Companiile ar putea primi bani de la stat pentru a-și trimite angajații la cursuri IT
Companiile mici și mijlocii ar urma să primească bani de la stat pentru a-și trimite angajații la cursuri din zona tehnologiilor avansate.
Oamenii ar putea învăța, de exemplu, cum se folosește inteligența artificială, astfel încât procesul de muncă să fie automatizat. Banii vin de la Comisia Europeană.
De anul viitor, pe principiul primul venit-primul servit, firmele mici și mijlocii ar putea să primească 17.000 de euro pentru a-și trimite angajații să înveţe despre tehnologiile avansate. Banii vin din Planul Național de Redresare și Reziliență și ar urma să ajungă pentru cel puțin 2.000 de IMM-uri.
Ana Maria Bușoniu, director general ADR: ”Să-ți duci compania din punctul A în punctul B cu cât mai puține resurse și cu eficiență mai mare prin ducerea nivelului de digitalizare spre unul avansat prin formarea propriilor angajați, prin domenii definite de tehnologii avansate, internet of things, inteligență artificială, robotizare, automatizare, cloud computing şamd.”
Pe hârtie, cel puțin, programul sună bine, spun specialiștii. Numai că experiențele legate de modul în care pot să obţină banii de la stat și jaloanele din PNRR îi descurajează pe unii angajatori să se mai implice.
Oana Botolan Datki, specialist Resurse Umane: ”Lucrurile sunt dificile. Nu au consistență, din păcate. În acest moment, companiile sunt descurajate să aplice pe PNRR pentru că nu există informații suficiente și în momentul în care apar informațiile, ele se schimbă de la o zi la alta.”
Pe piața există puțini formatori acreditați în domeniile vizate.
Petru Trâmbiţaş, fondator companie cursuri de formare în IT: ”Probabil necesită o documentare destul de vastă, un dosar pentru procesul de acreditare care ar putea să dureze multă vreme. Dar sunt și firme specializate care se duc în direcția asta, de acreditări, și își pot lua alte 20 de cursuri acreditate. Și să-i adauge și chestia asta în portofoliu fără să le fie prea greu.”
De altfel, cei 17.000 de euro ar ajunge doar pentru 3-4 angajați, dacă aceștia nu au niciun fel de cunoștințe în programare. Norocoși vor fi cei care au deja expertiză în IT, iar, atunci, firmele ar putea instrui 17 angajați.