Protest al studentilor in Piata Universitatii fata de zgomotul de la concerte. Discutia dintre decanul de la Istorie si Firea
Concertele organizate de Primaria Capitalei in Piata Universitatii, cu ocazia aniversarii zilei de 9 mai, Ziua Europei, provoaca mari probleme studentilor si profesorilor din cadrul Facultatii de Istorie.
Acestia se plang ca nu isi pot desfasura activitatea din cauza zgomotului provocat de amanajarea scenelor si a repetitiilor de sunet. In inregistrarea VIDEO care a fost realizata de la geamul unei sali de curs din cadrul Facultatii se poate vedea si auzi disconfortul creat studentilor de pregatirea acestui eveniment.
Studentii au protestat in Piata Universitatii
Studentii Universitatii Bucuresti au protestat marti dupa-amiaza. Ei reclama ca nu-si mai pot tine cursurile din cauza galagiei si ca, desi au solicitat primariei sa rezolve problema, repetitiile au continuat in acelasi ritm.
Decanul facultatii de Istorie a mers in piata Universitatii pentru a o instinta pe Gabriela Firea de situatia creata. A facut acest lucru si in scris, dar nu a primit raspuns.
"Daca timpul va permite, doua minutele in facultate, sa vedeti cum se aude sunetul. Nu este rea vointa, noi vrem pur si simplu sa ne facem cursurile
Stiu, dar aceste evenimente nu sunt organizate in fiecare zi. De ce, pana acum nu ati reactionat niciodata, cand au fost ani de zile astfel de evenimente
Nu au fost atat de agresive, doamna primar, nu putem sa ne tinem cursurile
Am inteles, data viitoare le vom recomanda organizatorilor sa ocoleasca Piata Universitatii pentru ca va deranjeaza
Nu sa ocoleasca, sa fie sunetul mai jos
Este un spectacol, sunt copii care danseaza. Cum sa le spunem sa dea, bucurestenii sunt multumiti."
Astfel stand lucrurile cele doua parti nu au putut gasi o solutie de compromis. Cei din conducerea facultatii sustin ca au facut un memoriu catre primarie si in luna martie, in timpul ''Festivalului Iubirii'', dar fara folos.
Florentina Nitu, decan: "De ce aceasta expansiune a evenimentelor de tip divertisment - galagioase intr-un spatiu care e in imediata vecinatate a unui spatiu de educatie."
Deranjati de situatie studentii si profesorii au iesit dupa amiaza in piata, in timpul probelor de sunet.
De cativa ani a devenit o obisnuita ca la Universtate sa fie organizate targuri si concerte de sarbatori. Ramane de vazut daca pe viitor Gabriela Firea va ocoli zona asa cum a declarat in urma discutiilor de astazi.
Conform unui comunicat de presa al facultatii, Decanatul a facut demersuri la primarul general Gabriela Firea, pentru a rezolva problema, insa .. fara niciun raspuns.
"Profesorii si studentii Facultatii de Istorie au intampinat din nou dificultati majore in desfasurarea cursurilor din pricina zgomotului foarte puternic din Piata Universitatii. Drept urmare, Decanatul facultatii a facut ieri demersuri la Primaria Municipiului Bucuresti in incercarea de a opri concertele si testele de sunet care impiedica desfasurarea procesului educational.
La fel ca si scrisoarea deschisa de la sfarsitul lunii februarie, acestea au ramas fara raspuns. Concertele continua..." - se arata in comunicatul Facultatii de Istorie. Aici.
Repetitiile de care vorbesc acum profesorii sunt provocate de organizarea unui concert in Piata Universitatii, cu ocazia Zilei Europei, de catre Primaria Capitalei.
"Trupa O-Zone se reuneste, dupa 14 ani, special pentru bucuresteni. Primaria Muncipiului Bucuresti invita bucurestenii, dar si turistii aflati in Capitala, maine, 9 mai 2017, la un concert extraordinar al trupei O-Zone, care se reuneste, in premiera, dupa 14 ani.
Evenimentul este dedicat zilei de 9 Mai, Ziua Europei, si va avea loc, incepand cu ora 19:00, in Piata Universitatii, la Esplanda cu statui.
Alaturi de trupa O-Zone, pe scena vor urca mai multi artisti romani cunoscuti pe plan international, precum Inna, Antonia, Carla’s Dream, Alexandra Stan, Fly Project, Morandi si Akcent.
Intrarea este libera." - se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei, condusa de Gabriela Firea.
Profesoara Ecaterina Gabriela Lung, din cadrul Facultatii de Istorie din Bucuresti, a transmis un mesaj pe internet in care spune ca - in cei aproape 25 de ani de cariera educationala - acum a fost pentru prima data cand a fost nevoita sa anuleze un curs, pentru ca nu se mai intelegea cu studentii.
"In aproape 25 de ani de experienta didactica, este pentru prima oara ca a trebuit sa anulez un curs pentru ca nu ma mai intelegeam cu studentii. Adica nu ne mai puteam auzi unii pe altii datorita vacarmului din Piata Universitatii, de la statui, unde statiile de amplificare rageau la maximum, cu ocazia probelor de microfon pentru nu stiu ce concert.
Asta in timpul cursurilor pe care noi ar fi trebuit sa le tinem la Facultatea de Istorie. Multumim din inima Primariei Generale a Bucurestiului si doamnei Primar General, Gabriela Firea, pentru consideratia deosebita aratata invatamintului." - spune profesoara.
La inceputul acestui an, pe 28 februarie, mai multi profesori din cadrul universitatii au lansat o scrisoare deschisa in care solicitau Gabrielei Firea sa interzica orice "activitate sonora" in timpul saptamanii pana la ora 20.00, iar sambata pana la ora 16.00. Solicitarea lor a fost insa ignorata.
