Sorin Oprescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani și 8 luni de închisoare. Fostul primar general al Capitalei a fost găsit vinovat de corupție.

Judecătorii de la Curtea de Apel București l-au găsit pe Sorin Oprescu vinovat de patru acuzații de corupție: constituirea unui grup infracțional organizat, luare de mită, abuz în serviciu, dar și spălare de bani.

Pentru fiecare dintre aceste acuzații a primit câte o pedeapsă, iar în urma contopirii, pedeapsa rezultantă a fost de 10 ani și 8 luni de închisoare.

Pedeapsa nu se oprește aici. Magistrații Curții de Apel București au dispus, în același timp, ca o măsură de confiscare extinsă, confiscarea unor sume de bani, puțin peste 100.000 de lei, adică aproape 20.000 de euro, dar mai ales o vilă impozantă din cartierul Primăverii din Capitală, pe care Sorin Oprescu ar fi cumpărat-o, spun judecătorii, prin intermediul unei persoane interpuse.

Este o decizie definitivă pe care care, deja, avocatul lui Sorin Oprescu a anunțat că va încerca să o răstoarne printr-o cale extraordinară de atac.

Sorin Oprescu nu a fost găsit la domiciliu

Vineri, la una dintre locuințele lui Sorin Oprescu și-au făcut apariția ofițerii de la Serviciul Urmăriri din cadrul Poliției Capitalei, având în mână mandatul de executare a pedepsei.

Apropiații lui Sorin Oprescu spun că acesta nu a mai fost văzut la acea locație de aproximativ trei săptămâni.

El mai are o locuință la Ciolpani, acolo unde a avut loc flagrantul din 2015, atunci când fostul edil era prins în timp ce primea de la unul dintre colaboratorii săi 25.000 de euro cu titlul de șpagă, spuneau la acea vreme procurorii anticorupție. O acuzație care a fost confirmată de judecători.

A fugit Sorin Oprescu din țară?

Surse apropiate de Sorin Oprescu susțin că acesta nu s-ar mai afla în țară de vreo două săptămâni și că ar fi plecat cu mașina prin punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu.

Dacă se va confirma că fostul primar se află într-o țară străină, acesta va fi dat în urmărire generală, iar pe numele său va fi emis un mandat european de arestare.

Sorin Oprescu nu va ispăși întreaga condamnare

Dacă, într-un final, va ajunge în spatele gratiilor, Sorin Oprescu nu va petrece întreaga perioadă care apare în această decizie definitivă de condamnare, respectiv 10 ani și 8 luni.

Asta, pentru că el are deja 71 de ani. Toți deținuții care au împlinit vârsta de 60 de ani pot fi eliberați condiționat dacă ispășesc cel puțin o treime din pedeapsă.