Șpagă pentru pensionare. Un oftalmolog de 82 de ani a luat mită de 80 de ori într-o lună
Asistenta, infirmiera și unul dintre cei doi medici din Târgu Jiu acuzați că primeau mită pentru a facilita dosare de pensionare anticipată au fost arestați preventiv.
Al doilea doctor, un oftalmolog în vârstă de 82 de ani, este în arest la domiciliu. Unul dintre doctori a primit mită de aproape 80 de ori într-o singură lună. A ieşit la iveală și că zeci de persoane care figurează în acte cu probleme de vedere şofează în continuare. Aşa că ancheta va fi extinsă.
Potrivit procurorilor, cei patru au pus la cale o schemă prin care au reușit să pensioneze pe caz de boală zeci de persoane.
Cu banii luați din șpagă, unul dintre medici, expert la Casa de Pensii Gorj, a cumpărat nu mai puțin de trei apartamente. Ar fi plătit pentru ele 240.000 de euro și 230.000 de lei, sume care nu pot fi justificate.
Cristina Ciobanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj: „La medicul specialist, cu ocazia percheziției efectuate la domiciliul acesteia, au fost găsite sume mari de bani, în lei și valută, respectiv 78.000 de euro, 11.000 dolari și peste 114.000 lei, aceste sume fiind indisponibilizate”.
Una dintre persoanele arestate acum a mai fost inculpată în urmă cu un deceniu și jumătate pentru același gen de fapte. Este vorba despre o femeie de serviciu a Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, la care anchetatorii au găsit acasă și zeci de bidoane de spirt și dezinfectanți, materiale furate din unitatea medicală.
Mihaela Țicleanu, purtător de cuvânt: „Singurul angajat al spitalului din această speță este doamna îngrijitor de curățenie, dânsa nu este infirmieră este femeie de serviciu, iar până în acest moment nu avem o înștiințare oficială de la Parchet despre măsura legală dispusă, când vom fi anunțați oficial, jurista instituției, cu aprobarea managerului, va dispune măsurile care se impun”.
Ancheta procurorilor se va extinde după ce Prefectura Gorj a descoperit că mai multe persoane care au diagnostice cu parafă de la medicul oftalmolog din acest dosar, cum că au probleme de vedere, de fapt conduc fără probleme pe șosea.
Iulian Popescu, prefectul județului Gorj: „Am obținut 170 de persoane care intră în ambele categorii, respectiv au permis de conducere, au și certificat cu grad de handicap pe categorii de nevăzători ce nu le-ar permite conducerea unui automobil – vor fi anchete și pe partea asta – o să le trimitem și la Poliție, DGA și DGASPC”.
Întreaga poveste a ieşit la iveală după ce oamenii s-au plâns că li cer bani pentru dosarele de pensionare, aşa că suspecţii au fost monitorizaţi luni întregi.