Tot mai mulți absolvenți de liceu din România aleg facultăți din străinătate. Topul preferințelor

×

Tot mai mulți absolvenți de liceu pleacă la studii în străinătate. În acest an s-a schimbat, însă, topul preferințelor.

Cum Marea Britanie a devenit prea scumpă după Brexit, iar Danemarca și-a limitat simțitor specializările în limba engleză, tinerii aleg facultăți din Olanda, Italia sau Spania. Costurile sunt mai mici, pentru că pot fi acoperite prin credite sau burse generoase, oferite de fiecare stat în parte.

Pe Mihnea îl mai desparte o lună de plecarea în Olanda, la facultatea la care a fost admis.

Mihnea Turcitu: „Mă duc în Haga, la științe politice, și este clasată destul de bine. Pe locul 22 în lume. Și m-am gândit că este o opțiune foarte bună și din punct de vedere financiar și din punct de vedere calitativ”.

Olanda este, de altfel, prima în topul preferințelor absolvenților români de anul acesta, tocmai pentru costurile mici și opțiunile multiple de studii.

Aici, taxa de școlarizare este de 2.000 de euro pe an, însă este acoperită în totalitate de creditul oferit de statul olandez. În plus, Olanda este singura țară care oferă și un credit pentru costurile de trai. Studenții care fac dovada că lucreză cel puțin 56 de ore pe lună pot primi lunar de la stat până la 400 de euro pentru chirie și mâncare. În total, cheltuielile pentru o lună ajung la 1.000 de euro. Singura problemă este cazarea, pentru că statul olandez nu reușește să facă față fluxului mare de studenți care, după Brexit, s-au reorientat.

Mihnea: „Am avut cunoștințe care au căutat destul de târziu și au ajuns să doarmă chiar în cort, în fața facultății, o perioadă scurtă de timp, într-adevăr”.

Italia și Spania au intrat în atenția viitorilor studenți români

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, dar și faptul că Danemarca, o țară aleasă de mulți elevi români în trecut, și-a restrâns specializările cu predare în limba engleză, au adus în atenția alor noștri alte țări. Italia și Spania, de exemplu.

Lia Hancianu: Italia și Spania erau țări foarte rar întâlnite pentru studenții din România. Sunt atractive pentru costurile pe care le au pentru taxele de școlarizare, dar și pentru costurile de trai. Există posibilitatea să obții o bursă parțială sau integrală pentru toată taxa de școlarizare sau să te încadrezi pentru ajutorul social în funcție de venitul părinților.

Carina a fost admisă la o prestigioasă universitate din Milano, unde va studia management. A și vizitat campusul care îi va fi casă pentru următorii trei ani.

Carina Șenay Gungor: Am avut o primă impresie absolut minunată. Era plin de studenți în zonă, deși era destul de aproape de finalul anului. Cafenele drăguțe, campusul în sine foarte frumos renovat.

În Italia costurile de școlarizare ajung la 4.000 de euro pe an, la universitățile de stat, și pot depăși 20.000 de euro anual, la cele private. Acestea pot fi acoperite, însă, parțial sau chiar total, de bursele sociale și de merit oferite de stat, la care nu au acces însă toți studenții. Sumele sunt calculate în funcție de venitul familiei și, respectiv, situația școlară. Aceleași costuri se aplică și în Spania. Pe lângă taxa de școlarizare, cheltuielile cu chiria, mâncarea și transportul pot ajunge lunar la 1.500 de euro. Tinerii care nu prind bursă, pot lua credite de studii de la firme specializate.

Alexandru Ghiță, președintele unei companii de credite de studii: Finanțăm în principal cheltuieli de casă și masă, transport, asigurări, ocazional și taxa de școlarizare. Studenții benefciază de o perioadă foarte lungă de grație. Parctic toată durata studiilor și abia intră într-o perioadă de rambursare, între cinci și zece ani.

În Marea Britanie, acum, costurile anuale pentru studii depășesc 18 mii de lire. Iar la universitățile prestigioase din Statele Unite ale Americii, taxele de școlarizare sar de 85 de mii de dolari pe an.

Citește și...
Rezultate finale Definitivat 2022. Au fost publicate notele după contestații
Rezultate finale Definitivat 2022. Au fost publicate notele după contestații

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă rezultatele finale ale examenului de definitivat din acest an, arătând că 5.355 de candidaţi au promovat cu medii la proba scrisă peste 8.00.

Admitere la liceu 2022, etapa a II-a. Locuri libere la liceele din București
Admitere la liceu 2022, etapa a II-a. Locuri libere la liceele din București

În perioada 1-3 august 2022, candidații care nu au fost repartizați la liceu în prima etapă pot depune cererile de înscrieri.

Medalii pentru elevii români de la Olimpiada de Informatică. România a terminat pe primul loc
Medalii pentru elevii români de la Olimpiada de Informatică. România a terminat pe primul loc

România a marchat încă un succes la olimpiadele internaționale.  

Recomandări
România trimite ajutor umanitar în Franţa. Arafat: am mobilizat peste 70 de pompieri
România trimite ajutor umanitar în Franţa. Arafat: am mobilizat peste 70 de pompieri

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, CNSU pe tema acordării unui ajutor umanitar extern de urgență autorităților din Franța, în urma consultării cu președintele Klaus Iohannis pe acest subiect, potrivit unei informări a Guvernului.

Cresc tensiunile dintre Rusia și Letonia. Moscova condamnă ”xenofobia bestială” de care dă dovadă statul baltic
Cresc tensiunile dintre Rusia și Letonia. Moscova condamnă ”xenofobia bestială” de care dă dovadă statul baltic

Rusia a condamnat joi rezoluţia adoptată de parlamentul leton care desemnează Rusia "stat care susţine terorismul", relatează Reuters, scrie Agerpres. 

Conference League, turul III preliminar: FCSB - DAC Dunajska Streda, LIVE pe PRO TV și VOYO, azi, de la 20:30
Conference League, turul III preliminar: FCSB - DAC Dunajska Streda, LIVE pe PRO TV și VOYO, azi, de la 20:30

FCSB și DAC Dunajska Streda se vor întâlni, joi, pe Arena Națională, de la ora 20:30, în manșa a doua a turului III preliminar al Conference League. Meciul va fi LIVE pe PRO TV și VOYO.