Concluzia anchetatorilor în cazul accidentului din Baicului: erori în lanț
Accidentul îngrozitor petrecut în București în urmă căruia o femeie a murit, iar o altă a fost rănită, într-o mașină cuprinsă de flăcări ar putea avea urmări serioase.
Anchetatorii au reconstituit acțiunile salvatorilor și au descoperit erori în lanț, extrem de grave. Unele echipaje au ajuns mai târziu decât ar fi trebuit, mesajele de urgență au fost transmise greșit, iar victimele au beneficiat de primul ajutor cu întârziere.
Inregistrarea șocantă arată cât se poate de clar prima greșeală a salvatorilor care au ajuns primii lângă mașină transformată în torță. Deși oamenii din jur îi anunțau disperați că lângă autoturism sunt victime încă în viață, pompierii n-au verificat nicio secundă starea lor și nu le-au îndepărtat. Abia după ce au stins incendiul, doi dintre ei s-au ocupat de femei.
O victimă murise, iar cealaltă era în stare gravă.
Colonel Daniel-Marian Dragne, Inspector general IGSU: "Chiar dacă misiunea principală a fost de stingere a incendiului, considerăm că trebuiau luate și măsurile de avaluare a victimelor, chiar dacă unele erau acoperite de paturi și îți puteau crea impresia că se produsese un eveniment fatal".
Nu a fost însă singura problema din șoseaua Baicului. Un lanț de erori a făcut că întreagă operațiune să se deruleze cu întârzieri mari.
În mod normal trebuiau să ajungă acolo pompierii de la stația Bucur Obor. Numai că aceasta a fost desființată pentru că imobilul în care funcționau era în pericol de prabusire.
Așa că salvatorii au fost mutați la alte două unități: una situată pe bulevardul Pache Protopopescu, cealaltă pe strada Morarilor.
Cand s-a dat alarma, au fost trimiși oameni din ambele secții. Din Protopopescu au plecat două mașini de stingere care au ajuns în 10 minute. Din Vergului, s-a pregătit o mașină cu apă, însă în scurt timp, și-au dat seama de greșeală și au pregătit și trimis una de descarcerare ceea ce a mărit timpul până la destinație la 15 minute.
Un echipaj SMURD care a fost solicitat în același timp cu pompierii, din Vergului, a mers către o altă adresă din cauza mesajelor contradictorii primite de la dispecerat.
Colonel Daniel-Marian Dragne, Inspector general IGSU: "Multitudinea de apeluri, s-au indicat foarte multe adrese, repete pt salvatori, care nu contribuiau la identificarea locului accidentului, de aceea este relativ pt că trebuie analizat de la punctul de plecare".
Lipsa de comunicare și dezorganiarea au făcut că totul să se întâmple într-un timp dublu față de cel obișnuit. Ca urmare, șefii de la Situații de urgență analizează în prezent acțiunea și vor decide dacă și cine va fi sancționat.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, animatie grafica, concluzii, flacari, erori,
Dată publicare:
16-11-2017 19:00