Comisia Europeană: Cerem autorităților române să ia în calcul opiniile Comisiei de la Veneția

Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2018 16:13
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 16:05
Categorie: Actualitate
Frans Timmermans

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a anunțat că oficialii europeni cer României să ia în calcul opiniile prezentate în raportul Comisiei de la Veneția, avertizând că următorul rport MCV va fi fpcut public pe 13 noiembrie.

”Am luat notă cu mare atenție de cele două opinii ale Comisiei de la Veneția pe codurile penale și legile justiției. Cerem autorităților române să le ia în calcul.

Așa după cum a precizat și vicepreședintele Timmermans în dezbaterea din Parlamentul European: în timp ce vom continua dialogul cu autoritățile române, în spiritul cooperării și în contextul mecanismului de Cooperare și Verificare, Comisia va trage concluziile necesare dacă amendamentele la legile justiției, codurile penale și legile privind conflictul de interese și corupția nu vor fi luate în considerare.

Comisia va prezenta analiza în detaliu în următorul raport MCV de pe 13 noiembrie.” - a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a transmis o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlament, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legilor din domeniul Justiţiei.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, consultările vor avea loc miercuri.

Comisia de la Veneţia: Aspecte ale celor trei legi ale justiţiei pot submina independenţa magistraţilor români

Unele aspecte importante introduse de legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, de legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi de legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, în special ţinând cont de efectul lor cumulativ în contextul politic complex care predomină în prezent în România, ar putea submina independenţa judecătorilor şi a procurorilor români şi încrederea publicului în sistemul judiciar, arată Comisia de la Veneţia într-o opinie privind amendamentele la cele trei legi, adoptată vineri şi publicată luni integral pe site-ul său.

''Potrivit autorităţilor române, procesul de reformă a fost necesar şi a fost desfăşurat pentru a oferi răspunsuri la problemele existente şi la nevoile sistemului judiciar şi pentru a-l adapta la noile realităţi sociale. Amendamentele propuse au avut drept scopuri consolidarea independenţei judecătorilor, prin separarea carierelor judecătorilor şi ale procurorilor, dar şi sporirea eficienţei şi a responsabilităţii sistemului judiciar. Unele schimbări au fost necesare pentru a pune în aplicare o serie de decizii ale Curţii Constituţionale a României'', se menţionează în opinia Comisiei de la Veneţia, potrivit Agerpres.

Procesul legislativ a avut loc într-un context marcat de un climat politic tensionat, afectat puternic de rezultatele eforturilor ţării de a combate corupţia, cu o controversă şi dezbatere legate de aspecte sensibile atât pentru continuarea eforturilor României în acest domeniu, cât şi pentru funcţionarea independentă a sistemului său judiciar.

Pe de o parte, există relatări despre cazuri de presiuni şi intimidări la adresa judecătorilor şi a procurorilor, inclusiv din partea unor politicieni de rang înalt şi prin companii media; pe de altă parte, presupuse cazuri de abuz din partea unor magistraţi români, în special procurori, au condus la punerea sub semnul întrebării a metodelor folosite în combaterea corupţiei.

''De asemenea, în urma recentei dezvăluiri a protocoalelor de cooperare semnate de Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi instituţii judiciare, au fost ridicate întrebări despre impactul unei asemenea cooperări asupra independenţei instituţiilor judiciare şi asupra măsurilor de salvagardare necesare pentru a proteja sistemul judiciar în faţa interferenţei nejustificate. În acelaşi timp, procesul legislativ, care s-a dovedit a crea divizări în societatea românească, a fost criticat în absenţa unor consultări incluzive şi eficiente'', notează Comisia de la Veneţia.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Frans Timmermans Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Tudorel Toader, serie de mesaje în stil ”Misiune Imposibilă” pe Facebook. FOTO
Tudorel Toader, serie de mesaje în stil ”Misiune Imposibilă” pe Facebook. FOTO
RAPORTUL Comisiei de la Veneția cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Critici dure cu privire la modificări
RAPORTUL Comisiei de la Veneția cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Critici dure cu privire la modificări
Klaus Iohannis invită partidele la consultări pe tema legilor justiției
Klaus Iohannis invită partidele la consultări pe tema legilor justiției
Florin Iordache: Bineînțeles că nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneția
Florin Iordache: Bineînțeles că nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneția
VIDEO PROTVPLUS.RO
ro-alert, testare, sistem de avertizare a populatiei,
Sistemul RO-Alert, folosit pentru prima dată în cazul unui dezastru real. Ce mesaj a trimis IGSU
Incendiu uriaş în Târgovişte. Pompierii au cerut ajutor de la Bucureşti
Ce se va construi în locul celebrului Magazin București. Lucrarea va costa 6 milioane €
Cât au plătit cei 15000 de cetățeni moldoveni pentru a primi viză de flotant la 3 adrese din București
Ținuta purtată de Carmen Iohannis la ziua prințului Charles. Cât a costat rochia
Un inspector Antidrog a sărit pe geam în timp ce era audiat pentru un furt
militari romani
Eroii Armatei Române, lăsaţi fără pensii. "Ne-au dat afară fără nimic"
Gest disperat al unui şofer de troleibuz, exasperat de gropile din Târgu Jiu
Mecanic de locomotivă devenit erou. Ce a făcut când 2 urși au apărut în fața trenului
Un fotograf din Timișoara chema minore la petreceri în casa sa, apoi le droga. Cum s-a aflat totul
Avertisment înainte de Black Friday 2018. La ce trebuie să fie atenți cei care vor să beneficieze de reduceri
Situaţie halucinantă în judeţul Dâmboviţa. Localitatea care nu are nicio trecere de pietoni