Condamnările anului 2022. VIP-urile care au lăsat confortul de acasă pentru anii de pușcărie

Condamnările anului 2022. VIP-urile care au lăsat confortul de acasă pentru anii de pușcărie
Shutterstock

Condamnările anului 2022 au fost pronunțate de magistrați în cazul unor persoane publice, sau simpli cetățeni care au șocat opinia publică prin gravitatea faptelor de care au fost acuzați, și apoi găsiți vinovați.

A fost, în multe cazuri, luna și sentința emisă de magistrați, cu excepția perioadelor de vacanță judecătorească

 Februarie: Aristotel Căncescu, fostul șef al CJ Brașov și Radu Mazăre

Aristotel Căncescu a fost condamnat definitiv la 7 ani și 10 luni de închisoare pentru corupție. Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu a fost găsit vinovat de fapte comise între 2006 și 2014. În cei opt ani, spun magistrații, mai multe contracte au fost acordate preferențial de instituție, la ordinul său. Este vorba despre lucrări de modernizare la Spitalul Județean Brașov sau la Centrul Recreațional Olimpia, spre exemplu.

În plus, procurorii DNA au mai demonstrat că, în campania electorală din 2012, Căncescu ar fi primit aproape o jumătate de milion de lei pentru a pune mai multe persoane pe lista celor care aspirau la un post de consilier județean.

Citește și
Sam Brinton
Un oficial nonbinar al Administrației Biden ar fi furat o geantă cu bijuterii și machiaj de 1700 de dolari. E al 2-lea furt
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut la Vama Veche: „Am o întrebare la care nu trebuie să-mi răspundeți mie: Ba, voi știți ce mai fac copiii voștri?”

Radu Mazăre a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Polaris, printr-o decizie definitivă. La prima instanţă, el primise o condamnare de nouă ani şi zece luni de închisoare.

Radu Mazăre se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare de nouă ani de închisoare primită într-un alt dosar, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia, conform Agerpres.

Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Polaris în decembrie 2015 pentru luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Mazăre a părăsit teritoriul României în decembrie 2017 şi a anunţat că cere azil politic în Madagascar.

În același dosar, în care DNA a acuzat un prejudiciu de 200 milioane lei, a fost judecat și omul de afaceri Sorin Strutinsky. Acesta a fost condamnat la 7 ani şi 10 luni închisoare.

Instanța a dispus și confiscarea de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky a câte 3,4 milioane de lei.

 Martie: Sebastian Vlădescu și Cristian Boureanu

Sebastian Vlădescu

Fostul ministru al finanțelor, Sebastian Vlădescu, a fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare, iar iar Cristian Boureanu, la patru ani şi trei luni de închisoare, în dosarul legat de plata lucrărilor la tronsonul de cale ferată Bucureşti – Constanţa.

Sebastian Vlădescu a primit 7 ani pentru luare de mită și 6 ani pentru trafic de influenţă. Cele două condamnări i-au fost contopite, iar pedeapsa rezultată este de 8 ani si 6 luni de închisoare.

Procurorii anticoruptie spun că, pe când era ministru al Finanţelor, Vlădescu ar fi perceput de la reprezentanţii unei companii austriece un comision de 3,5 la sută din plăţile făcute de stat pentru reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa. Aşa ar fi încasat în diferite conturi peste 3 milioane de euro, a stabilit acuzarea.

Fostul ministru Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost condamnat de o instanță a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru abuz în serviciu.

Decizia nu este definitivă. Costoiu a fost trimis în judecată în 2018, în dosarul privind Baza "Cutezătorii".

ICCJ a decis confiscarea de la Costoiu a sumei de 267.577 de euro (echivalent 1.248.487,52 lei), bunuri dobândite prin săvârşirea faptei prevăzute de legea penală şi a menţinut măsura sechestrului asigurător pe mai multe bunuri ale lui Costoiu, până la concurenţa sumei menţionate.