De asemenea, in martie, profesorii Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti s-au plans ca cei 150 de elevi care au participat la un curs de pregatire pentru BAC au fost perturbati de ritmurile muzicii de la "Festivalul Iubirii" din Piata Universitatii.
Reactia Decanul Facultatii de Istorie, Florentina Nitu
Decanul Facultatii de Istorie, Florentina Nitu, a declarat marti pentru Agentia de presa News.ro ca Primarul General al Bucurestiului da dovada de ”rea credinta”, dupa ce solicitarile facute in luna februarie de a nu mai fi organizate evenimente in fata institutiei de invatamant au ramas fara raspuns, iar de Ziua Europei, incepand cu ora 11.30, pe esplanada cu statui se desfasoara numeroase programe artistice. In replica, Gabriela Firea a cerut ”intelegere”, dand exemplu faptul ca in toate capitalele de pe continent au loc evenimente de gen.
Forentina Nitu, decanul Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru ca va continua sa ceara sistarea organizarii evenimentelor pe esplanada din fata institutiei de invatamant.
”Ma lupt din februarie sa interzic aceste evenimente aici. Este agresiune. Data trecuta, la memoriu, nu ne-a raspuns. Eu am preferat sa vin aici sa vorbesc cu dumneaei, pentru ca m-am gandit ca este dezinformata si a zis ca prefer sa nu o cred de rea credinta. M-am lamurit - este rea credinta”, a declarat Florentina Nitu pentru News.ro.
Decanul Facultatii de Istorie a mentionat ca institutia va face o petitie. ”O sa avem si noi iesiri in presa. Vom face o petitie online, pe care o vom trimite peste tot in tara, pentru ca este lipsa de respect”.
Confruntarea dintre Decanul Facultatii de Istorie si Gabriela Firea
La intalnirea dintre Gabriela Firea si decanul Facultatii de Istorie, primarul Capitalei a spus: ”Este o bucurie pentru toata lumea. Ne-am fi bucurat sa participe la aceste evenimente (Facultatea de Istorie, n.r.)”.
Florentina Nitu a reclamat zgomotul pe care evenimentele de pe esplanada de la Universitate il fac, deranjand cursurile si pe cercetatorii facultatii. ”Nu este rea vointa, dar trebuie sa auziti”, i-a spus primarului.
”Aceste evenimente nu se organizeaza in fiecare zi. Pana acum nu ati reactionat niciodata cand au fost in alte zile astfel de evenimente. Deci, sunt evenimente care sunt solicitate. De exemplu, acum organizatorii au dorit sa mearga in acest spatiu deosebit. Le vom recomanda, pe viitor sa ocoleasca Piata Universitatii, pentru ca va deranjeaza”, a replicat Gabriela Firea.
Decanul Facultatii de Istorie a solicitat ca ”sunetul sa fie mai jos”. ”Este un spectacol, sunt copii canta si danseaza, cum sa le spunem...? Bucurestenii sunt multumiti. Am inteles ca au fost aseara repetitii de la ora 18.00. Ce solutie propuneti dumneavoastra?”, a intrebat iritata Firea.
Primarul Bucurestiului a fost invitat in incinta facultatii, insa, cum comisarul european Corina Cretu, care a participat la eveniment, dorea sa isi ia ramas-bun, a parasit spatiul impreuna cu aceasta.
”In toate capitatele europene se organizeaza concerte de zilele nationale, de Ziua Europei. Spuneti-mi care este solutia, daca nu puteti sa intelegeti ca, din cand in cand, sunt astfel de evenimente. Cred ca trebuie sa aveti si dumneavoastra intelegere”, a adaugat primarul.
In replica, Nitu s-a plans: ”Nu ne putem tine cursurile, avem un program. Cred ca primaria are lipsa de respect fata de ceea ce facem noi aici. Este un spatiu al culturii. Cultura trebuie inteleasa in forma in care se desfasoara la Universitatea din Bucuresti, nu prin divertisment”.
Evenimentul de marti este organizat de Centrul de Informare Europe Direct Bucuresti si Institutul European din Romania - European Institute of Romania (IER), cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti prin Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucuresti.
”Este un proiect al Institutului European si evenimentul l-am organizat in parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti. Ziua de 9 mai inteleg ca are mai multe sectiuni. Noi acoperim partea de mijloc. Am inceput la 11.30, cu ateliere mestesugaresti, suntem parteneri si cu Muzeul Satului”, a afirmat Gabriela Dragan, directoarea Institutului European. Mesterii si grupurile de copii au participat pro-bono la eveniment, iar scena, productia spectacolului, apartine primariei, a mai explicat ea. ”Toti cei pe care ii avem noi aici au venit gratis - scolile, copiii, mesterii”.
Locul de desfasurare a evenimentului ”Iubeste Europa! Fall in love with Europe” a fost ales de Institutul European din România. ”Noi avem sediul aici si atunci am spus ca este un spatiu foarte potrivit. Si anul trecut am organizat tot aici”.
Evenimentul i-a avut invitati pe comisarul european Corina Cretu, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, ministrul Tineretului si Sportului, Marius Alexandru Dunca, si Stefan Popescu, consilierul ministrului Integrarii Europene.
Mai multe momente artistice - sustinute de ansambluri foclorice din România, Grecia si Italia -, ateliere mestesugaresti, concursuri de cunostinte, dar si dekaraoke au facut parte din programul evenimentului.
Sursa: Pro TV
Etichete: elevi, concert, Gabriela Firea, studenti, facultatea de istorie, O-Zone,
Dată publicare:
09-05-2017 10:23