Studiu șocant: 1 din 3 copii este intoxicat cu plumb. Otrava provoacă sechele pe viață

Studiu șocant: Unul din trei copii este intoxicat cu plumb. Otrava provoacă sechele pe viață
Getty

Intoxicaţia cu plumb afectează copiii la o scară fără precedent, potrivit unui nou raport lansat joi de UNICEF şi Pure Earth.

 

Raportul, primul de acest gen, menţionează faptul că aproximativ 1 din 3 copii - adică aproape 800 de milioane de copii la nivel mondial - înregistrează o concentraţie a plumbului în sânge de minim 5 micrograme pe decilitru (Âľg/dL), acesta fiind şi nivelul în cazul căruia trebuie intervenit, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite.

Aproape jumătate dintre aceşti copii trăiesc în Asia de Sud.

"Cauzând iniţial puţine simptome, plumbul acţionează silenţios, periclitând sănătatea şi dezvoltarea copiilor şi putând avea consecinţe fatale", a declarat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF, citată de UNICEF România într-un comunicat de presă.

Citește și
carabinieri
Un român a amenințat că își omoară familia în Italia. ”Copilul de 12 ani i-a salvat pe toți”
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

"Ştiind cât de răspândită este poluarea cu plumb şi înţelegând acţiunea distructivă a acesteia asupra vieţii oamenilor şi a comunităţilor, ar trebui întreprinse acţiuni urgente pentru a proteja permanent copiii".

Raportul, intitulat ”The Toxic Truth: Children's exposure to lead pollution undermines a generation of potential [Adevărul toxic: Expunerea copiilor la poluarea cu plumb subminează potenţialul unei generaţii întregi]”, cuprinde o analiză a expunerii la plumb a copiilor realizată de către Institutul pentru Evaluarea Metrică a Sănătăţii (IHME) şi validată printr-un studiu ce a primit aviz favorabil pentru publicarea în revista Environmental Health Perspectives.

 

Cauzează copiilor daune cerebrale ireversibile

 

Raportul, publicat pe site-ul UNICEF (https://www.unicef.org/reports/toxic-truth-childrens-exposure-to-lead-pollution-2020) precizează faptul că plumbul este o neurotoxină puternică ce provoacă copiilor daune cerebrale ireversibile.

Acesta este deosebit de distructiv în cazul bebeluşilor şi al copiilor sub cinci ani, deoarece le afectează creierul în plin proces de dezvoltare, cauzându-le sechele neurologice, cognitive şi fizice pe viaţă.

Expunerea la plumb a copiilor este asociată şi cu probleme comportamentale şi de sănătate mintală, precum şi cu o creştere a infracţionalităţii şi a violenţei.

Copiii mai mari se confruntă cu consecinţe grave, inclusiv cu un risc crescut de afectare renală şi de dezvoltare a unor boli cardiovasculare mai târziu în viaţă, menţionează raportul.

Conform estimărilor, în ţările cu venituri mici şi medii, expunerea la plumb a copiilor determină costuri de aproape 1 trilion de dolari prin irosirea potenţialului economic al acestor copii pe parcursul vieţii.

Raportul remarcă faptul că reciclarea acumulatorilor cu plumb prin metode informale şi neconforme standardelor constituie una dintre principalele cauze ale intoxicaţiei cu plumb în rândul copiilor din ţările cu venituri mici şi medii, în care numărul de autovehicule a crescut de trei ori din anul 2000.

 

Cum pot aduce părinții plumb acasă

 

Creşterea numărului proprietarilor de autoturisme, asociată cu absenţa reglementărilor şi a infrastructurii necesare reciclării bateriilor auto, a condus la reciclarea în condiţii nesigure a aproximativ 50% dintre acumulatorii cu plumb în cadrul economiei informale.

Muncitorii implicaţi în operaţiunile de reciclare periculoase, şi adesea ilegale, deschid carcasa bateriilor, varsă acidul şi praful de plumb pe sol şi topesc plumbul recuperat în cuptoare rudimentare, amplasate în aer liber, care emit fum toxic ce poluează comunitatea din apropriere.