De asemenea, Costoiu a fost obligat a plata sumei de 145.000 lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

 Mai: Oprescu, Mazăre și Piedone

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare. Judecătorii de la Curtea de Apel București l-au găsit pe Sorin Oprescu vinovat de patru acuzații de corupție: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuz în serviciu, dar și spălare de bani. Printr-o decizie definitivă, magistrații Curții de Apel București au dispus, în același timp, ca o măsură de confiscare extinsă, confiscarea unor sume de bani, puțin peste 100.000 de lei, adică aproape 20.000 de euro, dar mai ales o vilă impozantă din cartierul Primăverii din Capitală, pe care Sorin Oprescu ar fi cumpărat-o, spun judecătorii, prin intermediul unei persoane interpuse.

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar PSD al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 3 ani de închisoare cu executare și 5.000 de lei amendă penală în scandalul legat de mita pentru cartierul Henri Coandă din Constanța.

În cazul fratelui său, Radu Mazăre, aflat deja în închisoare după o altă condamnare definitivă, procesul a încetat. Avocaţii din dosar susţin că Înalta Curte nu l-ar mai fi putut judeca pe Radu Mazăre şi nici condamna, pentru că atunci când l-au extrădat în România, judecătorii din Madagascar au fost de acord doar cu judecarea fostului edil în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje.

Acuzaţiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă", lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, în prezent edil al Sectorului 5, a fost condamnat definitiv, joi, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani închisoare cu executare.

Primarul a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu tragedia din octombrie 2015 de la clubul Colectiv, în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Iniţial, la instanţa de fond - Tribunalul Bucureşti - Piedone primise 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, însă judecătorii de la CAB au admis, joi, apelul primarului şi au decis scăderea pedepsei la 4 ani închisoare cu executare.

 Iunie: Dănciulescu și Necolaiciuc

Fostul internațional dinamovist Ionel Dănciulescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 1 an și o lună de închisoare pentru că a condus băut.

Fostul fotbalist nu va merge însă la închisoare pentru că judecătorii au decis să îi amâne executarea pedepsei.

Acum doi ani, Ionel Dănciulescu a fost prins sub influența alcoolului la volanul mașinii sale pe bulevardul Magheru din Capitală. Legiștii au stabilit că alcoolemia era în sânge de 1.98 la mie.

Fostul director CFR Mihai Necolaiciuc a fost condamnat la 9 ani și 6 luni închisoare. Tribunalul București i-au schimbat încadrarea juridică din ”abuz în serviciu” în ”abuz în serviciu în formă calificată”. Aceeași instanța înceta în urmă cu un an procesul, pe motiv că faptele s-ar fi prescris.

Curtea de Apel a decis rejudecarea cazului, iar Necolaiciuc, care poate apela sentința, s-a ales cu un nou mandat de executare a pedepsei. Necoilaiciuc a mai fost închis în penitenciar și, ultima oară, a fost eliberat condiționat la sfârșitul lui 2018, după 2 ani petrecuți în spatele gratiilor.

 Iulie: dosarul Unifarm

Fostul director general al companiei Unifarm, Adrian Ionel, a fost condamnat, în primă instanță, vineri, la șase ani și opt luni de închisoare, în primul dosar de corupţie deschis în timpul pandemiei.

Tribunalul București l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și luare de mită pentru că, susțin procurorii DNA, ar fi cerut reprezentanții unei firme 760.000 de euro mită, ca să atribuie un contract de 250 de mii de combinezoane și trei milioane de măști de protecție neconforme.

Mai mult, lui Adrian Ionel i s-a reproșat că, în calitatea de președinte al Consiliului de Administrație al Unifarm, ar fi votat ca să ocupe și funcția de director general.

 Septembrie: Șerban Pop și Mircea Drăghici

Șerban Pop, fost șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a fost condamnat, la o pedeapsă de 13 ani de închisoare pentru luare de mită, la Curtea de Apel București. Magistrații au decis și confiscarea sumei de 2.500.000 euro, bani primiți de către acesta cu titlu de mită. În consecință, s-a pus sechestru pe mai multe imobile.

