Profesorii pot ajunge la inchisoare pentru luare de mita. Decizia ICCJ in cazul unei profesoare care a cerut bani elevilor
Profesorii din invatamantul preuniversitar care cer foloase necuvenite vor fi considerati in fata instantelor functionari publici si ar putea ajunge dupa gratii pentru luare de mita.
Precedentul a fost stabilit de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis ca o profesoara care le-a cerut elevilor cate 500 de lei ca sa nu-i lase corigenti sa fie judecata. Asta inseamna ca profesorii, la fel ca medicii care cer bani, pot primi pedepse de pana la 10 ani de inchisoare pentru mita.
Documentul Inaltei Curti a fost publicat deja in Monitorul Oficial. Legea penala spune ca functionarul public este acea persoana care cu sau fara o remuneratie exercita o functie publica de orice natura. Iar functionarii publici care pretind sau primesc bani sau alte foloase necuvenite, influentand in vreun fel indatoririle de serviciu, pot fi acuzati de luare de mita.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Profesorii acuzati de luare de mita risca de acum incolo pedeapsa cu inchisoarea de la trei la zece ani. Si nu doar atat. Cei condamnati isi pot pierde si dreptul de a-si mai exercita functia la catedra. Decizia Inaltei Curti a intrat deja in vigoare si este obligatorie pentru toate instantele din Romania.
Conform Regulamentului de functionare a unitatilor scolare, profesorii nu au voie sa pretinda niciun fel de bun sau sa conditioneze in vreun fel dreptul la educatie. Nici banii dati de parinti pentru clasa nu au ce cauta in buzunarele profesorilor.
Marius Nistor, presedintele FSE Spiru Haret: "Nu au dreptul sa primeasca niciun bun, singurul bun pe care il primesc este dreptul salarial. Dar nu trebuie sa cadem in extrema cealalta incat un cadru didactic primeste un buchet de flori la inceput de an sau la sfarsit de an, automat ar trebui vazut acest lucru ca o infractiune."
Decizia Inaltei Curti se aplica doar in situatii de luare de mita, ea nu schimba in vreun fel statutul profesorului. Acesta nu se va supune Legii Functionarului Public, ci Legii Educatiei.