Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate

×
Codul embed a fost copiat

Pentru prima dată, în ultimele 3 decenii, autorităţile române au luat decizia să suspede total legăturile aeriene cu o altă ţară, din cauza unei epidemii.

Târziu în noapte, oficialii au anulat zborurile din şi spre Italia. Măsura rămâne în vigoare cel puţin până pe 23 martie. Şi pentru vămile terestre s-au luat decizii stricte. Cei care vin din zonele roşii ale Italiei intră direct în carantină instituţionalizată.

Premierul a cerut sporirea numărului de poliţişti şi jandarmi, la punctele de trecere.

Marcel Vela, ministru de interne: "Se aprobă suspendarea zborurilor din Italia şi spre Ialia pentru toate aeroporturile din ţară."

După acest mesaj fără precedent al ministrului de interne, companiile aeriene au anunţat, rând pe rând, că se conformează.

Citește și
Italia angajează de urgență 20.000 de oameni în sistemul sanitar
Italia angajează în regim de urgență 20.000 de oameni în sistemul sanitar
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

La ora 00.00 intra în vigoare interzicerea tuturor zborurilor din Italia şi spre Italia. Rezultatul se vede pe tabela, nici măcar nu mai sunt afişate cursele de Italia. Rezultatul se vede şi în aeroport.

Agitaţia s-a mutat însă la ghişeele operatorilor. Deşi în Italia situaţia este tot mai gravă, mulţi români insistau să ajungă în peninsulă.

 

Pasager: "Zborul a fost anulat, nu înţeleg de ce.
Reporter: "Când aţi venit din Italia?"
Pasager: "Sâmbătă".
Reporter: "Acum două zile?
Pasager: "Da".
Reporter: "Aţi stat în carantină?"
Pasager: "Nu?

 

Reporter: "Eraţi dispus să vă întoarceţi în Italia şi în aceste coditii?
Pasager: "Da, normal".
Reporter: "Când v-aţi întors?
Pasager: "Pe 25, am stat în carantină până ieri."

 

Şi mai nemulţumiţi au fost cetăţenii italieni care au vizitat România şi doreau să se întoarcă acasă.

Pasagera din Italia: "Pentru guvernul italian, un apel. Ajutaţi-ne! Veniţi să ne luaţi! Nu este corect. Suntem prizonieri printre străini. Statul ar trebui să ne întindă o mână."

Pasager italian: "Suntem blocaţi aici. Nu avem nicio şansă să ieşim din România. Am primit un mesaj la patru noaptea"

Pasager italian: "Totul este blocat. Vrem să ne întoarcem la Bari, dar nu e posibil, încercam să găsim alternative."

Reporter: "Când aţi venit?
Pasager italian: Pe 4 martie.
Reporter: "De unde? Din Italia? De ce?
Pasager italian: În vacanţă."

40 de pasageri în ultima cursă din Italia spre România

 

Ultima cursă din Italia care a ajuns pe aeroportul Otopeni a fost o aeronavă Wizz Air care a aterizat în noaptea de duminică spre luni. A adus din Roma 40 de pasageri care au trebuit să respecte regulile care erau în vigoare la acea oră. Au trecut prin termoscaner şi au semnat adeverinţa pe proprie răspundere.

Puţin mai târziu, la ora 10.45 dimineaţa, la Cluj a aterizat ultimul avion venit din Italia.

Pasagera: Mi-a fost frică, f frica. Pentru fetiţa mai mult.
Reporter: Și cât aveţi de gând să staţi acum?
Pasagera: Nu ştim acum. Să vedem până ce să se reglementeze treburile dincolo, că dacă nu, nu ne întoarcem

Reporter: Care-i starea de spirit acolo, care-i atmosfera?
Pasagera: Pe internet foarte mult pune presiune pe noi, dar în afară, aşa, nu...decât pe internet, îţi face ca să-ţi vină un pic de...nu ştiu cum să zic
Reporter: Dar lumea e speriată?
Pasagera: Da, foarte speriată.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj: Aşteptam, speram că în cursul verii să se reia aceste zboruri, speram să se revină la normal

Aeroportul Internaţional din Timişoara opera 19 zboruri săptămânale.