Mircea Drăghici

Fostul trezorier al PSD, Mircea Drăghici, a fost condamnat la 6 ani închisoare, într-un dosar privind cheltuirea frauduloasă a banilor din subvenții de la stat încasați de formațiunea politică.

n luna iunie, Mircea Drăghici a semnat cu DNA un acord de recunoaștere a vinovăției.

Potrivit acestui acord, în perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, Drăghici, care avea atribuţii de gestionare şi administrare a bunurilor şi fondurilor băneşti aparţinând Partidului Social Democrat, ar fi utilizat suma totală de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea şi/sau cazarea în destinaţii turistice exotice a sa şi a altor persoane, informează Direcţia Naţională Anticorupţie.

Mircea Drăghici a recunoscut fapta și a acceptat o pedeapsă de 6 ani închisoare cu executare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea acesteia, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în oricare alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii (trezorier partid politic) şi de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Octombrie: Motociclistul ucigaș

Motociclistul ucigaș, 13 ani de închisoare. Motociclistul care a ucis un bărbat aflat pe trotinetă, în Capitală, a fost condamnat la 13 ani de închisoare. Chiar instructor de conducere defensivă și motociclist cu experiență, Laurențiu Trică Mitici a fost găsit vinovat de uciderea bărbatului. Cei doi se șicanaseră în trafic, iar motociclistul a decis să tragă pe dreapta, să îl aștepte și să îl pedepsească. Și-a lovit victima cu casca pe care o purtase și a proiectat-o sub roțile unei mașini. Pentru asta, judecătorul i-a dat 13 ani de închisoare.

Noiembrie: Fulgy de la Clejani și Matteo Politi

Fulgy

Fulgy, fiul lui Ioniță și al Vioricăi de la Clejani, a pierdut apelul făcut în urma condamnării la doi ani de închisoare cu suspendare, astfel că decizia a rămas definitivă.

Pedeapsa pentru Fulgy, pe numele real Manole Dan Constantin Fulgeraș, este însă cu suspendare.

Fulgy a fost condamnat după ce 2021 a făcut scandal pe stradă, a agresat un jurnalist și i-a luat telefonul mobil.

Matteo Politi

Falsul medic Matteo Politi a fost condamnat la 3 ani și 10 de luni de închisoare cu executare. Italianul Matteo Politi a fost condamnat pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, dar şi pentru instigare mediată la fals intelectual şi participaţie improprie la fals intelectual.

De asemenea, el a fost obligat de instanţă să plătească daune morale şi materiale către mai multe părţi civile, sumele fiind cuprinse între 1.000 de lei şi 11.800 de euro. Pedeapsa Judecătoriei Sectorului 1 nu este definitivă.

Italianul a lucrat ca medic de chirurgie plastică pentru cinci unităţi medicale din România fără să aibă acest drept. Acestuia i se atribuise un cod de parafă de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, pe baza unor documente false.

Decembrie: Constantin Covaliu, violatorul în serie din Marea Britanie, și „Mâncătorul de femei”

Constantin Covaliu

Un român din Regatul Unit al Marii Britanii, violator în serie, a fost condamnat pe viață după ce a făcut trei victime. Constantin Covaliu, din Broxtowe Drive, Mansfield, și-a pândit victimele timp de patru luni înainte de a trece la fapte.

Individul în vârstă de 22 de ani a primit condamnarea pe viață la Northampton Crown Court.

A pledat anterior vinovat pentru două capete de acuzare de viol, unul de tentativă de viol și unul de agresiune sexuală.

Covaliu este un infractor sexual, prădător, care a vizat victimele în propria lor casă.. El a pledat vinovat doar pentru că urma să înceapă procesul său, provocând suferințe suplimentare inutile victimelor sale. A fost condamnat, pe bună dreptate, o condamnare pe viață” a declarat sergentul detectiv Neil Allsop, de la Poliția Nottinghamshire.

