Experti straini: Elevii romani merg la scoala pentru note, nu ca sa invete ceva. Recomandarile UNICEF

06-05-2017 18:33


Copiii nostri nu merg la scoala ca sa invete realmente ceva, ci ca sa ia note bune.

Profesorii nu ii pregatesc pentru viata, ci pentru promovarea examenelor. Aceasta este concluzia dura a unei analize realizate de specialistii in educatie de la UNICEF si Organizatia Europeana pentru Cooperare si Dezvoltare.

Ei ne sfatuiesc sa evaluam altfel performantele copiilor, nu numai prin teste si lucrari de control

In scolile din Romania evaluarea se face de regula prin lucrari scrise, care vizeaza cunostintele acumulate in ultimele lectii. Examenele de la sfarsitul clasei a VIII-a si a XII-a, care au o miza mare, ii obliga pe profesori sa predea si sa verifice invatarea dupa un model standard.

Diana Baciu, eleva: "- De obicei eu scriu lectiile respective pe o foaie, le scriu pana la memorez."
Reporter: " - Dupa o perioada mai stii ce ai invatat?"
Diana Baciu, eleva: "- Sincer nu!... Le uit!"

Ca sa obtina note cat mai bune, parintii isi trimit copiii la meditatii. Piata acestor lectii private este estimata de specialistii europeni la 300 de milioane de euro anual, dar ei afirma ca sunt si familii care cheltuiesc 1.250 de euro pe an pentru meditatii.

Parinte: "- Ei ca sa ia note bune.. deci este robotic cum s-ar spune, invata... dar nu stiu daca le ramane ceva in cap!"
Reporter: "- Credeti ca sunt pregatiti pentru viata?"
Parinte: "Nu!"

Cum la admiterea in liceu conteaza media de absolvire a gimnaziului, unii parinti fac orice pentru o nota mare.

Elena Ghenoiu, Profesoara:"- Am colege care sunt speriate de parintii copiilor pe care ii au la clasa pentru ca vin si fac presiuni."

Exista, insa, si profesori care descurajeaza participarea elevilor.

Elev: "- Aveam o lectie pe care nu prea o intelesesem si am ridicat mana sa ies la tabla si face profa' ceva gen: Pai tocmai ies la tabla ca sa inteleg, daca stiam nu mai ieseam!"

Specialistii spun ca evaluarea copiilor se poate face mai bine prin proiecte, portofolii, experimente si activitati practice.

Sebastian Donos, Elev: "- Prezentare in fata clasei cu dosar, proiect, tot frumos..."
Reporter: "- Iti place mai mult asa decat lucrarea scrisa?"
Sebastian Donos, Elev: "- Sincer da, ma informez despre alte suiecte si nu trebuie sa memorez 10 mii de formule si teoreme ca sa stiu."

Specialistii europeni recomanda ca la admiterea in liceu sa nu se mai ia in calcul mediile din clasele a V-a si a VI-a pentru a nu pune o miza suplimentara pe evaluarea la clasa.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO