Concurență mare în universitățile din România. Ce specializări sunt în topul preferințelor viitorilor studenți
Viitorii studenți, mult mai mulți ca în anii trecuți, vor să se pregătească pentru meserii concrete și au dat astfel peste cap ierarhia din universități.
Cele mai căutate facultăți au fost cele de chimie, fizică, informatică, inginerie medicală sau mecanică. Dreptul și jurnalismul au coborât în preferințe. Concurentă mare a fost și la medicină, științe economice, medicină veterinară ori limbi străine.
La Universitatea București, anul acesta, programul cu cele mai multe înscrieri a fost Limbi moderne aplicate, din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, care a înregistrat o concurență record de peste 58 de înscrieri pe un loc bugetat. În total au fost doar 10. Au urmat specializările Biochimie Tehnologică, Chimie Farmaceutică și Chimie Medicală. În topul facultăților spre care s-au îndreptat tinerii anul acesta au fost și Fizică, Fizică informatică, Fizică tehnologică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universitatății din București: "Dacă în anii trecuți dreptul deținea supremația, la fel și facultatea de jurnalism, care era în topul preferințelor, anul acesta iată că științele au început să crească. Ceea ce poate reprezintă și un răspuns la schimbările din zona digitalizării și a tehnologiei informației, poate de ce nu în ceea ce privește răspunsul științei la pandemia pe care am traversat-o în ultimii ani.”
Și la Universitatea Politehnică din București au ieșit la suprafață specializări la care tinerii nu aspirau în anii trecuți, precum Inginerie Medicală, Chimie, Științe Biotehnice sau Mecanică.
Mihnea Costoiu, rector la Universitatea Politehnică din București: "Este o reorientare a societății către domeniul tradițional. Este o criză de ingineri pe pe piață forței de munca de toate tipurile, nu doar de inginer IT, e criză de inginer chimist, energeticieni, agricoli. ''
A fost concurență și la Medicină Veterinară, unde s-au bătut 4 pe loc, în timp ce la Agronomie a avut succes Facultatea de Biotehnologie.
Și la Iași, profesorii de la Universitatea Tehnică sunt mulțumiți.
Carmen Loghin, prorector la Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași: "Situația este chiar mai bună decât ne așteptam. Rămân de mare atractivitate domeniul ingineriei sistemelor, domeniul calculatoarelor, domeniul mecanic. În special autovehicule rutiere."
În 2022 numărul celor care vor intra în sistemul universitar este mai mare ca cel de anul trecut. La fel de adevărat este că numărul elevilor care au luat examenul de bacalaureat a fost mai mare cu aproape 5000.