Comunitatea de români din Italia a scăzut sub un milion. Ministrul Muncii italian: ”Dați-le salarii mai mari”
Comunitatea românească din Italia scade constant şi a ajuns sub un milion de persoane.
O spune public ministrul Muncii din Peninsulă care face un apel către anagajatori să le mărească salariile alor noştri. Este de altfel motivul principal care îi împinge pe oameni către Germania, Anglia sau Olanda. Autorităţile de la Roma spun că pe lângă muncitorii noştri pleacă inclusiv tinerii italieni.
Datale oficiale arată că înainte de criza sanitară lucrau în Italia 1,2 milioane de români. Numărul lor a scăzut acum sub milion. Oamenii au migrat spre țări care caută muncitorii sezonieri în agricultură, șoferi ori muncitori în contrucții.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Eugen Terteleac, Asociație Români Italia: ''În alte ţări salariile sunt mai atrăgătoare așa că conaționalii care sunt în căutare de resurse merg acolo unde sunt plătiți mai bine. Mai multe ţări din Europa au programe pentru subvenții în zona construcțiilor, așa că forță de muncă este solicitată, sezonierii sunt căutați acum în toată Europa”.
Despre acest fenomen a vorbit inclusiv ministrul muncii din Italia, Andrea Orlando, citat de publicaţia ''La Natione''. Este nevoie, spune acesta de o mărire salarială şi de reviziurea contractelor pentru că oamenii nu au cum să trăiască din câteva sute de euro pe lună.
Radu Nicolae, Asociație Români Italia: "În ultimii ani salariul în Italia a rămas cam la fel, poate a și pierdut foarte mult faţă de alte state. În logistică un salariu mediu e de 1200, asistentele familiare de la 1000, 1200 maxim. Ca să înțelegeți, pasta, spaghete înainte le cumpărai cu 60, 75 de cenţi, acum a ajuns la 1,40. Aproape s-a dublat. și la carne a crescut cu 10-15 la sută".
O parte dintre românii stabiliți în Italia au emigrat în Germania, Marea Britanie sau Olanda, acolo unde salariile sunt mai mari. În Germania, de exemplu, potrivit Ministerului Muncii, 800 de mii de români muncesc cu forme legale, iar 200 de mii sezonier.
Pe platformele românești de recrutare sunt disponibile foarte multe locuri de muncă în occident. Firme care activează în construcţii, transporturi, producție, sănătate, inginerie și IT caută oameni. Iar salariile pot să ajungă în medie la 2500 de euro.
Pe de altă parte, disponibilitatea românilor de a pleca în străinătate, a scăzut față de 2019. Dacă atunci pe o singură platformă de recrutare 20 la sută dintre cereri erau pentru joburi în străinătate, acum procentul este de 2 la sută.