Comuna din Timiş unde rata de infectare a crescut de la 7 la 11 după două săptămâni de carantină. Care e explicaţia

Ultima actualizare: 19-11-2020 20:25
Localitățile din jurul Bucureștiului se închid...
Comunele Berceni şi Clinceni intră în carantin...

Situaţie gravă într-o comună din Timiş, unde rata de infectare a crescut şi mai mult după două săptămâni de carantină. 

Cel mai mult situația s-a înrăutățit în comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara. Aici, după două săptămâni de carantină, rata de infectare a crescut de la 7,44 la 11,60.

Asta pentru că mulți locuitori muncesc în Timișoara, vin zilnic la lucru și după cum se vede și acum este un flux mare de mașini care intră în oraș.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a cerut carantinarea întregului oraș, însă autoritățile centrale au dat aviz negativ.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei: "Decât să lungim suferința, mai bine luăm aceste decizii mai devreme decât prea târziu”.

Sunt însă multe alte orașe mai mici în care s-a impus carantina. În Bistrița și Satu Mare se aplică de joi restricțiile.

Peste tot se fac filtre, iar deplasările se fac doar cu motive bine întemeiate. Și în Constanța autoritățile au votat instituirea carantinei, care intră în vigoare, vineri la ora 20.

 

Aviz negativ pentru carantinarea Timișoarei

 

Restricții severe lângă Capitală. Prefectura Ilfov a decis ca localitățile Berceni și Clinceni să intre în carantină de joi, de la ora 22.

În Bistrița, carantina este deja în vigoare de la 5 dimineața. Echipaje de poliție au impanzit orașul.

Șoferii care au drum în altă parte își pot continua călătoria doar pe centura ocolitoare ori pe alt traseu.

Crina Sârb, purtător de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud: „Începând de azi, 19 noiembrie, ora 5, a intrat în vigoare măsura carantinei pentru nunicipiul Bistriţa şi alte şase localităţi componente, pentru următoarele 14 zile”.

Şi municipiul Satu Mare a intrat în carantină de joi dimineaţă. Aici, rata de incidență a depăşit pragul de 7 cazuri la mia de locuitori, pentru ultimele două săptămâni.

În Timişoara rata de infectare a trecut joi de 8 la mia de locuitori, în scădere faţă de ieri.

Autorităţile sanitare din judeţ au făcut o analiză a situaţiei de acolo pentru a vedea dacă este necesară carantinarea oraşului cu peste 300.000 de locuitori, mai ales că în cinci localităţi limitrofe s-a impus aceasta măsură încă de acum două săptămâni.

Joi dimineaţă a venit şi răspunsul de la centru.

Liliana Oneț, prefectul judeţului Timiş: „Direcţia de Sănătate Publică a făcut o analiză şi în ceea ce priveşte Timişoara şi Lugojul, s-a primit aviz negativ de la INSP, cele două municipii nu se încadrează în criteriile de carantinare la acest moment la care vorbim. De altfel, pe Timişoara este şi o uşoară scădere a ratei de infectare, la fel ca şi la nivelul judeţului Timiş. În ultimele zile suntem într-o uşoară scădere”.

Primarul Timisoarei susţine însă că e cazul ca măsura să fie impusă - numărul de îmbonăviri este ridicat.

În Timiş, încă mai sunt şapte localităţi în carantină. Pentru alte trei, autorităţile au decis ridicarea acestei măsuri începând de joi dimineaţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO