Au început înscrierile la facultate. Cu ce oferte încearcă universitățile să-i atragă pe tineri
Au început înscrierile la facultate, dar viitorii studenți - absolvenți de liceu cu diplomă de bacalaureat sunt tot mai puțini.
În aceste condiții, universitățile intră într-o competiție serioasă și încearcă să-i atragă pe tineri cu burse și specializări noi.
În 2009 peste 200 de mii de copiii s-au înscris în clasa I. 12 ani mai târziu doar jumătate au luat bacalureatul. Pe ei încearcă universitățile să îi atragă și le oferă burse de aproape 2.000 de lei ori specializări interesante, introduse de anul acesta. Tinerii caută facultăți care să îi pregătească pentru meserii căutate pe piața muncii.
George Ștefan Crișan, candidat: "Informatică pentru că îmi place, asta vreau să fac pe viitor".
Rareș Ban, candidat: "Cursurile sunt predate în engleză și mi s-a părut destul de fascinant".
Universitatea Politehnică Timișoara are în acest an la dispoziție 2100 de locuri fără taxă. Pentru candidați, au fost înființate puncte de admitere în șapte județe, unul chiar la Râmnicu Vâlcea, la 350 de kilometri distanță.
Florin Drăgan - rector Universitatea Politehnică Timișoara: "Avem o specializare nouă de Inginerie energetică și tehnologia informației, respectiv Inginerie electrică și calculatoare".
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului încearcă să acopere această scădere a numărului de studenți români, cu tineri străini. Așa că a crescut cu 20% numărul de locuri destinate lor.
Sorin Stanciu - prorector USAMV Banatul: "Este un proces tot mai dificil, elevii au tot mai multe așteptări din partea universităților".
Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași își atrage viitorii studenți cu tabere în care experimentează viața de student. Cu un an înainte de admitere, 600 de elevi au stat o săptămână în cămin, au mănâncat la cantină și au mers la cursuri.
Andrei: "Mie îmi plăcea să meșteresc sau să construiesc și venind aici mi-am aflat pasiunea cu adevărat".
Neculai Seghedin, prorector Universitatea Tehnică Gh. Asachi Iași: "Este foarte important să fie decizia lor, și să fie luată în cunoștință de cauză".
Iar Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava oferă o bursă, între 600 și 1.100 lei pe lună, timp de un an, pentru primii trei studenți admiși la taxă, de la fiecare specializare.
Mircea A. Diaconu, prorector USV Suceava: "Se diminuează această taxă pentru primul an universitar."
Dincolo de burse și specializări, felul în care se face admiterea este pentru mulți un factor decisiv. Acest tânăr a participat în primăvară la un concurs, care i-a asigurat admiterea la facultate, în locul examenului clasic.
Tudor Miu, absolvent de liceu: "Mi-a oferit posibilitatea să fiu admis cu nota 10, încă din luna mai".
Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca îi așteaptă pe studenți să se înscrie la unele facultăţi pe bază de dosar, la altele cu examen de admitere.