„Mâncătorul de femei", Vasile Lavric

Vasile Lavric și victimele sale

Vasile Lavric, bărbatul din judeţul Suceava suspectat de uciderea a patru femei - trei soţii şi a unei iubite - a fost condamnat la 30 de ani de închisoare și plata unor sume în valoare totală de 320.000 de euro către părțile civile.

La jumătatea anului 2021, individul, supranumit „mâncătorul de femei", în vârstă de 64 de ani, a fost trimis în judecată doar pentru una dintre crimele de care este bănuit: anchetatorii l-au acuzat că şi-ar fi ucis ultima soţie, în 2020.

Procurorii l-au acuzat de omor calificat şi profanare de morminte, doar în acest caz. În noaptea de 10 spre 11 iunie 2020, bărbatul şi-ar fi luat soţia de acasă cu o platformă de tractare, spunându-i acesteia ca trebuie să ajute un client aflat la o distanţă mai mare de casă. Lavric ar fi a dus-o pe femeie într-un loc necunoscut, unde ar fi omorât-o şi apoi i-ar fi ascuns trupul.

Bărbatul de 64 de ani mai este suspectat şi de uciderea a altor 3 femei, care i-au fost partenere de-a lungul anilor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, scapă de condamnare pe motiv că faptele s-au prescris
Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, scapă de condamnare pe motiv că faptele s-au prescris

După ce a făcut doi ani de închisoare, fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, scapă de condamnare pe motiv că faptele s-au prescris.

 

Un oficial nonbinar al Administrației Biden ar fi furat o geantă cu bijuterii și machiaj de 1700 de dolari. E al 2-lea furt
Un oficial nonbinar al Administrației Biden ar fi furat o geantă cu bijuterii și machiaj de 1700 de dolari. E al 2-lea furt

Un oficial nonbinar al administrației președintelui Joe Biden riscă o condamnare de până la 10 ani de închisoare după ce a furat geantă în Nevada, potrivit unui raport oficial al poliției, obținut de Fox News.  

A șasea condamnare la moarte în Iran pentru implicare în manifestaţii
A șasea condamnare la moarte în Iran pentru implicare în manifestaţii

Tribunalul revoluţionar din Teheran a condamnat duminică un al şaselea inculpat la moarte pentru implicare în manifestaţii, a informat agenţia autorităţii judiciare Mizan Online.

Prima condamnare la moarte în Iran, din cauza revoltelor faţă de moartea lui Mahsa Amini
Prima condamnare la moarte în Iran, din cauza revoltelor faţă de moartea lui Mahsa Amini

Un tribunal din Teheran a condamnat la moarte - pentru prima oară - o persoană acuzată de participare la ”revoltele” care zguduie Iranul, în semn de protest faţă de moartea lui Mahsa Amini, potrivit agenţiei de presă a Autorităţii Judiciare iraniene.

Condamnare la CEDO. Armata a discriminat-o pe Elena Moraru, care voia să devină medic militar. Nu avea dimensiunile potrivite
Condamnare la CEDO. Armata a discriminat-o pe Elena Moraru, care voia să devină medic militar. Nu avea dimensiunile potrivite

O tânără de 23 de ani a fost discriminată de Armata Română, pentru că nu a primit dreptul de a studia ca să devină medic militar. CEDO a condamnat țara noastră în cauza „Moraru vs România”.

Recomandări
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”
Polonia anunţă că a fost şi ea vizată de atacuri cibernetice ale Rusiei. Condamnă ferm „activităţile inacceptabile”

Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28 - care ar mai fi vizat şi Germania şi Republica Cehă - şi a condamnat aceste atacuri, informează sâmbătă Reuters.

Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui
Klaus Iohannis, mesaj de Paşte: Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, într-un mesaj, că Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace.

Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”
Ce spune Robert de Niro despre Donald Trump: „Este un monstru. Nu cred că americanii înţeleg cât de periculos va fi”

Adversar notoriu al lui Donald Trump de mai mulţi ani, Robert De Niro l-a atacat din nou pe fostul preşedinte american într-un interviu.