RAPORTUL Comisiei de la Veneția cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Critici dure cu privire la modificări


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 13:20
Categorie: Stiri Justitie
comisia de la venetia

Comisia de la Veneția a prezentat raportul complet cu privire la Legile Justiției din România.

În raport, care are 36 de pagini, sunt criticate dur schimbările votate în Parlament de PSD-ALDE cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Constatări ale Comisiei de la Veneția:

- Procesul legislativ care a adus la adoptarea amendamentelor cu privire la Codul Penal și Codul de Procedură Penală a fost criticat atât de societate, cât și de persoane din sistemul judiciar.

- Nu a avut loc o dezbatere reală, deși au fost numeroase amendamente, deoarece au fost adoptate prin procedură urgentă.

- Nu a fost asigurată transparența

- Comisia nu poate ignora faptul că Parlamentul a adoptat amendamente controversate care vor afecta în mod direct procedurile judiciare în care unii parlamentari sunt implicați

- Abuzul în serviciu: modificările propuse la Articolul 297 CC restrâng semnificativ pedepsele pentru infracțiune. De asemenea, articolul privind prevenția, detecția și sancționarea actelor de corupție este abrogat.

- Modificările propuse Articolului 297 (n.r. privind abuzul în serviciu) par ca într-adevăr să creeze, fără o justificare convingătoare, premisele unei decriminalizări de facto a multor fapte și infracțiuni care au legătură cu abuzul în serviciu. Acest lucru va face ca anchetarea și pedepsirea oamenilor pentru această infracțiune să devină mult mai grele/aproape imposibile. Acest lucru este în contradicție cu obligațiile internaționale ale României, cât și cu standardele statului de drept.

Raportul poate fi vizualizat AICI sau la finalul acestui articol.

Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiţiei după ce vineri Comisia de la Veneţia a trimis un raport devastator la adresa modificărilor din justiţie.

Tudorel Toader s-a comportat “iresponsabil” şi a luat un şir lung de decizii “controversate”, a transmis şeful statului. Juriştii internaţionali au criticat fără menajamentele schimbările făcute la codurile penale, dar şi ordonanţa prin care se modifica legile justiţiei. Multe dintre amendamente afectează “grav” sistemul judiciar în combaterea corupţiei, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate au scris experţii în drept şi le-au cerut politicienilor de la Bucureşti să reia totul, de la zero.

Observaţiile experţilor în drept ai Comisiei de la Veneţia sunt extrem de grave. “Multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal în combaterea infracţiunilor de corupţie, a infracţiunilor violente şi a criminalităţii organizate.”

Mai mult, juriştii comisiei sunt de părere că întregul proces ar trebui reluat. „Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet, ţinându-se cont şi de îndrumările Curţii Constituţionale”

În formă adoptată în vara, legile penale redefinesc infracţiuni grave, precum abuzul în serviciu, darea de mita, delapidarea ori traficul de influenţa iar altele, precum neglijenta în serviciu, sunt abrogate. În acest moment, comisia le cere aleşilor să se asigura că reforma justiţiei nu are un impact negativ.

Juriştii le cer politicienilor să modifice prevederile privind infracţiunile de corupţie - luarea şi darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, delapidarea și abuzul în serviciu, să revină asupra prevederilor privind confiscarea extinsă şi prescripţia faptelor, în mare, prevederi care au fost contestate şi de către opoziţie.

Comisia de la Veneţia s-a pronunţat la fel de şi în legătură cu ordonanţa scrisă de Tudorel Toader şi adoptată luni de guvern prin care se completează legile justiţiei. “Cele trei legi vor afecta eficienţa, calitatea şi independenţa justiţiei, cu efecte negative asupra luptei în combaterea corupţiei”, spun experţii.

În mod explicit, comisia a cerut autorităţilor de la Bucureşti să renunţe cu totul la măsura prin care magistraţii cu peste 20 de ani vechime s-ar fi putut pensiona la orice vârstă. Executivul a decis să amâne aplicarea acestei măsuri până la finalul anului viitor.

Imediat după concluziile comisiei, a reacţionat şi şeful statului. „Președintele României menționează că acesta este un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate luate de acest ministru în timpul mandatului său. În acest mod, Ministrul Justiției și-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-și prezenta demisia din funcție.”

Tudorel Toader a răspuns că cele două coduri nu sunt scrise şi promovate de ministerul său. ”Într-o lume normală, este inadmisibil ca Preşedintele Republicii să aştepte demisia Ministrului Justiţiei pentru proiecte de acte normative care nu au fost iniţiate, elaborate sau promovate de către Ministerul Justitiei- mă refer la modificările aduse Codului penal şi Codului de procedura penală. Rămâne valabil ceea ce afirmăm şi în cursul zilei de ieri - este preferabil că întâi să ne documentăm apoi să vorbim !”.

Între timp, opoziţia vrea să o cheme în Parlament pe şefa Guvernului pentru a spune dacă va ţine seama de observaţiile comisiei de la Veneţia. Aleşii de la PSD şi ALDE au declarat în repetate rânduri că vor ţine seama de recomandările experţilor în drept.

Comisia de la Veneţia, din care face parte şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este un organism consultativ al Consiliului Europei.

comisia de la venetia Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Florin Iordache: Bineînțeles că nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneția
Florin Iordache: Bineînțeles că nu vom prelua toate recomandările Comisiei de la Veneția
Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României
Comisia de la Veneția va publica textul raportului critic la adresa României
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Președintele Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader, după opinia Comisiei de la Veneția: „Și-a compromis credibilitatea”
Președintele Iohannis îi cere demisia lui Tudorel Toader, după opinia Comisiei de la Veneția: „Și-a compromis credibilitatea”
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sorina
Cazul Sorina: Judecătoria Slatina, termen în procesul privind părăsirea ţării de către fetiţă
Cine este Corina Corbu, singurul judecător candidat la şefia Instanţei supreme
Zi decisivă la CCR. Se discută proiectele de revizuire a Constituției
Lucian Onea și Mircea Negulescu, trimiși în judecată de Secția Specială
Dosarul ”Portul Constanța”: toți cei 39 de inculpați au fost achitați definitiv
Fostul preşedinte al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, condamnat definitiv la 10 ani
CCR, Curtea Constitutionala
CCR a amânat încă o dată deciziile privind modificările aduse codurilor penale
CCR a amânat pentru joi dezbaterile sesizărilor privind modificările la codurile penale
România este criticată în rapoartele GRECO. Recomandările anticorupție nu au fost aplicate
Doi candidați pentru funcţia de procuror european din partea României s-au retras
Lia Savonea: Independenţa justiţiei atrage o imensă responsabilitate socială
Ana Birchall, de Ziua Justiţiei: Încrederea şi respectul cetăţenilor trebuie recâştigate