Restricții fără precedent. Toate zborurile din și către Italia, suspendate
Pentru prima dată, în ultimele 3 decenii, autorităţile române au luat decizia să suspede total legăturile aeriene cu o altă ţară, din cauza unei epidemii.
Târziu în noapte, oficialii au anulat zborurile din şi spre Italia. Măsura rămâne în vigoare cel puţin până pe 23 martie. Şi pentru vămile terestre s-au luat decizii stricte. Cei care vin din zonele roşii ale Italiei intră direct în carantină instituţionalizată.
Premierul a cerut sporirea numărului de poliţişti şi jandarmi, la punctele de trecere.
Marcel Vela, ministru de interne: "Se aprobă suspendarea zborurilor din Italia şi spre Ialia pentru toate aeroporturile din ţară."
După acest mesaj fără precedent al ministrului de interne, companiile aeriene au anunţat, rând pe rând, că se conformează.
La ora 00.00 intra în vigoare interzicerea tuturor zborurilor din Italia şi spre Italia. Rezultatul se vede pe tabela, nici măcar nu mai sunt afişate cursele de Italia. Rezultatul se vede şi în aeroport.
Agitaţia s-a mutat însă la ghişeele operatorilor. Deşi în Italia situaţia este tot mai gravă, mulţi români insistau să ajungă în peninsulă.
Pasager: "Zborul a fost anulat, nu înţeleg de ce.
Reporter: "Când aţi venit din Italia?"
Pasager: "Sâmbătă".
Reporter: "Acum două zile?
Pasager: "Da".
Reporter: "Aţi stat în carantină?"
Pasager: "Nu?
Reporter: "Eraţi dispus să vă întoarceţi în Italia şi în aceste coditii?
Pasager: "Da, normal".
Reporter: "Când v-aţi întors?
Pasager: "Pe 25, am stat în carantină până ieri."
Şi mai nemulţumiţi au fost cetăţenii italieni care au vizitat România şi doreau să se întoarcă acasă.
Pasagera din Italia: "Pentru guvernul italian, un apel. Ajutaţi-ne! Veniţi să ne luaţi! Nu este corect. Suntem prizonieri printre străini. Statul ar trebui să ne întindă o mână."
Pasager italian: "Suntem blocaţi aici. Nu avem nicio şansă să ieşim din România. Am primit un mesaj la patru noaptea"
Pasager italian: "Totul este blocat. Vrem să ne întoarcem la Bari, dar nu e posibil, încercam să găsim alternative."
Reporter: "Când aţi venit?
Pasager italian: Pe 4 martie.
Reporter: "De unde? Din Italia? De ce?
Pasager italian: În vacanţă."
40 de pasageri în ultima cursă din Italia spre România
Ultima cursă din Italia care a ajuns pe aeroportul Otopeni a fost o aeronavă Wizz Air care a aterizat în noaptea de duminică spre luni. A adus din Roma 40 de pasageri care au trebuit să respecte regulile care erau în vigoare la acea oră. Au trecut prin termoscaner şi au semnat adeverinţa pe proprie răspundere.
Puţin mai târziu, la ora 10.45 dimineaţa, la Cluj a aterizat ultimul avion venit din Italia.
Pasagera: Mi-a fost frică, f frica. Pentru fetiţa mai mult.
Reporter: Și cât aveţi de gând să staţi acum?
Pasagera: Nu ştim acum. Să vedem până ce să se reglementeze treburile dincolo, că dacă nu, nu ne întoarcem
Reporter: Care-i starea de spirit acolo, care-i atmosfera?
Pasagera: Pe internet foarte mult pune presiune pe noi, dar în afară, aşa, nu...decât pe internet, îţi face ca să-ţi vină un pic de...nu ştiu cum să zic
Reporter: Dar lumea e speriată?
Pasagera: Da, foarte speriată.
David Ciceo, directorul Aeroportului Internaţional Cluj: Aşteptam, speram că în cursul verii să se reia aceste zboruri, speram să se revină la normal
Aeroportul Internaţional din Timişoara opera 19 zboruri săptămânale.
La ora 10 şi jumătate trebuia să aterizeze la aeroportul internaţional Traian Vuia din Timişoara zborul de Bergamo, însă şi acesta este anulat.
Companiile aeriene le oferta trei variate pasagerilor afectaţi: să reprogrameze zborul, să primească un voucher cu suma plătită pe bilet sau să îşi primească banii înapoi.
Pasager român: "Eu am făcut operaţiunea pe telefon, dar când dau click nu mai merge."
Regulile sunt aspre şi la frontiera terestră. În apropiere de Oradea a fost alertă, după ce un autocar, venit din Italia, a fost oprit în trafic pentru re-verificarea declaraţiilor pasagerilor. Apăruse informaţia ca autocarul venea dintr-o zonă roşie, caz în care oamenii trebuiau plasaţi în carantină. După încă un control, lucurile s-au mai limpezit.
Toate autocarele sau microbuzele dinspre Italia sunt trase pe dreapta. Turiştii trebuie să completeze obligatoriu un document în care spun de unde vin şi unde se duc.
Turista: "Noi nu venim de unde e focarul. Mai bine să stăm la noi în ţară, de ce tre să stăm în altă ţară? Dacă eram bolnavi, ne oprea acolo."
Reporter: "Nu vă e teamă că aţi putea să-i puneţi în pericol pe cei de-acasă?
Turista: "Aaa, un pic da, dar ... nu, pentru că, dacă nu erau cazuri acolo, n-am avut probleme."
Un alt microbuz care transporta turişti spre Republica Moldova, a fost oprit în Bihor, iar cei 17 călători au fost plasaţi în carantină, după ce unul dintre ei a fost găsit cu febra.
La Arad, patru oameni care veneau din zona roşie, din Italia, au fost plasat în carantină într-un spaţiu amenajat special.
Lucian Cozma, purtător de cuvânt prefectura Arad: "Cetăţenii care se prezintă la intrarea în ţară prin totate punctele rutiere sau prin punctul de frontieră feroviară de la curtici şi vin din italia şi care au un punct de îmbarcare din zonele roşii vor intra în carantină pe raza judeţului "
Pasagera: Eu am fost la fiica mea am stat cu ea nu sunt bolnavă eu nu stau în casa 14 zile
Măsurile restrictive rămân valabile pentru, cel puţin, două săptămâni.
Restricții de trafic impuse începând de luni, 9 martie, până la pe 31 martie
- Sunt sistate cursele aeriene către și dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran și Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul țării noastre.
- Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetățenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran și Coreea de Sud.
Cetățenii români care sosesc în țară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran și Coreea de Sud intră în carantină instituționalizată pe raza județului de graniță sau în izolare la domiciliu, în funcție de zona din care vin.
- Accesul cetățenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiția obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.
- Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricțiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.
- Restricțiile menționate se aplică și pentru transportul maritim și fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.
- Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
- Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.
- Și această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației.
În aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
- Până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!