Consiliul Concurenței a amendat medici pentru că s-au înțeles asupra tarifelor
Medicii de familie s-au înţeles asupra tarifelor pentru documentele sau investigaţiile la cerere, nedecontate de casele de asigurări.
Este concluzia Consiliului Concurenţei care a anunţat vineri rezultatul unei anchete care a început acum un an. Unii dintre reprezentanţii celor vizaţi au recunoscut că au existat discuţii, pe tema preţurilor, în timp ce alţii au contestat amenda primită pentru practici ilegale.
Completarea unui dosar medical pentru angajare, EKG, consultaţie la domiciliu în afara programului, adeverinţă pentru şomaj. Sunt zeci de investigaţii, certificate, adeverinţe, pentru care medicii de familie percep diverse sume.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Consiliul Concurenţei a constatat că medicii de familie s-au înţeles asupra tarifelor percepute pentru aceste servicii la cerere sau neincluse în pachetul asigurărilor de sănătate. O adeverință- 10 lei, consultația-50 de lei, scrisoare medicală - 15 lei sau ecografie-50 de lei.
Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: ”În loc să rămână loc pentru concurență, ei s-au înţeles şi au stabilit un singur preţ. Au fost şedinţe ale forurilor lor şi procese verbale în care stabileau pentru prestaţiile respective. În unele cazuri erau preţuri minime şi în altele preţuri fixe. Iar aceste practici sunt ilegale.”
Consiliul Concurenţei confirmă aşadar suspiciunile românilor care credeau că este ceva putred la mijloc în faptul că pe uşile medicilor de familie apar aceleaşi preţuri. Iar asta s-ar fi întâmplat în perioada 2010-2017.
Au fost sancţionate Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi unele asociaţii afiliate. Primii nu au comentat decizia, însă ne-au transmis că au contestat decizia Consiliului.
Reprezentanţii Federaţiei patronatelor recunosc că au greşit însă spun că au avut loc doar discuţii, nu au fost luate decizii care să li se impună medicilor.
”Noi vorbeam cum să stabilim cel mai mic preţ, spre binele pacientului. Au fost discuţii colocviale dar am înţeles că astfel de discuţii nu pot avea loc”, a spus președintele Federației.
Odată cu acest raport, Consiliul Concurenţei a făcut şi o recomandare Ministerului Sănătăţii: să renunţe la numărul minim de pacienţi pe care un medic de famile trebuie să îl aibă. În felul acesta, spun ei, ar putea intra pe piaţă şi medicii tineri în condiţiile în care acum, în multe zone, pacienţii au acces la 1 sau 2 medici.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!