Confuzie in spitale dupa scandalul Hexi Pharma. Reactia autoritatilor locale in cazul informarilor SRI despre dezinfectanti
In total sunt 50 de spitale in Capitala si in 22 de judete in care analizele care au verificat eficacitatea produselor Hexi Pharma au iesit prost.
Cu toate acestea, nici ministerul Sanatatii, nici Directiile de sanatate publica nu au venit cu masuri urgente de inlocuire a dezinfectantilor, asa ca institutiile sanitare se descurca asa cum pot. Cat despre cele 100 de informari trimise de SRI in ultimii ani, autoritatile locale au variante diferite: ba nu au primit nimic, ba informarile au un caracter secret.
Spitalul de Copii din Brasov foloseste dezinfectanti de la Hexi Pharma. Analizele au iesit neconforme dupa ce s-au prelevat probe de pe mainile angajatilor care s-au spalat cu acest tip de dezinfectant. Reprezentantii institutiei sustin ca, desi nu li s-a cerut asta, au schimbat furnizorul insa refuza sa precizeze despre ce produs sau producator este vorba.
Marcel Albean, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Brasov: "De azi dimineata am schimbat pentru ca nu era normal, cu toate ca nu am primit dispozitii sa schimbam, dar noi am considerat ca asa-i corect noi, conducerea spitalului. Cu aceeasi certitudine cu care n-am avut-o nici la asta, pentru ca nimeni nu mi-a aratat nicio proba ca asta n-ar fi bun."
Purtatorul de cuvant este contrazis chiar de vicepresedintele Consiliului judetean, institutie care administreaza spitalul.
Mariana Ciju, vicepresedintele CJ Brasov: ''Este o situatie destul de dificila, nu avem solutii pentru cumpararea altor dezinfectanti."
In plin scandal fostul prefect al judetului Brasov sustine ca pe parcursul mandatului sau nu a primit nicio informare de la SRI cu privire la problemele de la spitalul de copii.
Mihai Mohaci, fostul prefect al Brasovului: ''Daca primeam vreo informare in cei 4 ani de zile cat am fost prefect sigur ca am fi actionat imediat pentru ca nu te poti juca cu sanatatea oamenilor, insa aceste lucruri trebuiau sa vina de la minister prin tematici de control."
Nu sunt in regula nici analizele facute la spitalul judetean din Alba Iulia. Mai exact, sapunurile Hexi Pharma folosite de medici si de asistente ar fi cu probleme. In acest caz, presedintele Consiliului Judetean Alba povesteste ca primeste informari de la SRI, dar nu intra in amanunte.
Ion Dumitrel, presedinte CJ Alba: "Nu pot sa va spun ce fel de informari am primit, insa de fiecare data am actionat asa acum spune legea."
La Galati lucrurile sunt diferite iar responsabili par ca se contrazic.
Reporter: A existat o corespondenta pe subiectul asta cu Serviciul Roman de Informatii?
Nicolae Bacalbasa, presedintele CJ Galati: Absolut niciun fel! Cel putin in astia patru ani, de cand sunt eu presedinte.
Petrica Patilea, purtator de cuvant Prefectura Galati: "Exista o comunicare permanenta intre institutia Prefectului judetul Galati si Serviciul Roman de Informatii, dar obiectul informarilor nu poate fi facut public, nu poate fi comentat."
Reprezentantii Spitalului de Urgenta din oras refuza sa explice daca mai folosesc sau nu dezinfectanti de la Hexi Pharma.
Reporter: Cine trebuie sa va spuna sa retrageti acest produs?
Mihaela Debita, manager Spitalul de Urgenta Galati: Ministerul Sanatatii si cu Parchetul fac o ancheta
Reporter: Il folositi chiar daca Ministerul Sanatatii spune ca e ineficient?
Mihaela Debita, manager Spitalul de Urgenta Galati: Buna ziua. V-am dat destule relatii!
Pe de alta parte este greu de spus cat de relevante sunt aceste probe, in conditiile in care s-ar fi testat doar prezenta bacteriilor pe mainile cadrelor medicale sau pe diverse suprafete nu si prezenta virusilor, sporilor sau fungilor.