De multe ori, muncitorii şi comunitatea expusă nici nu ştiu că plumbul este o neurotoxină puternică.

Alte surse de expunere a copiilor la plumb sunt: plumbul din apă cauzat de utilizarea ţevilor din plumb; plumbul rezultat în urma activităţilor industriale, precum mineritul şi reciclarea bateriilor; vopsele şi pigmenţi pe bază de plumb; benzina cu plumb, al cărei consum a scăzut considerabil în ultimele decenii, dar care a reprezentat, istoric, o importantă sursă; sudarea cu plumb a conservelor; plumbul din condimente, cosmetice, medicamentele ayurvedice, jucării şi alte produse de consum.

Părinţii care, prin prisma ocupaţiilor lor, lucrează cu plumb vin deseori acasă cu praf contaminat pe haine, păr, mâini şi încălţăminte, expunându-şi astfel, fără să vrea, copiii la acest element toxic.

"Vestea bună este că plumbul poate fi reciclat în siguranţă, fără a-i expune pe muncitori, pe copiii acestora şi comunităţile din apropiere. Zonele contaminate cu plumb pot fi reabilitate şi restaurate", a afirmat Richard Fuller, preşedintele Pure Earth.

"Oamenii pot fi educaţi cu privire la pericolele prezentate de plumb şi pot fi ajutaţi să se protejeze pe ei înşişi şi pe copiii lor. Randamentul investiţiei este unul enorm: o sănătate mai bună, o productivitate sporită, un coeficient de inteligenţă mai ridicat, reducerea violenţei şi un viitor mai strălucit pentru milioane de copii de pe planetă".

 

Nivelul de plumb în sânge a scăzut în țările dezvoltate

 

În timp ce, în majoritatea ţărilor cu venituri ridicate, nivelul de plumb în sânge a scăzut foarte mult după eliminarea treptată a benzinei cu plumb şi a majorităţii vopselelor pe bază de plumb, valorile înregistrate în rândul copiilor din ţările cu venituri mici şi medii sunt în continuare ridicate, fiind chiar periculos de mari în multe cazuri, la un deceniu de la renunţarea la benzina cu plumb la nivel global.

Raportul include cinci studii de caz ale unor ţări în care poluarea cu plumb şi alte deşeuri de metale grele toxice afectează copiii.

Aceste studii vizează localităţile Kathgora din Bangladesh, Tbilisi din Georgia, Agbogbloshie din Ghana, Pesarean din Indonezia şi statul Morelos din Mexic.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un bărbat din București a tras cu pistolul, deranjat de zgomotul făcut de copii pe stradă
Un bărbat din București a tras cu pistolul, deranjat de zgomotul făcut de copii pe stradă

Poliţiştii au reţinut, joi, un bărbat de 35 de ani după ce a tras cu un pistol, deranjat de zgomotul făcut de copii pe stradă în sectorul 5, a informat Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Un român a amenințat că își omoară familia în Italia. ”Copilul de 12 ani i-a salvat pe toți”
Un român a amenințat că își omoară familia în Italia. ”Copilul de 12 ani i-a salvat pe toți”

Un român și-a amenințat soția și cei trei copii cu un cuțit, într-un oraș din apropiere de Torino, scrie La Repubblica. ”Și-a salvat familia”, au scris jurnaliștii italieni despre unul dintre copii.

Copilă de 13 ani însărcinată, după ce a fost violată 3 ani de tatăl ei. Familia, milionară de pe urma morții a 2 copii
Copilă de 13 ani însărcinată, după ce a fost violată 3 ani de tatăl ei. Familia, milionară de pe urma morții a 2 copii

Caz îngrozitor în Neamț, unde o copilă de 13 ani a rămas însărcinată după ce a fost violată de tatăl ei încă de când avea 10 ani. Aciuați în Italia ca oameni săraci, părinții ei au devenit milionari după ce 2 din cei 10 copii au murit într-un accident.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.