Popescu: Victor Ponta poate indrepta lucrurile. Sunt oameni care s-au apucat sa-si faca din nou doctoratul.
Marian Popescu: Cum sa-i demonstrezi cuiva care e cu mana la tine in buzunar ca el fura?
Flavius Baias, decanul Facultatii de Drept, Universitatea Bucuresti: Nu vad cum s-ar putea desfiinta scoala doctorala a Facultatii de Drept de la Universitatea din Bucuresti. Trebuie sa il intrebati pe ministrul Educatiei.
Mircea Dumitru, rector al Universitatii Bucuresti: Este obligatia Consiliului National de Etica sa explice verdictul dat ieri, potrivit caruia Victor Ponta nu a plagiat.
Mircea Dumitru, rector al Universitatii Bucuresti: Titlul de doctor in Drept ii poate fi retras lui Victor Ponta doar daca Ministerul Educatiei isi da acordul.
Marian Popescu: Regulile de buna conduita si normele etice in baza carora comisia a evaluat lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt mai vechi de 2003, ele exista de 230 de ani.