Și medicii de familie continuă protestele. Guvernul vrea să le taie finanțarea cu cel puțin 30%
Medicii de familie și cei din policlinici au continuat protestele în București și în alte orașe din țară. Ei se plâng că măsurile anunțate de autorități le vor scădea veniturile cu cel puțin 30%.
Și serviciile pe care le oferă pacienților vor avea de suferit, spun protestatarii, iar oamenii vor fi nevoiți să plătească analizele și consultațiile din banii lor. Miercuri, medicii vor să iasă din nou în stradă, în fața sediului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Peste 60 de medici de familie din Sibiu au îndurat frigul năpraznic și au protestat pașnic în fața casei de asigurări de sănătate din oraș.
Noile reguli de finanțare a sistemului de medicină de familie vor afecta funcționarea cabinetelor și, implicit, numărul consultațiilor care vor putea fi făcute de către medici.
Ordinul aflat în lucru la Guvern prevede o scădere a bugetului alocat medicilor de familie cu aproximativ 30% într-o perioadă foarte aglomerată pentru cabinete.
Simona Lomășanu, medic de familie: „În sezon cred că toți colegii noștri au cel puțin 40 de consultații pe zi. Pentru că nu putem să plecăm să închidem ușa să zicem, s-a terminat programul, numărul de consultații, mergeți în urgență”.
Rodica Fărcășanu, medic de familie: „În toate țările asistența medicală primară reprezintă baza piramidei unui sistem de sănătate care rezolvă 70-80% din problemele de sănătate ale unei populații îndeosebi în mediul rural”.
Dacă guvernul taie cele 30 de procente din buget, problemele nu vor întârzia să apară, spun medicii. Cei mai mulți au angajați, dar și cei care în ultimii ani au dotat cabinetele cu echipamente cumpărate prin credite se bazează pe aceste venituri venite din decontarea consultaților. Medicii de familie spun că, dacă proiectul de lege va fi aprobat, unele cabinete s-ar putea chiar închide.
Dumitru Răceu, medic de familie: „Practic scăzându-ne din venituri mulți dintre colegi o să ajungă în situația în care nu o să-și mai poată plăti cheltuielile, salariații, impozite și ce avem de plătit și o să rămână cu o sumă absolut de tot râsul ca și câștig lunar”.
Tăierea finanțărilor cu 30% vine pe neașteptate, după ce în vară Guvernul a creat mai multe facilități pentru medicina de familie.
Mihaela Stan, medic de familie: „De la 1 iulie a crescut finanațarea pentru medicina de familie, au crescut punctele, s-a pus accent că doresc să revitalizeze medicina de familie, să devină atractivă pentru medicii tineri, să intre în sistem. De aceea au fost luate niște măsuri și după jumătate de an noi ne trezim în situația în care: ce, nu mai suntem importanți?”
Pe 18 ianuarie, reprezentanții medicilor de familie vor avea o serie de consultări cu reprezentanții CNAS, unde speră că vor reuși să rezolve situația fără ca bugetul destinat medicinei de familie să fie afectat.
În condițiile în care medicii amenință că nu vor mai semna contractele cu casele de asigurări de sănătate de la 1 februarie, trebuie găsită o soluție.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea că problema trebuie rezolvată de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
Totodată, cerea înțelegere din partea medicilor într-o situație de criză, dacă nu vor mai fi semnate contractele cu casele de asigurări de sănătate. Asta înseamnă că medicii nu vor mai acorda rețete gratuite, nu vor mai putea da trimiteri medicale, iar consultațiile vor fi plătite deocamdată.