Comisia Europeană ia măsuri pentru reducerea risipei alimentare. Statistici: Un român aruncă, anual, mâncare de 5.000 de lei
Cum tot mai multă mâncare ce ar putea fi salvată sfârșește la gunoi, Comisia Europeană ia atitudine și, pentru prima dată, stabilește ținte clare pentru reducerea risipei alimentare pe care și țara noastră va trebui să le respecte.
România este printre țările care aruncă la tomberon aproape cinci milioane de tone de alimente anual. Astfel, în următorii trei ani, autoritățile trebuie să impună măsuri care să limiteze cu 30% cantitatea de mâncare aruncată.
În raportările Comisiei Europene, România figurează cu cinci milioane de tone de alimente risipite anual, asta în condițiile în care autoritățile de la noi vorbesc doar de jumătate din această cantitate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De pildă, Ministerul Agriculturii raporta acum câteva luni 2,5 milioane de tone de deșeuri alimentare generate la nivel național.
Pentru a stăvili fenomenul care provoacă anual pierderi de 150 de miliarde de euro întregii Uniuni, Comisia Europeană stabilește, pentru prima dată, ținte clare de reducere a risipei.
Alin Mituța, europarlamentar în comisia de agricultură: „Până în 2025 trebuie să reducem risipa alimentară cu 30%, iar până în 2030, până la 50% din alimentele pe care le aruncăm să fie salvate. Aceste ținte trebuie să se regăsească în planurile naționale strategice pe care statele membre trebuie să le adopte dacă vor să beneficieze de fondurile europene pentru agricultură”.
Creșterea prețurilor la alimente din ultima perioadă a mai domolit cumpăratul impulsiv.
Forțate de situație, unele magazine ori restaurante își gândesc mai bine stocurile, însă, chiar și așa, foarte multă mâncare tot ajunge la gunoi. De altfel, fiecare comerciant este obligat să raporteze Autorității Sanitar Veterinare câtă mâncare, care nu mai poate fi consumată, rămâne la final de lună.
De exemplu, un singur magazin poate arunca lunar și câteva sute de kilograme mâncare.
Ioan Oleleu, președintele ANSVSA: „În ultima perioadă se observă o scădere a cantităților care fac obiectul retragerii de pe piață. Se văd nevoiți pe bună dreptate să își regleze anumite costuri și implicit anumite cantități care sunt puse pe piață”.
100 de milioane de tone de alimente ajung la gropa de gunoi, într-un an, la nivel european, iar jumătate este aruncată de consumatorii casnici.
Un român aruncă mâncare de 5.000 de lei pe an
Un calcul recent arată că un român aruncă la gunoi, în medie, mâncare de 5.000 de lei pe an.
La nivelul Comisei Europene se discută inclusiv de eliminarea expresiei „a se consuma de preferință până la data de", de pe etichete.
Potrivit comisarilor europeni, expresia induce consumatorii în eroare și, deși aceste produse pot fi mâncate și după data trecută pe ambalaj, mulți le aruncă.
Așadar este posibil să rămânem pe etichetă doar cu expresiile „expiră la data de" ori „a se consuma până la data de", care indică ziua exactă până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranţă.
Legea risipei alimentare
România are de câțiva ani o lege a risipei alimentare, însă cu multe lipsuri, spun activiștii.
Cristina Cautiș, reprezentantul unui ONG: „Mi se pare că legea există așa cum există foarte multe legi, doar că nimeni nu încearcă să o și implementeze. Ne lipsește o platformă prin care restaurantele sau marii furnizori de hrană să își poată plasa alimentele care expiră în câteva zile, astfel încât oamenii care probabil au venituri mai mici să le poată accesa mai ușor”.
Senatul a votat recent o modificare a legii risipei alimentare care va obliga Ministerul Agriculturii să realizeze o platformă unde companiile să poată raporta cantitatea de mâncare aruncată.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: mancare, alimente, risipa alimentara, risipă,
Dată publicare:
18-10-2022 20:47