Consiliul Concurenței a amendat medici pentru că s-au înțeles asupra tarifelor

Ultimul update: Vineri 01 Februarie 2019 20:26
Data publicarii: Vineri 01 Februarie 2019 19:28
Categorie: Actualitate

Medicii de familie s-au înţeles asupra tarifelor pentru documentele sau investigaţiile la cerere, nedecontate de casele de asigurări.

Este concluzia Consiliului Concurenţei care a anunţat vineri rezultatul unei anchete care a început acum un an. Unii dintre reprezentanţii celor vizaţi au recunoscut că au existat discuţii, pe tema preţurilor, în timp ce alţii au contestat amenda primită pentru practici ilegale.

Completarea unui dosar medical pentru angajare, EKG, consultaţie la domiciliu în afara programului, adeverinţă pentru şomaj. Sunt zeci de investigaţii, certificate, adeverinţe, pentru care medicii de familie percep diverse sume.

Consiliul Concurenţei a constatat că medicii de familie s-au înţeles asupra tarifelor percepute pentru aceste servicii la cerere sau neincluse în pachetul asigurărilor de sănătate. O adeverință- 10 lei, consultația-50 de lei, scrisoare medicală - 15 lei sau ecografie-50 de lei.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: ”În loc să rămână loc pentru concurență, ei s-au înţeles şi au stabilit un singur preţ. Au fost şedinţe ale forurilor lor şi procese verbale în care stabileau pentru prestaţiile respective. În unele cazuri erau preţuri minime şi în altele preţuri fixe. Iar aceste practici sunt ilegale.”

Consiliul Concurenţei confirmă aşadar suspiciunile românilor care credeau că este ceva putred la mijloc în faptul că pe uşile medicilor de familie apar aceleaşi preţuri. Iar asta s-ar fi întâmplat în perioada 2010-2017.

Au fost sancţionate Societatea Naţională de Medicina Familiei, Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie şi unele asociaţii afiliate. Primii nu au comentat decizia, însă ne-au transmis că au contestat decizia Consiliului.

Reprezentanţii Federaţiei patronatelor recunosc că au greşit însă spun că au avut loc doar discuţii, nu au fost luate decizii care să li se impună medicilor.

”Noi vorbeam cum să stabilim cel mai mic preţ, spre binele pacientului. Au fost discuţii colocviale dar am înţeles că astfel de discuţii nu pot avea loc”, a spus președintele Federației.

Odată cu acest raport, Consiliul Concurenţei a făcut şi o recomandare Ministerului Sănătăţii: să renunţe la numărul minim de pacienţi pe care un medic de famile trebuie să îl aibă. În felul acesta, spun ei, ar putea intra pe piaţă şi medicii tineri în condiţiile în care acum, în multe zone, pacienţii au acces la 1 sau 2 medici.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Două paturi și o sală nouă de tratament pentru marii arși la Spitalul Județean Brașov
Două paturi și o sală nouă de tratament pentru marii arși la Spitalul Județean Brașov
VIDEO PROTVPLUS.RO
smurd
Tânără din Neamț, împușcată mortal. Soțul femeii este căutat
Gabriela Firea, către Cosmin Savu: ”Vreți să mă șicanați?” De ce s-a enervat primarul
Ambulanţă implicată într-un accident rutier la Sibiu. Ce a făcut un șofer de 28 de ani
Autorităţile sanitare, în alertă. Carne de porc dintr-o zonă de risc cu pestă, în România
Momentul în care un pensionar din Brăila a realizat că e păcălit. Cum s-a dat de gol escrocul
Legiștii au stabilit cauza morții tânărului dintr-o frizerie. Ce arată necropsia
Branza de casa
Alertă de siguranţă alimentară. Grăsimi hidrogenate, vândute pe post de brânzeturi
”Mi-ați salvat familia”. Doi polițiști români, eroi în Italia după ce au salvat mai multe persoane
Ce a făcut un tânăr din Botoșani după ce a spart o biserică
Impact violent între 3 mașini, în Hunedoara. O gravidă și două fetițe, între răniți
”Regele Cioabă”, ultima metodă inventată de hoți. Cum a rămas o femeie fără 3.700 lei
O femeie de 27 de ani a murit din cauza gripei. Numărul deceselor a urcat la 128