Alina Gorghiu: pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că și-au plătit taxele și contribuie activ la societate
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat luni că pensiile militarilor nu sunt speciale pentru că aceştia au contribuit activ la societatea românească şi şi-au plătit taxele, informează Agerpres.
"Nu se pune problema integrării la pensii speciale, ci vorbim de categoria pensiilor ocupaţionale. (...) Ne-am spus punctul de vedere de foarte mult timp încoace, iar dacă există observaţii din partea Băncii Mondiale, din partea oricărei alte instituţii, sunt convinsă că comisiile de resort vor ţine cont de aceste observaţii", a spus Gorghiu la Senat.
Gorghiu a respins ipoteza USR potrivit căreia proiectul legii pensiilor de serviciu aflat în dezbaterea Parlamentului ar avea vicii de constituţionalitate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu e nicio problemă ca printr-un proiect de lege să modifici mai multe prevederi din alte legi. Acesta nu e un aspect de neconstituţionalitate. Pe fond, probabil că se vor ridica discuţii, ceea ce e firesc. Proiectul suscită dezbaterii aprinse pentru că nimeni nu doreşte să îşi piardă drepturile (...)", a adăugat Gorghiu.
Ironia fină a unui fost președinte CEC, actual director BNR: Nu le numim speciale dar nici nu respectă cele trei criterii aplicate "muritorilor"
România cheltuiește circa 0,85% din PIB pe "pensiile speciale" iar în doi-trei ani s-ar putea să ajungem la 1,5% din PIB, a atras recent atenția Eugen Rădulescu, fost președinte al CEC Bank și actual director al Direcției de stabilitate financiară în cadrul Băncii Naționale.
În ceea ce privește statutul, definiția în sine a "pensiilor speciale", numite de unii, în cazul polițiștilor, celor din Servicii de informații, Poliție și magistratură mai ales, "pensii de serviciu", oficialul BNR a avut un răspuns sec:
"Nu le numim pensii speciale. Dar ele tot aia sunt, pentru că nu respectă niciunul dintre cele trei criterii pe care le avem noi toţi ceilalţi muritori: durata de cotizaţie, vârsta de pensionare şi modul de calcul al pensiei", a declarat recent Rădulescu, la prezentarea lucrărilor "Stabilitate financiară. Lucrări selectate' şi 'Financial stability. Selected works", publicate în Colecţia "Biblioteca Băncii Naţionale a României - Aniversar 140 de ani'.
Conform legii în vigoare, de exemplu, ca militar se poate ieși la pensie cel mai devreme la 45 de ani, fără penalizare, în timp ce în sistemul public de stat vârsta de pensionare la 65 de ani, după un stagiu minim de cotizare de 35 de ani.