La ora 10 şi jumătate trebuia să aterizeze la aeroportul internaţional Traian Vuia din Timişoara zborul de Bergamo, însă şi acesta este anulat.

Companiile aeriene le oferta trei variate pasagerilor afectaţi: să reprogrameze zborul, să primească un voucher cu suma plătită pe bilet sau să îşi primească banii înapoi.

Pasager român: "Eu am făcut operaţiunea pe telefon, dar când dau click nu mai merge."

Regulile sunt aspre şi la frontiera terestră. În apropiere de Oradea a fost alertă, după ce un autocar, venit din Italia, a fost oprit în trafic pentru re-verificarea declaraţiilor pasagerilor. Apăruse informaţia ca autocarul venea dintr-o zonă roşie, caz în care oamenii trebuiau plasaţi în carantină. După încă un control, lucurile s-au mai limpezit.

Toate autocarele sau microbuzele dinspre Italia sunt trase pe dreapta. Turiştii trebuie să completeze obligatoriu un document în care spun de unde vin şi unde se duc.

Turista: "Noi nu venim de unde e focarul. Mai bine să stăm la noi în ţară, de ce tre să stăm în altă ţară? Dacă eram bolnavi, ne oprea acolo."

Reporter: "Nu vă e teamă că aţi putea să-i puneţi în pericol pe cei de-acasă?
Turista: "Aaa, un pic da, dar ... nu, pentru că, dacă nu erau cazuri acolo, n-am avut probleme."

Un alt microbuz care transporta turişti spre Republica Moldova, a fost oprit în Bihor, iar cei 17 călători au fost plasaţi în carantină, după ce unul dintre ei a fost găsit cu febra.

La Arad, patru oameni care veneau din zona roşie, din Italia, au fost plasat în carantină într-un spaţiu amenajat special.

Lucian Cozma, purtător de cuvânt prefectura Arad: "Cetăţenii care se prezintă la intrarea în ţară prin totate punctele rutiere sau prin punctul de frontieră feroviară de la curtici şi vin din italia şi care au un punct de îmbarcare din zonele roşii vor intra în carantină pe raza judeţului "

Pasagera: Eu am fost la fiica mea am stat cu ea nu sunt bolnavă eu nu stau în casa 14 zile

Măsurile restrictive rămân valabile pentru, cel puţin, două săptămâni.


Restricții de trafic impuse începând de luni, 9 martie, până la pe 31 martie

 

- Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.

- Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.

- Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

- Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

- Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

- Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.

- Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.

- Și această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

- Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Scade numărul de contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud
Scade numărul de contaminări cu noul coronavirus în China și Coreea de Sud

Numărul de noi contaminări cu coronavirus a scăzut luni în China și Coreea de Sud la cel mai mic nivel de la începutul centralizării datelor, în ianuarie 2020.

Italia angajează în regim de urgență 20.000 de oameni în sistemul sanitar
Italia angajează în regim de urgență 20.000 de oameni în sistemul sanitar

Guvernul Conte a pus la cale un plan fără precedent pentru a consolida sistemul sanitar italian, în cea mai neagră criză medicală din istorie: alocarea imediată a 600 de milioane de euro şi angajarea în sistem a aproximativ 20.000 de noi profesionişti.

Firea, după apariția coronavirusului în Capitală: Aş pleda pentru închiderea şcolilor
Firea, după apariția coronavirusului în Capitală: Aş pleda pentru închiderea şcolilor

Gabriela Firea afirmă că ar fi de acord cu închiderea şcolilor având în vedere ameninţarea privind noul coronavirus, însă precizează că nu poate lua, la nivel local, decizii care să contravină celor luate de autorităţi la nivel naţional.

Surse: Orban a convocat o reuniune cu mai mulți miniștri pentru discuții pe tema COVID-19
Surse: Orban a convocat o reuniune cu mai mulți miniștri pentru discuții pe tema COVID-19

Premierul interimar Ludovic Orban a convocat, duminică seara, o reuniune de lucru la Palatul Victoria pe tema noului coronavirus, au precizat surse guvernamentale.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.