Comoara de 5 milioane de euro revendicata de un roman stabilit in Germania. Vrea inapoi 228 de opere de arta valoroase
Un roman stabilit in Germania revendica o comoara de peste
5 milioane de euro.
Sub pretextul ca statul roman nu a tratat cum se cuvine lucrari semnate Tonita, Ressu sau Pallady, respectivul le vrea inapoi. Operele, expuse acum intr-un muzeu satesc din judetul Constanta, au fost donate in anii '60, de tatal sau, un medic vestit. In total sunt 228 de picturi si sculpturi.
Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Arta: "Aici avem 12 lucrari de Pallady, una si una. Avem pe perete 13 lucrari de Gheorghe Patrascu si celebra si prea frumoasa Himera a Apei a lui Dimitri Paciurea."
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pare ciudat insa toate aceste minuni sunt expuse in muzeul satesc din Topalu, o asezare cu doua mii de sufete, aflata pe malul Dunarii, la 80 de km de Constanta. Comoara a fost adusa aici de medicul Gheorghe Vintila, care in 1960 si-a donat colectia, in memoria parintilor sai, invatatori in locaitate. Doctorul a adunat 228 de lucrari, printre care 18 semnate de Tonitza
Doina Pauleanu: ''Tonita este cel mai bine vandut artist pe piata romaneasca. De exemplu "Margine de Crang", "Balcic", eu cred ca ar merge la 180-200 de mii de euro, iar capul acela de fetita cred la randul sau poate ajunge la o asemenea cifra record."
Pictorii Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Octav Bancila, Gheorghe Petrascu, Camil Ressu sau Corneliu Baba sunt si ei prezenti la Topalu Nou.
Colectia de la Topalu este evaluate la peste 5 milioane de euro. Fiecare lucrare ar putea fi vanduta cu cel putin o suta de mii de euro.
Cum miza este atat de mare, nu este de mirare ca donatia a fost contestata in instanta tocmai de fiul doctorului Vintila, reprezentat de o mare casa de avocatura romanesca. Acesta le reproseaza autoritatilor ca nu au ingrijit operele. Expertii sustin insa contrariul.
Doina Mandru, expert: "Concluziile expertizei au fost ca Muzeul din Topalu, Muzeul de Arta din Constanta sunt niste administratori de buna credinta, asigurand integritatea acestei colectii."
Muzeul de Arta din Constanta a castigat primele procese, insa cazul se judeca acum la Curtea de Apel. Cladirea in care sunt expuse picturile a fost renovata intre 2006 si 2008 are paza permanenta, incalzire, si sistem de supraveghere video.