Comisia Europeană: Reforma pensiilor din România vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare
„Dacă România vrea să primească miliardele de euro din fonduri europene prevăzute pentru Planul Național de Redresare, trebuie să desfiinţeze pensiile speciale aşa cum s-a angajat.”
Este precizarea cât se poate de tranşantă pe care Comisia Europeană a transmis-o politicienilor de la Bucureşti.
Aceştia şi-au asumat în urmă cu un an şi jumătate că vor desfiinţa pensiile militarilor, magistraţilor şi ale altor categorii speciale, dar acestea sunt încă în plată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În precizarea trimisă de Comisia Europeană scrie negru pe alb că, pentru a beneficia de fondurile europene, România trebuie să îndeplinească "satisfăcător" angajamentele asumate şi să schimbe modul în care sunt calculate pensiile de serviciu.
Comisia Europeană: ”Pensiile speciale nu țin de competențele Uniunii Europene (UE). Cu toate acestea, pentru ca România să primească fondurile alocate prin Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), aceasta trebuie să îndeplinească satisfăcător reformele referitoare la pensiile speciale la care țara s-a angajat prin acest plan.
Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României.”
Sunt peste 300.000 de pensionari, în cea mai mare parte militari şi magistraţi, care beneficiază de un alt mod de calcul a veniturilor.
Comisia Europeană, la fel ca şi Banca Mondiala au remarcat în mai multe rânduri că aceste pensii speciale nu se bazează pe contributivitate şi au cerut recalcularea lor.
Situația pensiilor speciale din România
-► 9.950 de beneficiari de pensii speciale
-► 4.862 de magistrați - 21.333 de lei pensia medie
-► 1.384 de aviatori – 11.348 de lei pensia medie
-► 754 de diplomați – 5.760 de lei pensia medie
-► 723 funcționari parlamentari – 4.935 de lei pensia medie
-► 560 la Curtea de Conturi – 8.481 de lei pensia medie)
-► aproximativ 200.000 de pensii militare pentru foști angajați MAI si MAPN
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: "Trebuie să ne uităm în oglindă şi să ne întrebăm cum putem să cerem noi miliarde de euro de la UE pentru şosele, autostrăzi, şcoli, spitale, dar să dăm miliarde de lei din banii noştri pentru pensii speciale".
În decembrie, ministrul Muncii, Marius Budăi, a înaintat Guvernului un proiect privind reforma pensiilor de serviciu.
Acestea nu ar trebui să fie mai mari decât salariul în plată, iar cele în plată ar trebui recalculate astfel încât să respecte o contributie de 45% pe ultimele 12 luni de activitate sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră.
Textul s-a blocat la Senat şi i-a atras ministrului Marius Budăi multe critici, mai ales din partid, unde se discută remanierea sa, susţin surse politice. În plus, forma legii nu este agreată cu liberalii.
De jalonul privind desfiinţarea pensiilor militarilor depinde a treia cerere de plată pe care România ar trebui să o formuleze în toamnă. Este vorba despre 3 miliarde de euro.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene: "E în procedură de aprobare parlamentară, dar în acelaşi timp de formulare de observaţii din partea Comisiei pentru că ar fi foarte greu să-l aprobăm în Parlament, iar apoi Comisia să spună că jalonul nu e îndeplinit".
Pe de alta parte și primele două plăți au venit cu întârziere. La începutul anului, ar fi trebuit să intre banii din a două cerere de plată, alte 3 miliarde de euro.
Suma nu a fost încă alocată pentru că oficialii europeni au multe nelămuriri despre modul în care România a îndeplinit condiţiile asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Recent, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele.
În schimb, Eugen Rădulescu, fost președinte al CEC Bank și actual director al Direcției de stabilitate financiară în cadrul Băncii Naționale, a susținut că aceste pensii sunt speciale, ”pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei".
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, pensii speciale, pensii,
Dată publicare:
15-02-2023 17:34