Ce măsuri ar recomanda României șeful misiunii FMI la București, pentru a reduce deficitul bugetar
Pachetul de măsuri anunțat de Guvern nu este suficient pentru a ține sub control deficitul bugetar, care ar putea ajunge la 6% anul acesta. Aceasta este concluzia experților Fondului Monetar Internaţional, la încheierea vizitei în ţara noastră.
După eliminarea facilităților din construcții, agricultură și IT, recomandă țării noastre să renunțe la cotele diferite de TVA, aşa cum ne îndeamnă şi specialiștii Comisiei Europene.
Pachetul de măsuri fiscale este doar un prim pas în reformarea sistemului de taxe și impozite. Unul însă insuficient pentru a însănătoși rapid finanțele țării, cred specialiștii Fondului Monetar Internațional.
Șeful misiunii FMI în România, Jan Kees Martijn, a enumerat într-un interviu acordat Știrilor ProTV ce măsuri ar recomanda pentru a reduce deficitul bugetar.
Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România: „Am vorbit despre eliminarea portițelor și despre simplificarea sistemului. Până când nu este sistemul fiscal curățat de facilități, nu există un punct de început pentru posibilitatea de a introduce o taxare progresivă, dacă asta vă doriți. Când veți avea un sistem curățat și simplu, veți putea alege între o cotă unică și o taxare progresivă. O taxare progresivă este posibilă, vedem că multe țări o au, funcționeză, poate genera venituri suplimentare.”
Dacă însă legea măsurilor va fi aprobată cu întârziere, golul din buget se va mări la 6%, estimează şeful misiunii FMI.
FMI a recomandat încă de anul trecut o curățare a sistemului fiscal, adică eliminarea excepțiilor, facilităților fiscale. Asta în condițiile în care taxele și impozitele înseamnă mai puțin de 30% din Produsul Intern Brut, adică se află la cel mai redus nivel din Uniunea Europeană. Mai mult, specialiștii de la FMI recomandă, așa cum a făcut-o și Comisia Europeană, existența unei singure cote de TVA.
Jan Kees Martijn, șeful misiunii FMI în România: „Există spațiu în sistemul fiscal pentru îmbunătățiri care ar genera mai multe venituri și sperăm ca prin aceste îmbunătățiri veți putea evita creșterea cotei generale de TVA. Încă este posibil să fie anumite măriri de TVA, la unele articole. Credem că actualul regim de impozitare pentru microîntreprinderi este acum disponibil pentru multe afaceri care nu-și au locul în cadrul acestui regim. Poate fi limitat, doar pentru micile afaceri, care chiar au nevoie, care nu pot plăti taxele precum corporațiile.”
Pentru anul acesta, veștile nu sunt bune. Prognoza FMI arată o creștere a economiei mai mică decât era anticipată anterior - vorbim de 2,4%, urmând ca abia la anul să depășească pragul de 3%. Inflația, potrivit experților FMI, va fi de peste 10%, în medie, pe tot anul, iar în 2024 ar scădea la aproape jumătate.