Comisia Europeană pregătește interzicerea plumbului la vânătoare și pescuit. Tradiții vechi de secole ar putea fi uitate
Comisia Europeană vrea să interzică folosirea plumbului la vânătoare şi pescuit, după ce agenţia pentru produse chimice a ajuns la concluzia că este mult prea toxic, şi poluează.
Ba chiar ar exista un risc de îmbolnăvire a consumatorilor de vânat. Dacă va fi adoptată interdicţia, ar urma să fie pusă în practică după o perioadă de tranziţie de 5 ani.
Agenţia Europeană pentru Produse Chimice a finalizat raportul prin care recomandă interzicerea folosirii plumbului la vânătoare şi pescuit. Documentul va fi dezbătut în toate cele 27 de state membre şi ar putea intra în vigoare peste mai puţin de doi ani. Miza, susţin experţii, este uriaşă: protecţia mediului înconjurător, dar mai ales sănătatea vieţuitoarelor şi a oamenilor.
Expunerea la plumb este dăunătoare, în special dezvoltării neurologice a copiilor. Aproximativ un milion de copii sunt vulnerabili la efectele toxice ale plumbului, din cauza consumului de carne de vânat.
Vânătorii recunosc că o asemenea interdicţie este deja impusă în Statele Unite ale Americii, dar ea vizează doar zonele umede, unde păsările care înghit alicele de plumb în locul pietricelelor se pot intoxica. Pentru restul zonelor de vânătoare o asemenea interdicţie nu doar că nu şi-ar avea sensul, dar ar fi păguboasă, spun ei.
Corneliu Babih, vânător, campion la tir: „Plumbul are o penetrare mult mai bună fată de variantele cu alice de oţel care în felul ăsta ar răni mult mai mult vânat. Ca să găseşti un material cu densitate egal, preţul muniției ar ajunge aberant de mare. Multe din armele deţinute în Europa, foarte valoroase, nu suportă muniţia din oţel. aceste arme s-ar distruge.”
După undiță sau lansetă, gută şi, evident, cârlig, plumbul este nelipsit din arsenalul pescarilor. Fără el, nada ar ajunge mai greu în zona peştilor, iar capturile mult visate ar fi rare sau deloc. Practic, pentru iubitorii pescuitului nu există alternativă, chiar dacă tot ei recunosc că mare parte din momitoarele sau greutăţile de plumb rămân pe fundul apelor.
Aurel Ron, pescar: „Cu plumbul se pescuieşte de când e lumea. Fără plumb, pescuitul cu lanseta nu este posibil. El te ajută să îţi plasezi montura în locul dorit. La pescuitul plantat, în 80% din cazuri pescuiesc cu plumb pierdut şi mare parte din situaţii, plumbul rămâne, în momentul în care peştele se agaţă, plumbul sare din sistemul de prindere şi rămâne în apă, ceea ce înseamnă că poate fi un factor de risc pentru mediu. Pe termen lung, plumbul poate afecta.”
Agenţia europeană pentru produse chimice este optimistă şi susţine că interdicţia ce ar costa Europa peste 10 miliarde de euro, chiar dacă ar fi aplicată după o perioadă de tranziţie de cinci ani, ar avea efecte benefice asupra mediului. În 20 de ani, emisia de plumb s-ar reduce cu 1,7 milioane de tone, iar sănătatea vânătorilor şi a celor care consumă carne de vânat sau a celor care preferă peştele, ar fi mult mai protejată.